1 Αυγ 2009

Ρωσία: Μια απόφαση που αποτελεί ορόσημο


Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της μουσουλμανικής κοινότητας της Ρωσίας ονόμασαν την απόφαση για την εφαρμογή της διδασκαλίας των βάσεων του θρησκευτικού πολιτισμού στα σχολεία,«ορόσημη» και «δίκαιη», καθώς και οι εκπρόσωποι του Ιουδαϊσμού εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.
Την Τρίτη,21 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε την ιδέα της διδασκαλίας στα σχολεία της Ρωσίας των βάσεων του θρησκευτικού πολιτισμού και της κοσμικής ηθικής.
«Είναι μια ορόσημη απόφαση», - είπε ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ιερομόναχος Φίλιππος(Ριαμπίχ).
Ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για την αλληλεπίδραση μεταξύ της Εκκλησίας και της κοινωνίας,πρωθιερεύς Βσέβολοντ Τσάπλιν, δήλωσε ότι η απόφαση η οποία εγκρίθηκε «στεφανώνει μια μακρά και δύσκολη συζήτηση στην κοινωνία μας».
«Ο Πρόεδρος πρότεινε ένα σύστημα που ικανοποιεί όλους. Νομίζω ότι θα ικανοποιήσει και τους άθεους, επειδή πρόκειται για ένα μοντέλο, που δοκιμάστηκε σε διαφορετικές χώρες και βασίζεται στο σεβασμό για την ελευθερία του ατόμου και στη βοήθεια του κράτους,για να μπορέσουν άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογιών να αισθάνονται ελεύθερα στο σχολείο και το στρατό », - είπε.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος των Εσωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου των μουφτήδων της Ρωσίας, Αρσλάν Σανδρίεφ συμφώνησε ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν τα στοιχεία των βασικών θρησκειών της Ρωσίας.
«Εκτός από την κοσμική πλευρά, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θρησκευτικό στοιχείο. Η Ρωσική ιστορία και ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πνευματική ζωή, και αυτό πρέπει, επίσης, να γνωρίσει η νέα γενιά», - είπε ο Σαντρίεφ.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να χωρίζουμε την κοινωνία μας, δίνοντας προτεραιότητα σε μόνο μία θρησκεία».
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Πνευματικής Διοίκησης των Μουσουλμάνων (ΚΠΔΜ), Αλμπίρ Κργκάνοφ, υπενθύμισε ότι η θρησκευτική οργάνωσή τους τασσόταν πάντα υπέρ της διδασκαλίας της ιστορίας των θρησκειών σχετικά με τις κύριες ομολογίες της Ρωσίας.
«Για τις προθέσεις μας, ενημερώναμε τον Πατριάρχη Αλέξιο II, καθώς και τον τωρινό Πατριάρχη Κύριλλο. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια δίκαιη απόφαση: να δώσουμε στα παιδιά μας την θρησκευτική εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη την πολυθρησκευτική σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας », - είπε. Ο Αρχιραββίνος της Ρωσίας Μπερλ Λάζαρ ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας.
«Είμαι πολύ ευγνώμων προς το Υπουργείο Παιδείας για το ότι βρήκε μια τέτοια λύση η οποία σέβεται την πνευματικότητα του κάθε παιδιού, της κάθε οικογένειας», - είπε ο Λάζαρ.
«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αντίληψη σε όλη της την έκταση, για να ξέρουν τα παιδιά ήδη από το σχολείο ότι η Ρωσία είναι μία πολυεθνική χώρα, ότι κάθε λαός έχει τις παραδόσεις του», - πρόσθεσε.
Ο Λάζαρ εξέφρασε, επίσης, την βεβαιότητά του ότι η σύσκεψη που έγινε «θα δώσει σ’όλους μας μια νέα πνοή στο έργο, ώστε η νέα γενιά πολιτών της Ρωσίας να μεγαλώνει πιο υγιής».
bogoslov.ru/
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Eπιστρέφει τo μάθημα των Θρησκευτικών στη Ρωσία
Ο Μεντβέντεφ υποστηρίζει περισσότερη θρησκεία σε σχολεία και στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com