ΜΠΗΚΑΝ και οι δύο φουριόζες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κρατώντας φακέλους ανά χείρας. Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύα Καϊλή, ελαφρώς μακιγιαρισμένη, ντυμένη απλά, με μπεζ φαρδύ παντελόνι, καφέ μακό μπλουζάκι, μπεζ οκτάποντα πέδιλα, μπεζ Longchamp τσάντα, εισήλθε πρώτη στην αίθουσα και άρχισε να μελετά τις σημειώσεις της. Ήταν εισηγήτρια της πρότασης νόμου του ΠαΣοΚ για τη θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης ανάμεσα σε άτομα αντιθέτου ή ιδίου φύλου.
Η κυρία Κατερίνα Παπακώστα- η επονομαζόμενη και «σούπερ Κατερίνα» - εισήλθε λίγο αργότερα, φορώντας ένα εντυπωσιακό τυρκουάζ σατέν φόρεμα, με φαρδιές τιράντες του ιδίου χρώματος και με μπεζ οκτάποντες γόβες Νine West, τις οποίες δεν αποχωρίζεται ούτε στις συνεδριάσεις της Βουλής, αλλά ούτε και στις διάφορες περιοδείες της στη Β Δ εκλογική περιφέρεια. Ήταν η εισηγήτρια της ΝΔ για την ίδια πρόταση νόμου.
Στην αίθουσα βρίσκονταν ελάχιστοι βουλευτές και τη θερινή ραστώνη του Β Δ Θερινού Τμήματος ήρθαν ξαφνικά να διακόψουν εκφράσεις όπως «ρατσισμός», «αναχρονιστές», «σεξουαλικός μεσαίωνας», «ομοφυλόφιλοι και λεσβίες», «Συνθήκη Σένγκεν», «μόνιμη ένωση ενηλίκων» «σεξουαλική διαφορετικότητα» , «γιατί έκλεισε η Βουλή;», «παραγραφή σκανδάλων» και πολλές άλλες που ακούστηκαν εκείνο το πρωινό, με 35 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια.
Η κυρία Παπακώστα δεν μετέχει στο Β Δ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Βρισκόταν στο Ξυλόκαστρο, όπου παραθέριζε με την οικογένειά της, αλλά τέτοια ευκαιρία να μιλήσει για κοινωνικό θέμα δεν θα την έχανε με τίποτα. Τη στιγμή μάλιστα που γνώριζε ότι πολιτικός της αντίπαλος θα ήταν η κυρία Καϊλή.
Και όταν της το ζήτησαν από το κόμμα να είναι αυτή η εισηγήτρια, χωρίς δεύτερη σκέψη, διέκοψε για ένα 24ωρο τις διακοπές της και βρέθηκε στη Βουλή. Αλλωστε, το θέμα το γνώριζε πολύ καλά. Το είχε αναπτύξει πολλές φορές τόσο στη Βουλή όσο και στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Αντιθέτως, η κυρία Καϊλή μετέχει στο συγκεκριμένο τμήμα και αυτή την πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ την προετοίμαζε εδώ και μήνες, από τότε που λειτουργούσε η Ολομέλεια της Βουλής, πριν δηλαδή κλείσει η Βουλή με τον τρόπο που έκλεισε για τις ευρωεκλογές.
Η τηλεοπτική αναμέτρηση
Oι δύο ξανθιές κυρίες της Βουλής, με τα γαλαζοπράσινα μάτια, δεν είχαν ως τώρα προηγούμενο αντιπαράθεσης. Μόνο μια φορά συγκρούστηκαν, στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, όταν και οι δύο βρέθηκαν σε τηλεοπτικά παράθυρα για να μιλήσουν για το σωφρονιστικό σύστημα.
Την κυρία Παπακώστα φάνηκε ότι την ενόχλησαν οι απόψεις της βουλευτού του ΠαΣοΚ για το σωφρονιστικό σύστημα, τη στιγμή που η ίδια, όπως έλεγε συχνά σε συναδέλφους της, το είχε σπουδάσει, είχε επιπλέον επισκεφθεί στο παρελθόν και σωφρονιστικά καταστήματα και συνομίλησε ως πρόεδρος της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής και με καταδίκους.
Ετσι, σε κάποια στιγμή ακούγοντας την κυρία Καϊλή να ομιλεί για φυλακές την αποκάλεσε «άσχετη και αδιάβαστη» ως προς το σωφρονιστικό σύστημα και της είπε ότι θα το μάθει μεγαλώνοντας. Τι ήθελε να το πει; Εθιξε με το να δηλώνει δημόσια το νεαρό της ηλικίας της κυρίας Καϊλή και το πιο ευαίσθητο πολιτικό της σημείο, την έλλειψη δηλαδή πείρας.
Χωρίς να χάσει χρόνο η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ της απάντησε με τον πιο καυστικό τρόπο: «Οταν μεγαλώσω κυρία Παπακώστα και αποκτήσω τη δική σας εμπειρία θα το μάθω» της είπε, προκαλώντας αυτή τη φορά την έκρηξη της «σούπερ Κατερίνας», η οποία και επιχείρησε να την «επαναφέρει» στην τάξη: «Πώς μου μιλάτε έτσι; Είστε μικρή,αλλά όταν μεγαλώσετε,εάν εξακολουθείτε να είστε αδιάβαστη, πάλι άσχετη θα είστε», της είπε ορθά κοφτά, σχεδόν περιφρονητικά.
Πέραν τούτης της τηλεοπτικής αψιμαχίας τίποτε άλλο το συνταρακτικό δεν συνέ βη στις κοινοβουλευτικές σχέσεις των δύο κυριών, αλλά το επεισόδιο αυτό και οι δύο πάντοτε θα το θυμούνται.
Θερινός πόλεμος
Η ευκαιρία για ρεβάνς ήρθε την περασμένη Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Και όταν η κυρία Καϊλή ρωτήθηκε γιατί έφερε αυτή την πρόταση καλοκαιριάτικα, σε θερινό τμήμα, η βουλευτής του ΠαΣοΚ αντέδρασε αμέσως: «Θα το φέρναμε πιο γρήγορα,αλλά έκλεισε η Βουλή. Γιατί έκλεισε η Βουλή; Μήπως για παραγραφή σκανδάλων;» αναρωτήθηκε.
Η κυρία Παπακώστα πήρε αμέσως τον λόγο και με το γνωστό δικηγορίστικο ύφος της χαρακτήρισε την πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ «αντιφατική,πρόχειρη και εν μέρει ρατσιστική», λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη κοινωνία να κρίνεται για το αν σέβεται ή όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα ανάλογα με τη σεξουαλική προτίμηση».
Δεν στάθηκε όμως εκεί και απευθυνόμενη προς την κυρία Καϊλή κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ελαφρότητα και επιπολαιότητα», ότι δηλαδή εξάντλησε τη «νομοθετική της πρωτοβουλία και στιβαρότητα φέρνοντας στο θερινό τμήμα της Βουλήςτην πρόχειρη και αποσπασματική αυτή πρόταση νόμου».
Η κυρία Καϊλή αντέδρασε αμέσως λέγοντας ότι η πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ «αφορά κατ΄ ουσίαν τα ομόφυλα ζευγάρια,τα οποία εκ των πραγμάτων αποκλείονται της δυνατότητας να κάνουν οικογένεια». Και εξήγησε ότι το «σύμφωνο» αυτό αφορά και τα ετεροφυλόφιλα άτομα, τα οποία δεν επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο «αλλά παρά ταύτα,επιθυμούν να εξομοιώσουν τη σχέση τους με εκείνη του γάμου σε ό,τι αφορά τις νομικές συνέπειες».
Η κυρία Παπακώστα απάντησε ότι αφενός η πρόταση του ΠαΣοΚ στηρίζεται στην αυθαίρετη παραδοχή ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν ζουν υπό το καθεστώς ισότητας δικαιωμάτων και αφετέρου παραδέχεται πως από το 2005 ισχύει ο νόμος 3304 που απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους χώρους εργασίας: «Εμείς που φέρνουμε την πρόταση νόμουδεν είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε για ρατσισμό» διαμαρτυρήθηκε εντόνως η κυρία Καϊλή, η οποία και πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση: «Αντιφατικές δεν είναι οι θέσεις μας, αλλά το νομοσχέδιο που ισχύει σήμερα,σε σχέση με την πραγματικότητα» είπε, πλην όμως η κυρία Παπακώστα έφυγε από την αίθουσα γιατί ήθελε να επιστρέψει στο Ξυλόκαστρο να συνεχίσει τα μπάνια της.
Ο τρίτος παράγοντας
ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ των δύο κυριών επενέβη και άλλη μια κυρία, η Εύα Μελά του ΚΚΕ, η οποία εξέφρασε τις απόψεις του κόμματός της και για τον γάμο, αλλά και για τη συμβίωση.
Η κυρία Μελά πρώτον διαφώνησε στο να ισχύουν για το σύμφωνο συμβίωσης οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν στον γάμο λέγοντας: «Όποιος συνειδητά θέλει να βάλει τέτοιους κανόνες στη ζωή του, μπορεί να παντρευτεί» και δεύτερον εξήγησε ότι ο γάμος έχει να κάνει κύρια με τη διαιώνιση του είδους και την προστασία των παιδιών και όχι με τη σεξουαλική σχέση ή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης.
Το ΚΚΕ- είπε- δεν βλέπει τον λόγο να ενταχθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε τη δική του άποψη περί γάμου, την οποία εξέφρασε στην Επιτροπή ο κ. Ν. Τσούκαλης: «Ο γάμος είναι καθαρά μια σύμβαση, ανεξαρτήτως κι αν έχει την προέκταση του μυστηρίου εκ μέρους της Εκκλησίας».
Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ πρέσβης κ. Γ. Γεωργίου σχολίασε ότι «δεν μας έφτανε η κατάντια της Ελλάδας, φτάσαμε να πυροβολούμε και την ίδια την οικογένεια».
Τελικά η πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ απερρίφθη, αλλά η κυρία Καϊλή εκτίμησε ότι η ΝΔ με τις ρυθμίσεις που ως τώρα έχει υιοθετήσει «ανοίγει την πόρτα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά φοβάται το πολιτικό κόστος...».
Η κυρία Παπακώστα υποσχέθηκε από το Ξυλόκαστρο, όπου επέστρεψε, ότι θα απαντήσει μόλις της δοθεί η ευκαιρία και σ΄ αυτή την «πρόκληση» της κυρίας Καϊλή.
ΤΟ ΒΗΜΑ 19/07/2009
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα. Τη Βουλή των Ελλήνων απασχολούν τα ομόφυλα ζευγάρια
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 18 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου