Σαν το λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα, έτσι και οι φαρμακοβιομήχανοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη τρίβουν τα χέρια τους απ' τις συνεχιζόμενες διαστάσεις της γρίπης των χοίρων (ή νέα γρίπη τύπου Α/Η1Ν1). Έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησίαζαν τα 2.100 (εκ των οποίων τα 44 θανατηφόρα) σε 23 χώρες της υφηλίου (ιδιαίτερα σε βόρεια Αμερική και Ευρώπη) ...;
Δεν είναι τυχαίο, πως προ ημερών η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε απ' το Κογκρέσο την έγκριση 1,5 δισ. δολαρίων για τη λήψη μέτρων έναντι της ασθένειας. Ούτε τυχαία είναι τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν διεθνώς για την αγορά διαγνωστικών εργαλείων της νέας «γρίπης», χρηματοδότησης πειραμάτων και αγοράς μελλοντικών αντιγριπικών εμβολίων.
Εμβόλια που αναμένεται να παράξουν φαρμακοβιομηχανίες όπως οι Sanofi - Afentis, GlaxoSmithKline, Baxter International που είτε συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είτε (και ... με τον αμερικάνικο στρατό (όπως η Βaxter) γεμίζοντας εκ νέου τα ταμεία τους με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Στις 14 του μήνα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη μεταξύ στελεχών φαρμακοβιομηχανιών, επιστημονικών φορέων υγειονομικών υπηρεσιών και αξιωματούχων του ΠΟΥ, ώστε να αποφασιστεί εάν θα σταματήσει διεθνώς η παραγωγή των κοινών αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίων (που δε θα είναι έτοιμα πριν το Σεπτέμβρη).
Εάν αποφασιστεί τελικώς κάτι τέτοιο και η βιομηχανία στραφεί αποκλειστικά στην παραγωγή εμβολίων, τότε (λένε κάποιοι ερευνητές επιδημιολογίας, όπως ο Δρ. Χένρι Μίλερ στη Νιου Γιορκ Ποστ στις 7/5) «αυτό θα γίνει εις βάρος των συνήθων προετοιμασιών για τους ιούς της κοινής γρίπης που σκοτώνει κάθε χρόνο στον πλανήτη περίπου 250.000 ανθρώπους».
Επιπλέον, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα «βοηθούσε» στην εκδήλωση ενός δεύτερου πιο επιθετικού κύματος της γρίπης των χοίρων από το ερχόμενο φθινόπωρο (στο βόρειο ημισφαίριο) με ολέθριες συνέπειες στις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνάμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος προβληματικών εμβολίων, αφού μέσα στην πίεση του χρόνου πιθανώς να περιοριστούν σημαντικά οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές ...;
Τα επικίνδυνα εμβόλια του 1975 ...;
Δε θα είναι βέβαια η πρώτη φορά που προκαλούνται επιδημίες από προβληματικά εμβόλια. Το 1975 στις ΗΠΑ επί προεδρίας Φορντ, ο εμβολιασμός στρατιωτών στο στρατόπεδο Φορτ Ντιξ του Νιου Τζέρσεϊ κατά (των ιών της γρίπης ...;των χοίρων είχε προκαλέσει επιδημία γρίπης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, (που και τότε διαπλέκονταν με τις φαρμακοβιομηχανίες), πέτυχαν την έναρξη υποχρεωτικού εμβολιασμού πολιτών, γεμίζοντας τα συρτάρια των φαρμακοβιομηχάνων με εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα εμβόλια αποδείχτηκαν φαρμάκι.
Προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων Αμερικανών και τη μόνιμη παράλυση πολλών άλλων, με αποτέλεσμα την ακύρωση του προγράμματος (που στο μεταξύ είχε ακριβοπληρώσει ο αμερικανικός λαός ....
Ετσι και στην τωρινή υγειονομική κρίση. Τα συμφέροντα που αναμένεται να βαρύνουν στη ζυγαριά της επικείμενης σύσκεψης του ΠΟΥ είναι μεγάλα.
Πατέντες και δικαιώματα στους ιούς
Πριν δύο - τρία χρόνια είχε προκαλέσει αίσθηση η απόφαση της ινδονησιακής κυβέρνησης να μη μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης τα δείγματα των ιών της γρίπης των πτηνών που είχαν προκαλέσει στη χώρα το μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων κρουσμάτων διεθνώς.
Γιατί; Μα επειδή ο μόνος ωφελημένος απ' αυτήν τη συναλλαγή ήταν οι βιομηχανίες ...;Μάλιστα, πέρσι, η Ινδονήσια υπουργός Υγείας (επιφανής καρδιολόγος) Δρ. Σίτι Φαντίλαχ Σουπάρι (20/2/0 κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ίσως εμπλέκονται σε σχέδιο χρήσης των ιών της γρίπης των πτηνών στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων.
Μάλιστα, συμπεριέλαβε αυτούς τους υπαινιγμούς στο βιβλίο της «Ώρα για τον κόσμο να αλλάξει - Το θεϊκό χέρι κάτω απ' τη γρίπη των πτηνών», όπου περιγράφει τον αγώνα της Ινδονησίας να κατοχυρώσει δικαιώματα σε ιδιαίτερα επικίνδυνους ιούς της γρίπης των πτηνών.
Οι κατηγορίες της Δρ. Σουπάρι δε στράφηκαν μόνον κατά των ΗΠΑ αλλά και κατά της Αυστραλίας, την οποία έχει επίσης κατηγορήσει ότι έκλεψε δείγματα του ιού Η5Ν1 για εμβόλια που θα μοσχοπουλούσε στις αναπτυσσόμενες χώρες ...;.
Σε ειδική συνάντηση του ΠΟΥ στη Γενεύη στις 20 του περασμένου Δεκέμβρη, οι αξιωματούχοι του Οργανισμού προσπάθησαν να μεταπείσουν την Ινδονησία προσφέροντας δήθεν «ανταλλάγματα». Η Ινδονησία είχε αρνηθεί λέγοντας ότι τελικά η παραχώρηση δειγμάτων της νόσου βοηθά μόνον τις πλούσιες χώρες και τις φαρμακοβιομηχανίες τους.
Τελικά, οι χώρες του ΠΟΥ συμφώνησαν επί της αρχής ότι θα πρέπει να μοιράζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα δείγματα ιών αλλά και τα οφέλη που θα σχετίζονται μ' αυτούς. Ομως το βασικό εμπόδιο παραμένει: Οι φαρμακοβιομηχανίες πλούσιων χωρών πατεντάρουν και πουλούν εμβόλια χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα τις αναγκάζει να προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων, ώστε να μοιράζονται τα κέρδη τους με τις χώρες που παραχώρησαν τα δείγματα των ιών.
Δεν είναι μόνον η Ινδονησία που έχει τη συγκεκριμένη στάση, αλλά και χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Ιράν που κατηγορούν τις φαρμακοβιομηχανίες ότι ενδιαφέρονται μόνο για το μοίρασμα των ιών ένεκα προβλεπόμενου ιδιοτελούς κέρδους ...;
Η Ινδονήσια υπουργός επανέφερε αυτό το ζήτημα και την περασμένη Τρίτη. Οπως είπε «ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των χοίρων θα μπορούσε να είχε κατασκευασθεί απ' τον άνθρωπο». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί ο ΠΟΥ μοιράζεται δείγματα ιών της γρίπης των πτηνών με το βιολογικό εργαστήριο του στρατού των ΗΠΑ στο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού όπου αναπτύσσονται πυρηνικά όπλα ...;
Οι «χορηγοί» του ΠΟΥ
Βεβαίως, οι παραπάνω καταγγελίες δεν στρέφονται μόνο κατά των ΗΠΑ αλλά και κατά του ΠΟΥ που κάθε άλλο παρά αθώα περιστερά είναι στο επικίνδυνο παιχνίδι των φαρμακοβιομηχανιών με την υγεία των λαών.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά καιρούς οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες πειραμάτων και προγραμμάτων του ΠΟΥ σε εργαστήριά του σε Αγγλία, ΗΠΑ, Ελβετία κ.α. ήταν και είναι «κοινωφελή» ιδρύματα όπως αυτό του Ροκφέλερ, των Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς, τεράστιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που κατά καιρούς επωφελούνται σημαντικά από τις εκάστοτε υγειονομικές κρίσεις και επιδημίες. Ιδιαίτερα δε όταν αυτές οι επιδημίες αφορούν και τις πλουσιότερες χώρες (άρα και πιο επικερδείς πελάτες ....
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις ...;
Την περασμένη βδομάδα, υπήρξαν και κάποιες εξελίξεις,που μάλλον δε θα έπρεπε να τις προσπεράσουμε αδιάφορα ...;
Στο Μεξικό εν μια νυκτί, ο αρχικός αριθμός των νεκρών εξαιτίας της γρίπης των χοίρων από 170 μειώθηκε στους ...;28, δίχως να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση σχετικά με την αιτία θανάτου των υπολοίπων Μεξικανών ...;
* Ως το τέλος της βδομάδας δεν αναφέρθηκε ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης της νόσου από γουρούνι σε άνθρωπο. Αντίθετα, είχαμε επιβεβαιωμένη μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο (Μεξικανό εργάτη σε χοιροστάσιο) σε χοίρους στον Καναδά. Παρόλα αυτά και μολονότι επιστημονικά έχει αποδειχτεί αδύνατη η μετάδοση της ασθένειας απ' την κατανάλωση χοιρινού κρέατος (ακόμη κι αν το ζώο προσβληθεί απ' τους ιούς της γρίπης Α/Η1Ν1), διάφοροι ειδικοί του ΠΟΥ δημιουργούν διεθνώς σύγχυση, προτείνοντας ως μη συνετή την κατανάλωση χοιρινού. Ο ΠΟΥ, πάντως, κρατά αποστάσεις μην υιοθετώντας επίσημα παρόμοια στάση.
* Πριν λίγες μέρες,η κυβέρνηση του Μεξικάνου Προέδρου Φελίπε Καλντερόν εμφανίστηκε αισιόδοξη για τον «αποτελεσματικό» περιορισμό της ασθένειας βρίσκοντας ευκαιρία στο μεταξύ να περάσει σειρά αντιδραστικών νομοσχεδίων περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ...;
* Μέχρι τα μέσα της βδομάδας ο ΠΟΥ ανέβασε τον αριθμό των επίσημων κρουσμάτων κατά αρκετές εκατοντάδες, προκαλώντας σύγχυση για το πραγματικό μέγεθος και εύρος διασποράς της ασθένειας.
* Στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ως την Πέμπτη είχαν ξεπεράσει τα 850 σε 40 πολιτείες. Παράλληλα, σημειώθηκε και ο δεύτερος θάνατος με θύμα 33χρονη Αμερικανίδα δασκάλα στο Τέξας.
* Παραμένει ανεξήγητο επιστημονικά γιατί ο ιός απεδείχθη ιδιαίτερα θανατηφόρος στο Μεξικό αν και κοινωνιολογικά το θέμα έχει απαντηθεί.(Σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες υγείας, η μεγάλη φτώχεια που πλήττει το μεξικάνικο λαό κ.λπ.).
της Δέσποινας ΟΡΦΑΝΑΚΗ
karios.gr/blog
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 22 ώρες
1 σχόλιο:
Τα όσα ακολουθούν δεν είναι δικά μου. Είναι μια άλλου είδους δημοσιογραφία. Ανεπίσημη και διωκόμενη. Δυστυχώς μου είναι άγνωστη η πηγή.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα. Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό. Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς. Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα. Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών. Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου. Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!! Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών. Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο. Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως. Μισό εκατομμύριο έναντι 25. Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών; Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας κόκορας, ένας κόκορας με μεγάλο λειρί. Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflu της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες. Ακόμα και αν το Tamiflu έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της. Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό. Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantnamo. Μόνο για τη γρίπη των χοίρων. Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας κόκορας, πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα μεγάλο γουρούνι; Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.
-ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflu.
- Και πόσο πωλείται το θαυματουργό Tamiflu;
- Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.
- 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες;
- Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.
- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο. Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflu. Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της αριστερής πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα αμύνης του George Bush, υπεύθυνο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflu. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας. Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα. Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.
Δημοσίευση σχολίου