23 Μαΐ 2009

Μια ζεστή αγκαλιά για άπορα παιδιά


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
Μια ζεστή αγκαλιά για άπορα παιδιά *
* Ιδρύθηκε από τον π. Σεραφείμ Δημόπουλο, στο πλαίσιο του μεγάλου φιλανθρωπικού του έργου.
Της Σοφίας Τζιότζιου
Όταν ανοίγει η πόρτα του παιδικού σταθμού «Τα χελιδονάκια», ανοίγει και η καρδιά σου. Παιδικές φατσούλες σου χαρίζουν απλόχερα τα αθώα χαμόγελα τους και τρέχουν να σε αγκαλιάσουν, καλωσορίζοντάς σε με τον πιο όμορφο τρόπο. Η ξεγνοιασιά και η ζωντάνια τους είναι διάχυτες, και δεν μαρτυρούν τις οικονομικές δυσκολίες που περνάνε καθημερινά με τις οικογένειές τους. Νιώθεις τη χαρά και τη ζεστασιά τους να σε κατακλύζει, αισθήματα που έχουν νιώσει και τα ίδια στον παιδικό σταθμό από την καθημερινή φροντίδα Λαρισαίων που έζησαν δίπλα στον μακαριστό π. Σεραφείμ Δημόπουλο μέχρι το τέλος της ζωής του και προσπαθούν να συνεχίσουν επάξια το έργο του.
Ο π. Σεραφείμ γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ήρθε στη Λάρισα το 1969, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, ιδρύοντας τον ορθόδοξο χριστιανικό σύλλογο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Καθώς είχε μεγάλη αδυναμία στα παιδιά, από τα πρώτα μελήματά του ήταν η ίδρυση και λειτουργία οικοτροφείου για μαθητές Γυμνασίου, για φτωχά παιδιά που έρχονταν στην πόλη να μάθουν γράμματα. Το φιλανθρωπικό του έργο δεν περιορίστηκε μόνο σε μαθητές. Επεκτάθηκε σταδιακά σε όλες τις ενδεείς κοινωνικές ομάδες και μετά το 1992 στους αλλοδαπούς. Από το 2004 ίδρυσε και λειτουργούσε δωρεάν βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά κυρίως αλλοδαπών και γενικά ασθενών οικονομικά οικογενειών, σε ιδιόκτητο κτίριο του συλλόγου, που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων. Σήμερα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του μακαριστού, ο σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί από το σύλλογο, υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Καραμήτρου (προϊστάμενου της διεύθυνσης Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης).
Ο κ. Καραμήτρος τονίζει ότι η λειτουργία του σταθμού, αλλά και οι υπόλοιπες φιλανθρωπικές δραστηριότητές τους, στηρίζονται αποκλειστικά στις δωρεές και τις χορηγίες ιδιωτών. «Δεν υπάρχει κανένα άλλο εισόδημα, εκτός από την αγάπη του κόσμου», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο παιδικός σταθμός φέτος φιλοξενεί 10 παιδάκια αλλοδαπών, αλλά και ελληνικών άπορων οικογενειών. Όταν όμως πλησιάζει η ώρα του μεσημεριανού, τα παιδικά στόματα διπλασιάζονται, καθώς πολλοί παλιοί μαθητές συνεχίζουν να βρίσκουν ζεστό φαγητό, αλλά και μια ζεστή αγκαλιά στην εστία του συλλόγου.
«Ο παιδικός σταθμός φροντίζει παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, κοινωνικής και οικονομικής τάξης, χωρίς καμία διάκριση και επιβάρυνση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου. Μάλιστα μέχρι πέρσι τα παιδιά ήταν περισσότερα, καθώς λειτουργούσε και νηπιακός σταθμός, αλλά από φέτος, καθώς όλα τα νηπιαγωγεία έχουν περιέλθει στο υπουργείο παιδείας, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έως 15 παιδιών 3-5 ετών, με υπεύθυνη μια νηπιαγωγό. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι γονείς, σύμφωνα με τον κ. Καραμήτρο, είναι να συνοδεύουν τους μαθητές οι ίδιοι, καθώς δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για τη αγορά μεταφορικού μέσου. «Με την ευλογία του π. Σεραφείμ θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο του», τονίζει η υπεύθυνη του παιδικού σταθμού. Και πρόκειται για ένα μεγάλο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο, που επεκτείνεται πέρα από τη λειτουργία του σταθμού.
Μάρτυρες της μεγάλης του αγάπης υπήρξαν και οι φυλακισμένοι της Λάρισας, τους οποίους στήριζε και καθοδηγούσε ποικιλότροπα, πιστεύοντας πάντα ότι όλοι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία. Συγχρόνως, ήταν δίπλα στους αλλοδαπούς, και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικό της μεγαλοψυχίας του ήταν ότι τα πρώτα χρόνια της εισόδου των Αλβανών στη χώρα μας, φρόντιζε τους άπορους μετανάστες που κρυβόντουσαν δίπλα στο καλύβι του, όπου έμενε, δίνοντάς τους ρούχα και φαγητό, ενώ βάπτισε πάνω από 1000 αλλοεθνείς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς βαπτίστηκαν στο μικρό παρεκκλήσι που δημιούργησε ο π. Σεραφείμ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του συλλόγου.
Η αγάπη του, όμως, ακτινοβολούσε και στο εξωτερικό, με το ιεραποστολικό του έργο. Σε συνεργασία με την εκκλησία της Αλβανίας και της Μαδαγασκάρης, έστελνε οικονομική ενίσχυση για τους απόρους και προσέφερε καθημερινά συσσίτια σε ηλικιωμένους και ορφανά.
Ο π. Σεραφείμ δεν ήθελε να γίνεται γνωστό το έργο του και κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ. Τηρώντας τις ίδιες πεποιθήσεις, κύρια μέριμνα του συλλόγου, είναι να συνεχιστεί η λειτουργία του σταθμού και η οικονομική ενίσχυση άπορων Λαρισαίων, αλλά και ξένων. «Σίγουρα, είναι μεγάλη απώλεια που δεν έχουμε πια μαζί μας τον π. Σεραφείμ, αλλά η αγάπη του και η ακτινοβολία του ονόματός του, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια», λέει συγκινημένη η υπεύθυνη.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο του συλλόγου ή να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2410-614362 (πρωινές ώρες) ή να επισκεφθούν το κτίριο στην οδό Δαόχου 36. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο σύλλογος ο οποίος αριθμεί 90 τακτικά μέλη, πραγματοποιεί γενική συνέλευση την Τρίτη 2 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς.
* Ρεπορτάζ στην εφημ. "Ελευθερία"
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=9004&pid=7&CategoryID=7
Πηγή; ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com