10 Απρ 2009

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με Γ. Παπανδρέου.


Σήμερα 10/04/2009 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.



Δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (10/04/2009) αναφέρει:

Διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας-Κράτους λένε Παπανδρέου και Ιερώνυμος

Σύμπτωση απόψεων για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας προέκυψαν κατά τη συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή, Γιώργου Παπανδρέου και Ιερώνυμου, καθώς και για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τα ασθενέστερα στρώματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον μακαριότατο, επειδή η Μητρόπολη έγινε στόχος βομβιστών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και τη δυνατότητα, μέσα από αυτούς, να αναπτυχθούν τομείς στενής συνεργασίας, κυρίως στον κοινωνικό τομέα και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τόσο στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται από τη φτώχεια, όσο και στους μετανάστες.
Κατά τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, υφίσταται ήδη σχέση διακριτών ρόλων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά υπάρχει και χώρος με θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επ' αυτών όπως είπε, έγινε διεξοδική συζήτηση, “επειδή στόχος της Εκκλησίας, πέρα από την πνευματική ζωή, είναι η διακονία του κάθε ανθρώπου που υποφέρει”.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ακούστε τις δηλώσεις μετά τη Συνάντηση Παπανδρέου - Ιερώνυμου
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μη δουλεύει σε «δύο κυρίους».
Είναι
γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 προέβη στην ψήφιση νόμου που αφορούσε την απαλλαγή φόρου εκκλησιαστικών φορέων. Τότε ο νόμος απέβλεπε στην γεφύρωση του χάσματος που προκάλεσε το ζήτημα της απάλειψης του θρησκεύματος εκ των ταυτοτήτων και εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο κόμμα που προσδοκούσε πολιτικά οφέλη. Τώρα όμως, επειδή η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προσέλκυση ψηφοφόρων δεν επιτρέπουν αναφορές σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις εκ των οποίων αντλούνται υποστηρικτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε σκόπιμο να ακολουθήσει τη γνωστή ακίνδυνη πεπατημένη και δοκιμασμένη από το παρελθόν οδό της επίθεσης προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Είναι γνωστή η θέση του κόμματος για την
αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος 3(περί Επικρατούσας θρησκείας) ,13(περί απαγόρευσης του προσηλυτισμού) και 33(περί Προέδρου της Δημοκρατίας) (δες και εδώ).
Ποια είναι η άποψη του κόμματος για την
οικογένεια ; Είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει κοντόφθαλμη και αδιέξοδη την διάταξη που αποκλείει από την σύναψη Σύμφωνου Συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ποια είναι η θέση του κόμματος για το μάθημα των
Θρησκευτικών;
Είναι υπέρ των εγκυκλίων του καλοκαιριού και μάλιστα η υπεύθυνη παιδείας του κόμματος αναφέρει ανακρίβειες λέγοντας ότι «τα παραπάνω έγιναν σαφή και σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» (δέστε
εδώ και εδώ).
Μήπως κάποιοι μιλώντας συνεχώς για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας, θέλουν μια Εκκλησία περιορισμένη μέσα στους τέσσερις τοίχους και χωρίς άποψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com