29 Μαρ 2009

«Η εκπαίδευση της αμάθειας»


ΤΟ 18% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΓΝΟΕΙ… ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ.

Η ελληνική παιδεία του 21ου αιώνα αφήνει τα παιδιά μας να νομίζουν ότι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν… εξερευνητής!

Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε γυμνάσια και ΤΕΕ όλης της χώρας.


Το ότι οι Έλληνες είναι ανιστόρητοι, όχι μόνο σε ότι αφορά την ελληνική επανάσταση, αλλά σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, αποδεικνύει η έρευνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε μαθητές Γυμνασίων και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων όλης της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, ένα μεγάλο μέρος των μαθητών μπέρδευε, μέσα σε ένα «νέφος» ιστορικής άγνοιας, τα γεγονότα των τριών εθνικών επετείων. Άλλοι έλεγαν ότι την 25η Μαρτίου ο Μεταξάς είπε το «όχι» (δεν ήξεραν σε ποιον) και οι «Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους την 28η Οκτωβρίου 1821».
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 18% των μαθητών αγνοεί… πλήρως το τι έγινε την 25η Μαρτίου. Το 24% αγνοεί την 28η Οκτωβρίου, το 17% το Πολυτεχνείο. Οι επτά στους δέκα αγνοούν την Εθνική Αντίσταση, ο ένας στους δύο το Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Έτσι λοιπόν, δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς με το λόγο που κάποιοι απάντησαν ότι στο Πολυτεχνείο πολέμησαν οι Έλληνες με τους Γερμανούς, ή ότι την 25η Μαρτίου ένας… Γερμανός από τα παλιά ξεσήκωσε τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι για την 25η Μαρτίου 1821 το 45% των μαθητών δηλώνει από πλήρη άγνοια έως ελάχιστη γνώση και το 29% μπερδεύει την επέτειο με άλλα ιστορικά συμβάντα! Τα αντίστοιχα ποσοστά για την 28η Οκτωβρίου 1940 κυμαίνονται έως και 23% για την άγνοια και έως 33% για την σύγχυση των γεγονότων.

Τα «μαργαριτάρια»
Την πλήρη απουσία έστω και των… τυπικών γνώσεων για την εθνική επέτειο αναδεικνύουν και τα γραπτά των μαθητών, είτε στα διαγωνίσματα των σχολείων, είτε ακόμα και στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι εκπαιδευτικοί, κάθε χρόνο τρίβουν τα μάτια τους, αφού δε μπορούν να πιστέψουν αυτά που βλέπουν στα γραπτά των μαθητών.
«Η επανάσταση του ’21 έγινε πριν από 1821 χρόνια», αναφέρει μαθητής στο γραπτό του, ενώ άλλος απαντά ότι «ήταν η βραδιά που ο δικτάτορας Μεταξάς, ένας που έπινε πολύ κονιάκ, είπε το όχι στους Τούρκους». Μαθητής της ΄Β Λυκείου, όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει ποιος ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, απάντησε πως ήταν ένας εξερευνητής, ενώ φοιτητής του Πολυτεχνείου δε μπορούσε να απαντήσει πόσες λευκές και γαλάζιες λωρίδες έχει η σημαία μας, τι συμβολίζουν και πότε καθιερώθηκε σαν εθνικό μας σύμβολο. Άλλος μαθητής είπε πως η Μπουμπουλίνα ήταν μια ηρωική τραγουδίστρια της νίκης του 1940, ενώ συμμαθητής του έγραψε πως η Αλαμάνα είναι το ποτάμι που έχει το γνωστό γεφύρι της Άρτας.
Φοιτήτρια δε που ρωτήθηκε ποιος έγραψε τον εθνικό μας ύμνο, απάντησε: «Ο… Γαριδάς; Κάτι σε ψάρι ήταν πάντως», ενώ είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι οι εννιά στους δέκα αγνοούν πλήρως ποιος τον μελοποίησε, αλλά και τι ακριβώς ήταν οι κλέφτες και οι αρματωλοί το ’21.


Πηγή:«press-time»
Σ΄αυτή την αμάθεια βοήθησαν εκτός των άλλων παραγόντων και τα καινούργια σχολικά βιβλία. Το γνωστό βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού που αποσύρθηκε, ενώ δεν ανέφερε άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, δεν παρέλειπε να μας δείξει στη σελίδα 84 τα καφενεία του 19ου αιώνα, αυτό αν δεν είναι ιστορία και θέμα να ασχοληθούν οι μαθητές!!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com