2 Σεπ 2014

Στην Ολλανδία εντοπίστηκε ο καταζητούμενος «Δόκτωρ θάνατος», Yusuf Sonmez [βίντεο+φωτο]


Yusuf Sonmez.3-9-2014

Στο Άμστερνταμ εντοπίστηκε από την Σερβική ειδική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου, ο καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα ... της Ιντερπόλ, Τούρκος γιατρός Γιουσούφ Σονμέζ (Yusuf Sonmez).
Ο Γιουσούφ Σονμέζ, ο επονομαζόμενος από τα ΜΜΕ ως «Δόκτωρ θάνατος» ή «Δόκτωρ Βαμπίρ», πριν μερικές ημέρες βρισκόταν στο Άμστερντάμ, ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, κατάφερε να εγκαταλείψει την Ολλανδία πριν οι αρχές προλάβουν να του περάσουν χειροπέδες. 

Ο Τούρκος γιατρός είναι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση παράνομων μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων στην κλινική «Μέντικους» της Πρίστινας, στο Κόσοβο. Επίσης, είναι ύποπτος για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που αφαιρούνταν από Σέρβους αιχμαλώτους στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.
Την πληροφορία ότι ο Γιουσούφ Σονμέζ βρισκόταν στο Άμεστερνταμ αναφέρει σε δημοσίευμά της την Τρίτη η εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα  ο Τούρκος γιατρός, σε βάρος του οποίου εκκρεμει εδώ και χρόνια ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ,  εντοπίστηκε με τη βοήθεια μάρτυρα - συνεργάτη, ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω email στον  Γιουσούφ Σονμέζ  ως ενδιαφερόμενος για αγορά νεφρού.
Yusuf Sonmez medicus .3-9-2014
Για τον εντοπισμό του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση «Μέντικους» ενημερώθηκε από τη Σερβική εισαγγελία ο γενικός εισαγγελέας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), Τζόναθαν Ράτελ, ο οποίος θα προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο Γιουσούφ Σονμέζ δικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Πρίστινας για την υπόθεση παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Στην ίδια δίκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής της κλινικής, Λιούφτι Ντερβίσι και ο γιος του καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια και επτά χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.
Το οργανωμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έφερνε στο Κόσοβο άπορους δωρητές οργάνων από την ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και πλούσιους λήπτες.
Στην κλινική «Medikus», στην Πρίστινα, πραγματοποιούνταν οι επεμβάσεις αφαίρεσης και μεταμόσχευσης των ανθρώπινων οργάνων.
Ο Τούρκος γιατρός συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου του 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αφού ανακρίθηκε αφέθηκε ελεύθερος, με το αιτιολογικό ότι έχει δηλωμένο τόπο κατοικίας.
Στην κλινική «Μέντικους», η οποία «σφραγίστηκε» το 2008, γίνεται αναφορά και στην έκθεση που συνέταξε το Δεκέμβριο του 2010 ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι. Στην έκθεση σημειώνεται ότι μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» είχαν ανάμειξη σε παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων αιχμαλώτων στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κουρίρ» αναφέρεται ότι «με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, ο Γιουσούφ Σονμέζ συμμετείχε σε επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων απαχθέντων από το Κόσοβο Σέρβων, Ρομά και Αλβανών στην αυτοσχέδια κλινική, το λεγόμενο "Κίτρινο Σπίτι", στην Αλβανία».
Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) που ερεύνησε τις καταγγελίες για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Αμερικανός εισαγγελέας Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το 2012, ότι η υπόθεση «Μέντικους» και το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων της περιόδου 1990-2000 ήταν δύο διαφορετικές καταστάσεις, αλλά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ίδιοι άνθρωποι να έχουν ανάμειξη και στις δύο.
«Στα γεγονότα της περιόδου 1999–2000, οι άνθρωποι οδηγούνταν σε παράνομα στρατόπεδα και εκεί δολοφονούνταν για να τους αφαιρεθούν τα ζωτικά όργανα. Στην υπόθεση Μέντικους, οι άνθρωποι οικειοθελώς υποβάλλονταν σε εγχειρήσεις αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων και ως αντάλλαγμα λάμβαναν χρηματικό ποσό, κανένας δεν δολοφονήθηκε, αλλά κάποιοι εξαπατήθηκαν» είχε διευκρινίσει ο κ. Ουίλιαμσον.
Όπως αποκαλύφθηκε από πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με την εφημερίδα,  ο καταζητούμενος γιατρός πριν από ένα χρόνο δημιούργησε κλινική μεταμοσχεύσεων οργάνων στη Νότια Αφρική.


Δείτε σχετικά και:
-Νεώτερα από την υπόθεση λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο http://aktines.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4866.html
-Η μάστιγα των παράνομων μεταμοσχεύσεων http://aktines.blogspot.gr/2013/05/blog-post_3512.html
-Η ανήθικη ηθική της αγοραπωλησίας ανθρωπίνων οργάνων http://aktines.blogspot.gr/2011/10/blog-post_8422.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου