6 Ιουν 2024

Ποιοι είναι οι τρεις επικρατέστεροι για τον Πατριαρχικό Θρόνο της Βουλγαρίας

Ποιοι είναι οι τρεις επικρατέστεροι για τον Πατριαρχικό Θρόνο της Βουλγαρίας  - Εξάψαλμος

Ποιοι είναι οι τρεις επικρατέστεροι για τον Πατριαρχικό Θρόνο της Βουλγαρίας

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Η εκλογή του νέου Πατριάρχη της Βουλγαρίας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Το θερμόμετρο στην Εκκλησία της γειτονικής μας χώρας είναι στα ύψη. 

Εννέα από τους δεκατέσσερις Μητροπολίτες της Βουλγαρίας μπορούν να διεκδικήσουν τον Πατριαρχικό Θρόνο γιατί μόνο  οι εννέα εξ αυτών έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. 

Και ένας εκ των εννέα Ιεραρχών θα είναι   ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει και απαιτεί ο Καταστατικός Χάρτης , ο υποψήφιος Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας:

Δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 50 ετών,

Θα πρέπει να έχει διατελέσει εν ενεργεία Μητροπολίτης σε μία από τις Μητροπόλεις  για τουλάχιστον 5 χρόνια και να διακρίνεται για την ισχυρή ορθόδοξη πίστη του και την ακριβή και αυστηρή τήρηση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας απαρτίζεται από 15 μέλη. Μετά  τον θάνατο του Πατριάρχη Νεοφύτου,που ήταν και Μητροπολίτης Σόφιας,τα Συνοδικά μέλη τα οποία θα ψηφίσουν για να εκλέξουν το νέο Πατριάρχη είναι δεκατέσσερα.

Από αυτούς τους 14 Μητροπολίτες , οι εννέα έχουν δικαίωμα να εκλεγούν στην θέση του Πατριάρχη, ενώ  οι πέντε  εξ αυτών  δεν μπορούν να εκλεγούν.

Από τους πέντε Μητροπολίτες  που αποκλείονται εκ του Καταστατικού  να εκλεγούν, οι τρεις  εξ αυτών -ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρα Κυπριανός- δεν έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, ενώ οι Μητροπολίτες  Δορυστόλου Ιάκωβος και ο προσφάτως εκλεγείς Σλίβεν Αρσένιος, δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε έτη που απαιτούνται εκ του Καταστατικού ως εν ενεργεία Μητροπολίτες.

Οι εννέα από τους οποίους  θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας είναι οι εξής:

•Μητροπολίτης ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας Ιωσήφ
•Μητροπολίτης Μεγάλου Τυρνόβου (Βέλικο Ταρνόβο) Γρηγόριος
•Μητροπολίτης Πλεύνης (Πλέβεν)  Ιγνάτιος
•Μητροπολίτης Λόβτσου (Λόβετς) Γαβριήλ
•Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος
•Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβης Ιωάννης
•Μητροπολίτης Ρούσε (Τσερβένου)  Ναούμ
•Μητροπολίτης Βράτζης Γρηγόριος
•Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ.

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως  Νικόλαος έχει εκφράσει από καιρό την άρνησή του εκτεθεί ως υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο. Οπότε ο αριθμός των υποψηφίων περιορίζεται στους οκτώ. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι δεν ξέρουμε αν ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κρατήσει την στάση αυτή μέχρι το τέλος. Θα δείξει!Πάντως στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σλίβεν ο Σεβ. Φιλιππουπόλεως  έδειξε τις δυνάμεις του αφού επικράτησε άνετα ο εκλεκτός του, ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του, Βοηθός Επίσκοπος Αρσένιος ο οποίος εξελέγη Μητροπολίτης Σλίβεν. Πρόκειται για ένα νέο  εξαίρετο Ιεράρχη, δραστήριο και ελληνομαθή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι οι Μητροπολίτες:

•Βάρνας Ιωάννης 

•Ρούσε Ναούμ και 

•Βράτζης Γρηγόριος ,ο οποίος είναι  ο Τοποτηρητής και ο  έχων το πρόσταγμα στην Ιεραρχία ως Προεδρεύων  μέχρι την εκλογή του νέου Πατριάρχου. 

Οι υπόλοιποι έντεκα Μητροπολίτες που θα ψηφίσουν είναι σύμφωνα με πληροφορίες μοιρασμένοι. Δεν έχει μέχρι στιγμής ξεχωρίσει κάποιο φαβορί. Και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα εμφανιστεί τελευταία στιγμή κάποιος outsider- πέρα από τους τρεις που ακούγονται- που θα συνενώσει τα διεστώτα και θα επικρατήσει! 

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και από τις διεργασίες και διαβουλεύσεις που θα εξακολουθήσουν να γίνονται μεταξύ των Ιεραρχών αλλά και άλλων αξιωματούχων δεν θα αργήσουμε να καταλάβουμε προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα και ποιος θα θεωρηθεί  το απόλυτο φαβορί για την εκλογή. 

exapsalmos5 Ιουνίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com