27 Απρ 2024

Ουκρανία: Δύο μήνες προφυλάκιση στον Μητροπολίτη Αγίων Ορέων Αρσένιο

agion oreon1 

  Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας στη Λαύρα των Αγίων Ορέων και την προβολή υποψίας στον Καθηγούμενο της Μονής Μητροπολίτη Αγίων Ορέων κ. Αρσένιο βάσει του άρθρου 114-2 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας («διάδοση πληροφοριών περί μετακινήσεως, κινήσεως ή θέσεως των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τη δυνατότητα επί τόπου εντοπισμού αυτών»), κατηγορώντας τον για «υπονομευτική δράση».

   Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ο Μητροπολίτης Αρσένιος σε ένα από τα βιντεοσκοπημένα κηρύγματά του «ενημέρωσε τους ενορίτες για τις διευθύνσεις των σημείων ελέγχου του ουκρανικού στρατού» και «κατ’αυτόν τον τρόπο προσπάθησε κρυφά «να διαρρεύσει» τις θέσεις των ουκρανικών σημείων ελέγχου στην πρώτη γραμμή του μετώπου».

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 βάσει της ανακοινώσεως της Εισαγγελίας της Περιφέρειας Ντονέτσκ το δικαστήριο επέλεξε ως προληπτικό μέτρο για τον Μητροπολίτη Αρσένιο τη δίμηνη κράτηση χωρίς δικαίωμα καταβολής εγγυήσεως.

  Να αναφερθεί ότι από 25ης Σεπτεμβρίου 2023 βιντεοσκοπημένο κήρυγμα, που δημοσιοποιήθηκε, ο Μητροπολίτης Αρσένιος ασκεί κριτική στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, που την παραμονή της εορτής της Συνάξεως Πάντων των εν τοις Αγίοις Όρεσι Διαλαμψάντων Οσίων απέκλεισαν τις εισόδους της Μονής, τοποθετώντας στρατιωτικά σημεία ελέγχου στους δρόμους και ασκώντας καθολικό έλεγχο όλων των προσκυνητών λέγοντας:

«Τοποθετήθηκαν τρια σημεία ελέγχου στην Τατιάνοφκα. Ένα επί του λόφου πλησίον του Αρτιόμ, ένα σημείο κάτω και ένα στην έξοδο από την Τατιάνοφκα στην είσοδο της Μονής. Κάθονται, ελέγχουν, φωτογραφίζουν τους ανθρώπους, καταγράφουν τον αριθμό διαβατηρίων, προσωπικά στοιχεία, ηλεκτρονική διεύθυνση και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του καθενός. Επρόκειτο περί παραβιάσεως των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Μήπως έτσι κατέγραψαν τα στοιχεία των 32 χιλιάδων Χασιδών, οι οποίοι ήλθαν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της εβραϊκής πρωτοχρονιάς; Εάν επιτρέπονται προσκυνήματα σε ένα δόγμα, θα πρέπει να υπάρχει η σχετική ισότητα και προς τα άλλα δόγματα. Εάν αλλοδαποί πολίτες έρχονταν να συμμετάσχουν στην εορτή τους, διατί εμάς τους Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι βάσει του διαβατηρίου είμαστε ιθαγενείς σε αυτή τη χώρα, δεν μας αφήνουν να προσευχηθούμε σ΄εκείνους τους Αγίους οι οποίοι έχουν αγιάσει εδώ στη γη της Ουκρανίας;».

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ ακριβώς αυτή η γενική αναφορά στους ελέγχους των προσκυνητών στο γειτονικό χωριό Τατιάνοφκα στάθηκε αφορμή για την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας για να ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του Μητροπολίτη Αρσενίου και να τεθεί υπό κράτηση.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Αρσένιος είναι από τις πλέον λαμπρές και δημόσιες προσωπικότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ στα κηρύγματά του άσκησε κατ’επανάληψιν κριτική στη θρησκευτική πολιτική των Αρχών και αναφέρθηκε στην πίεση στη μονή και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των θρησκευομένων.

romfea.gr

Δείτε και -Η συμμαχία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Η Εκκλησία κατά της ξενοφοβίας και των διακρίσεων» κάλεσε σε αποφυλάκιση του συλληφθέντος μητροπολίτη Αγίων Ορέων Αρσενίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com