29 Μαρ 2024

Παραλειπόμενα - Ειδήσεις – σχόλια της επικαιρότητας (Α΄ Μέρος)

 

Παραλειπόμενα - Ειδήσεις – σχόλια της επικαιρότητας

Α΄ Μέρος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Σήμερα στο γραπτό μου δεν θα σας απασχολήσω με ένα θέμα, αλλά με το πρώτο μέρος από παραλειπόμενα, ειδήσεις και σχόλια της επικαιρότητας.

Παραλειπόμενα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

Το πώς εορτάσθηκε η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και σε όπου γης Ελληνισμό καλύφθηκε τυπικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ).  Όμως συνέβησαν και άλλα γεγονότα που έχουν σχέση και με το ζήτημα που έθιξα σε προηγούμενο άρθρο μου, δηλαδή με τις ψυχρές σχέσεις των επικεφαλής της Πολιτείας και της Εκκλησίας, λόγω του ψηφισθέντος γάμου των ομοφυλοφίλων, τα οποία δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Αμέσως εξηγούμαι.

Στην Μητρόπολη των Αθηνών εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία. Παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά όχι ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη να εορτάσει την επέτειο στον …Καναδά. Για το γεγονός ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γράφεται σε αυτό ότι πλην της Προέδρου της Δημοκρατίας, παρέστησαν (γράφονται όπως τους αναφέρει το ρεπορτάζ):  Οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, οι εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και Εκκλησιών, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής και ο Δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ελληνικού Σταυρού». Δεν αναφέρεται ότι παρέστη κάποιος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και ποιος.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα την 25η Μαρτίου γίνεται ο κεντρικός εορτασμός και συνήθως πλην του ή της Προέδρου της Δημοκρατίας  παρίστανται όλοι οι επίσημοι, δηλαδή ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, οι Αρχηγοί των στην Βουλή Κομμάτων, το Διπλωματικό Σώμα. Ουδείς από αυτούς παρέστη;… Αλλά και στις φωτογραφίες που συνόδευσαν το ρεπορτάζ, ενώ οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνονται καθαρά, δεν φαίνονται καθόλου ποιοι ήσαν οι παριστάμενοι στη Δοξολογία με πολιτικά ρούχα.

Κάτι ακόμη: Ο Αρχιεπίσκοπος συνήθως στη Δοξολογία συνοδεύεται από τιτουλάριους Μητροπολίτες ή βοηθούς Επισκόπους. Στην φετινή Δοξολογία μαζί του ήσαν μόνο οι ιερείς - εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού. Επίσης επειδή ο Μητροπολιτικός Ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου έγινε πανηγυρικός Εσπερινός και στη σχετική φωτογραφία φαίνεται ότι συμμετέσχε ο Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου, ο οποίος είναι προϊστάμενος σε ναό της Ηλιούπολης και μίλησε με αυστηρότητα εναντίον των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του «γάμου» των ομοφυλοφίλων, προκαλώντας την μήνι τους. 

Σε άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος και κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την 25η Μαρτίου όσοι βουλευτές καταψήφισαν το Νομοσχέδιο για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων ή απουσίασαν και δεν το ψήφισαν έγιναν θερμά δεκτοί από το εκκλησίασμα. Αντίθετα όσοι το υπερψήφισαν και προσήλθαν στους Ναούς έγιναν παγερά δεκτοί και τα «άκουσαν» εμμέσως ή αμέσως από τους Μητροπολίτες.

Παραλειπόμενα από συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Είναι λίγο παλαιό, αλλά το γράφω για να υπάρχει. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στις 25 Ιανουαρίου 2024 συναντήθηκε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Για τη συνάντηση εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από την Αρχιεπισκοπή, το οποίο δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησία» (Έτος 101ο, Τεύχος 1, Ιανουάριος 2024, σελ. 63-64). Σε αυτό και για την βάπτιση παιδιών που θα μεγαλώνουν σε περιβάλλον ομοφυλόφιλων ο Αρχιεπίσκοπος είπε τα ακόλουθα: «Πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην Παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντός του. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει  αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτισθούν, θα βαπτισθούν». Πολύ σωστή η άποψη του κ. Ιερωνύμου εκκλησιολογικά. Η Βάπτιση είναι Μυστήριο της Εκκλησίας και όχι κοσμικό γεγονός. Και σε αυτό δεν ισχύει η θέση, τα χρήματα ή η εγωιστική επιθυμία κάποιου, αλλά η κατανόηση και η συναίσθηση του ιερού γεγονότος.

Ο Αρχιεπίσκοπος αυτά τα είπε μπροστά στον κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος στη συνέχεια  ερωτήθηκε για το ίδιο θέμα και απάντησε, όπως γράφεται και στο προαναφερθέν Δελτίο Τύπου: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος». Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συμφώνησε με την άποψη του κ. Ιερωνύμου! Όμως προ ολίγου καιρού ο ίδιος είχε προβεί στην βάπτιση παιδιών τεκνοθετημένων από πλουσίους Ελληνοαμερικανούς ομοφυλοφίλους στην Βουλιαγμένη της Αττικής, που εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Γλυφάδας της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να ενημερώσει τί ακριβώς θα έπραττε. Τότε ηγέρθη θόρυβος, ο οικείος Μητροπολίτης Αντώνιος απευθύνθηκε παραπονούμενος για το γεγονός στην Ιερά Σύνοδο, Εκείνη υιοθέτησε τη θέση του Μητροπολίτου Γλυφάδας και απευθύνθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως προϊσταμένη Αρχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Έκτοτε σιγή ιχθύος. Το θέμα στο Φανάρι κατέληξε προφανώς στον καλάθι των αχρήστων, ή σε κάποιο φάκελο… Αυτά  έως τις 25 Ιανουαρίου 2024, που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δέχθηκε την άποψη του κ. Ιερωνύμου, ότι τα τεκνοθετημένα παιδιά ομοφυλοφίλων δεν πρέπει να νηπιοβαπτίζονται…

Το θέμα όμως δεν σταματά στις 25 Ιανουαρίου 2024. Σχεδόν αμέσως μετά την δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με άρθρο του σε εφημερίδα των Αθηνών, που γενικώς υποστηρίζει τις απόψεις των ομοφυλοφίλων, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος έγραψε ότι τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος είναι προσωπική του άποψη και όχι απόφαση της Ιεραρχίας! Από πλευράς Αρχιεπισκόπου δεν υπήρξε δημόσια απάντηση στον κ. Χρυσόστομο. Αναμενόταν ότι ο κ. Ιερώνυμος το θέμα της βάπτισης νηπίων τεκνοθετημένων από ΛΟΑΤΚΙ θα το έθετε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο  κατά τις συνεδριάσεις Της του Φεβρουαρίου ή του  Μαρτίου. Από τα κυκλοφορήσαντα Δελτία Τύπου δεν φάνηκε ότι συζητήθηκε το θέμα. Έτσι ερωτηθέντες Μητροπολίτες απάντησαν στον γράφοντα ότι αναμένοντας την απόφαση της ΔΙΣ ή της Ιεραρχίας για το θέμα της βάπτισης νηπίων τεκνοθετημένων από ΛΟΑΤΚΙ  καθένας τους θα πράξη με βάση την αρχιερατική του ευθύνη…

Είδηση και σχόλιο από την πανηγυρική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου για την 25η Μαρτίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος κατά την φετινή Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και κατά την Δοξολογία στη Λευκωσία εξεφώνησε βαρυσήμαντο πανηγυρικό λόγο. Αναφέρθηκε πρώτα στη θυσία των προγόνων μας για την ελευθερία της Πατρίδος μας και ειδικότερα για τους Κυπρίους προγόνους μας που πλήρωσαν πολύ ακριβά τη συμμετοχή τους στον εθνικό αγώνα. Είπε μεταξύ άλλων: «Την 9η Ιουλίου 1821 από την πλατεία Σεραγίου στη Λευκωσία, ανάμεσα στις αγχόνες και τις λαιμητόμους που είχαν στηθεί, πέρασε για μιαν ακόμη φορά, όχι δυστυχώς τελευταία, η αδάμαστη ελληνική ψυχή της Κύπρου, ντυμένη τον πορφυρούν χιτώνα του μαρτυρίου και φορώντας τον ακάνθινο στέφανο, για να διαλαλήσει ότι οι ρίζες του δένδρου της Ελευθερίας είναι βαθιές και τίποτε δεν μπορεί να τις αφανίσει. Και να διαμηνύσει παντού ότι στην Κύπρο η ελληνική ψυχή δεν έσβησε, ούτε ποτέ θα σβήσει».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ήρθε στο σήμερα και κτύπησε ηχηρά τον συναγερμό στην Ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε μεταξύ άλλων:

« Ο επετειακός εορτασμός της εξέγερσης του έθνους, θα πρέπει να μας υπενθυμίσει και τις άμεσες υποχρεώσεις μας, μέσα στη δίνη των καιρών και στις συνεχείς παγίδες των άσπονδων εχθρών και φίλων μας. Να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της ραθυμίας και τον εθνικό εφησυχασμό…Γι’ αυτό και θα πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε τη μεγίστη δυνατή προσοχή σε όλους τους παράγοντες που θα αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της εθνικής παρουσίας μας στην Κύπρο.

Πρώτιστος τέτοιος παράγοντας είναι η κοινή συστράτευαη ολόκληρου του έθνους. Τούτο είναι αυτονόητο για μας. Γι’ αυτό και μας προκαλεί άφατη θλίψη κάθε αποστασιοποίηση του εθνικού κέντρου από το εθνικό θέμα της Κύπρου. Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι, ούτε και νεοφερμένοι στη γη τούτη των πατέρων μας οι Έλληνες. Μετρούμε τόσες χιλιετίες ζωής εδώ όσο και οι Αθηναίοι στην Αθήνα και οι Λακεδαιμόνιοι στην Πελοπόννησο. Ένα τμήμα του Έθνους κινδυνεύει τον έσχατο των κινδύνων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται από προσωπεία «καλής γειτονίας» και απαιτήσει διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού. Αν, μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, δεν θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη. Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά. Η αναβίωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Κύπρου Ελλάδος είναι υψίστης σημασίας για την Εθνική επιβίωσή μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει απόλυτο δίκιο στα όσα επισήμανε. Αλίμονο αν οι Ελλαδίτες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα καίρια ζητήματα επιβίωσης του Ελληνισμού. Αν νομίζουμε ότι αδιαφορώντας ή υποκύπτοντας στις θελήσεις των Τούρκων για την Κύπρο έτσι εμείς θα την γλυτώσουμε κάνουμε θανάσιμο λάθος. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία από το 1821 και μετά.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com