22 Ιουν 2026

Γ΄ Παύλεια Θεσσαλονίκης. Αντιδράσεις

Γ’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΥΛΕΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2026, στον Άγιο Παύλο Άνω Πόλης, άλλη μια αποτυχημένη εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης , στα πλαίσια της αποϊεροποίησης των Ιερών Ναών και της μετατροπής τους σε αίθουσες καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Στον αύλειο χώρο του ναού από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί ενορίτισσες, οι οποίες αντιδρώντας σ’ αυτήν  την βλασφημία, διένειμαν στους προσερχόμενους ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με σταχυολογήματα λόγων των Αγίων Πατέρων για την ιερότητα του ναού και τη χρήση μουσικών οργάνων εντός των ναών, το οποίο παραθέτουμε παρακάτω.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Ν. κάλεσε την αστυνομία κατηγορώντας ψευδώς τις ενορίτισσες ότι παρεμπόδιζαν τους προσερχόμενους στην εκδήλωση να εισέρθουν στον Ιερό Ναό. Οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας, οι οποίοι κατέγραψαν το γεγονός, διαπίστωσαν ότι οι κυρίες απλώς διένειμαν ένα έντυπο χριστιανικού περιεχομένου.

Ο έτερος ιερέας του ναού π. Σ., όχι μόνο χαρακτήρισε το έντυπο σκουπιδόχαρτο και το τσαλάκωσε και το πέταξε στα σκουπίδια, αλλά επιτέθηκε φραστικά στις κυρίες αποκαλώντας τες «ψυχιατρικά περιστατικά», «αιρετικές» και «παλαιοημερολογίτισσες».

Στην εκδήλωση προσήλθε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης      κκ Φιλόθεος, ο οποίος δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των διαμαρτυρομένων κυριών.

Αρκετοί από τους ανθρώπους, που προσήλθαν στην εκδήλωση, αποχώρησαν δυσαρεστημένοι, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους, γι’ αυτό που αντίκρισαν εντός του Ιερού Ναού.

……………………………………………………………………………….

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

Σεβασμός στην Ιερότητα του Ναού

                                        ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ!

…………………………………………………………………………………………………………….

Η χρήση μουσικών οργάνων στον ναό:

«Ο οίκος μου οίκος προσευχής εστίν» (Ματθ. 21,13)

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, από την αποστολική εποχή έως σήμερα, δεν επιτρέπει τη χρήση μουσικών οργάνων στη θεία λατρεία, παραμένοντας πιστή στην Αγία Γραφή και στους Αγίους Πατέρες.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Μήπως κάνει λάθος ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που λέει ότι «ουκ έστι θέατρον η Εκκλησία ίνα προς τέρψιν ακούομεν.»;

Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες οι ιεροί ναοί είναι χώροι με αποκλειστική χρήση από τους ορθοδόξους για την θεία λειτουργία τα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας και την προσευχή.

Η Εκκλησία είναι «εργαστήριο αγιότητας», όχι αίθουσα συναυλιών.

Τι λένε οι Άγιοι Πατέρες:

·       Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος :“Οὐκ ἐ ́στιν ὁ ναὸς θέατρον, ἀλλ’ οὐρανός· οὐκ εἰς γέλωτα καὶ θόρυβον, ἀλλ’ εἰς φόβον καὶ κατάνυξιν ἐρχόμεθα.”

Ο ναός δεν είναι χώρος διασκέδασης ή κοινωνικής συναναστροφής, αλλά τόπος προσευχής και κατάνυξης.

·       Αγ. Βασίλειος ο Μέγας: “Ἅγιος ὁ τόπος, ἐν ᾧ τὸ ὀνομα τοῦ Θεοῦ κατοικεῖ· οὐ δεῖ οὖν αὐτὸν εἰς κοινὰς χρήσεις καταχρῆσθαι.”

Ο ναός, ως αφιερωμένος στον Θεό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για «κοινές», κοσμικές χρήσεις.

·       Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος : “Σεμνὸν τὸ ἱερόν· μὴ βεβηλοῦτε τὸν τόπον τῆς προσευχῆς.” Η έννοια της “βεβήλωσης” συνδέεται με κάθε χρήση που δεν συνάδει με τον ιερό χαρακτήρα του ναού.

·       Κλήμης ο Αλεξανδρεύς: Προειδοποιεί ότι τα όργανα μπορούν να οδηγήσουν σε αταξία και απομάκρυνση από το πνευματικό ήθος.

·       Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς: Ο σύγχρονος Σέρβος  Άγιος ήταν αυστηρός υποστηρικτής της παράδοσης.

Ανθρωποκεντρισμός ή Χριστοκεντρισμός;

Υποστήριζε ότι η χρήση οργάνων είναι επίδραση του δυτικού ανθρωποκεντρισμού, όπου η αισθητική απόλαυση μπαίνει πάνω από την πνευματική άσκηση.

Σημείωση: Στη σύγχρονη εποχή, το θέμα των οργάνων (κυρίως του αρμονίου) απασχόλησε την Εκκλησία της Ελλάδος στις αρχές του 20ού αιώνα (σε κάποιους ναούς των Αθηνών), αλλά απορρίφθηκε οριστικά με εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου, ακολουθώντας ακριβώς αυτό το πνεύμα των Αγίων.

Αδελφοί, τι μας ωφελεί να περιφρονούμε τις πατερικές διδασκαλίες;

 Ο ορθόδοξος ναός δεν είναι ένας κοινός χώρος συνάθροισης, αλλά τόπος αγιασμένος, αφιερωμένος αποκλειστικά στην προσευχή και την λατρεία του Θεού

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η ζωή του κληρικού πρέπει να είναι αντάξια του Μυστηρίου που υπηρετεί και να μην εναρμονίζεται με το κοσμικό φρόνημα, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Δική μας ευθύνη είναι το ποιους ποιμένες θα ακολουθήσουμε, αυτούς που θα μας πάνε στον Χριστό ή όχι; Έχουμε χρέος να διαλέξουμε!

Καλή μετάνοια και Καλή Ανάσταση σε όλους μας!

……………………………………………………………………………………………………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com