7 Φεβ 2024

Λόγος περί της του Χριστού ειρήνης από Κύπριο Ιεράρχη

Λόγος περί της του Χριστού ειρήνης από Κύπριο Ιεράρχη

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε άρθρο του Λουκά Α. Παναγιώτου,  το οποίο δημοσιεύτηκε στις 6/1/2024 στη romfea.gr, με τίτλο ‘’Κύκκου : «Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι καρπός υποκριτικών και συγκινητικών λόγων»,  ανεφέρετο  μεταξύ άλλων στο ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να είναι καρπός κροκοδείλιων δακρύων, υποκριτικών και συγκινητικών λόγων, εκείνων που την ίδια στιγμή μηχανεύονται τον εξοστρακισμό της από τη ζωή του κόσμου, επειδή έτσι το απαιτούν τα πάσης φύσεως γεωπολιτικά συμφέροντά τους’’.

 Τονιζόταν στο εν λόγω άρθρο από τον Σεβ. Κύκκου ότι, ‘’η ειρήνη ως καρπός της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μόνο στο όνομα του Χριστού και στην εφαρμογή των αρχών του Ευαγγελίου Του θα επικρατήσει τόσο στη μαρτυρική μας πατρίδα, όσο και μεταξύ όλων των λαών και των εθνών».

 Στις μέρες μας, όπου λίγο έλειψε να μας κάνουν να πιστέψουμε, ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ  είναι προασπιστές της ειρήνης και των δικαίων των αδυνάτων λαών ή αυτών που θεωρούν αυτοί ότι έχουν δίκαιο, τέτοιες θέσεις όπως αυτή του Σεβ. Κύκκου δίνουν απάντηση στην κατάντια των δυτικογενών φληναφημάτων περί ‘’ειρήνης’’.  Ορθά ομιλεί ο Σεβ. Κύκκου περί κροκοδείλιων δακρύων και περί  υποκριτικών και συγκινητικών λόγων.

 Μήπως για παράδειγμα η σφαγή των δύο αδελφών λαών, Ρωσίας και Ουκρανίας δεν γίνεται για το ΝΑΤΟ;     Η επιλογή ή μάλλον η επιμονή της Ουκρανικής κυβέρνησης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν είναι εκείνη η οποία οδήγησε στον πόλεμο αυτό; 

 Ο πραγματικός χριστιανός στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιλέγει την ειρήνη.  Στην εισβολή της Τουρκίας  στη Βόρεια Συρία και πάλι την ειρήνη επιλέγει.  Στον πόλεμο στη Γάζα, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων της Χαμάς, την ειρήνη και πάλι επιλέγει.  

 Τα υποκριτικά δάκρυα ‘’εκείνων που την ίδια στιγμή μηχανεύονται τον εξοστρακισμό της από τη ζωή του κόσμου, επειδή έτσι το απαιτούν τα πάσης φύσεως γεωπολιτικά συμφέροντά τους’’, όπως σημειώνει ο Σεβ. Κύκκου δεν μας πείθουν.  Δυστυχώς αυτή η  γεωστρατηγική προσπάθειά τους, φέρει το επικάλυμμα μιας άλλης γεωπολιτικής ‘’ειρήνης’’. 

 Ο Χριστός είναι ο Άρχων της  ειρήνης και όχι ο κάθε πλανητάρχης με τα γεωστρατηγικά συμφέροντά του.  Ορθά λοιπόν παρατηρεί ο Κύπριος Ιεράρχης ότι, τα περί ειρήνης λόγια τους ερείδονται στα ‘’πάσης φύσεως γεωπολιτικά συμφέροντά τους’’. 

 Στον θλιβερό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σφάζονται δύο ομόδοξοι λαοί.  Και οι δύο αυτές χώρες ενέχονται σε φοβερά εγκλήματα πολέμου, κάποια μάλιστα από αυτά, τα ‘’αζοφικής’’ προέλευσης και όχι μόνο, άρχισαν εντός της Ουκρανίας πολύ πριν το έτος 2022.   Δεν γνωρίζουν την αιτία του πολέμου στην Ουκρανία; 

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι, αν τελικά καταφέρει η Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ, η παγκόσμια ειρήνη θα τεθεί σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνο του ψυχρού πολέμου.  Όταν όμως το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ‘’φίλοι’’ της Ουκρανίας, εγκαταλείψουν την ‘’φίλη’’ χώρα τους, θα γίνει αντιληπτό ότι αδίκως χύθηκε τόσο αίμα για τη Βορειοατλαντική συμμαχία.  

Αξίζει να χύνεται τόσο αίμα για το Βορειοατλαντικό σύμφωνο;  Τρομάζεις για το δάκρυ της Βορειοατλαντικής ‘’συμπαθείας’’  προς την Ουκρανία.  Σ’ αυτούς που πρυτανεύουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, τα δίκαια των λαών έγιναν αίφνης πρωτεύοντα; 

Χριστιανοπρεπώς λοιπόν ο Σεβ. Κύκκου τονίζει ότι, ‘’η ειρήνη…μόνο στο όνομα του Χριστού και στην εφαρμογή των αρχών του Ευαγγελίου Του θα επικρατήσει τόσο στη μαρτυρική μας πατρίδα, όσο και μεταξύ όλων των λαών και των εθνών».

Ο Χριστός είναι ο δοτήρ της πραγματικής ειρήνης. Ο Αληθινός Τριαδικός Θεός, είναι ο Θεός της ειρήνης.  Ο Αληθινός Τριαδικός Θεός είναι ο παρεχόμενος την ειρήνην.  

Ο Σεβ. Κύκκου ομίλησε χριστιανοπρεπώς, θέτοντας την έννοια της ειρήνης σε άλλο επίπεδο και επακόλουθα στον Άρχοντα της ειρήνης Χριστό. 

Αίφνης δεν ανακαλύπτονται τα δίκαια των λαών, από αυτούς που μια άλλη ‘’ειρήνη’’ έχει γεωπολιτική και προπαντός γεωστρατηγική σημασία. 

‘’Ειρήνη’’ με γεωστρατηγικά πλοκάμια, δεν ‘’είναι καρπός υποκριτικών και συγκινητικών λόγων’’, όπως ορθώς τόνισε ο Σεβ. Κύκκου;  Γιατί όμως να υπάρχουν και Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι συνηγορούν σε τέτοια γεωπολιτική ‘’ειρήνη’’; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com