14 Φεβ 2024

Ντεμπάρ Τιμόθεος: «Το Φανάρι δεν μας αναγνωρίζει λόγω Ουκρανίας»

«Η στάση της  Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων - Αρχιεπισκοπής Οχρίδας για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία είναι ο λόγος που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν παραχωρεί Αυτοκεφαλία» - δήλωσε ο Μητροπολίτης Ντεμπάρ και Κίτσεβο κ. Τιμόθεος.

Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, αναφέρθηκε στο στα δύο χρόνια από τότε που η Εκκλησία των Σκοπίων έλαβε το αυτοκέφαλο από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, σε αντίθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που δεν έκανε το ίδιο.

Επίσης, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται,  αλλά «υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που από κανονική άποψη αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δεχθούμε, ενώ επιμένουν σε κάτι που είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους κανόνες».

Ο Σεβασμιώτατος σε ερώτηση γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, διευκρίνησε ότι οφείλεται στην στάση της Εκκλησίας των Σκοπίων απέναντι στην λεγόμενη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μια μη κανονική Εκκλησία για εμάς, χωρίς την χάρη της χειροτονίας» - συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.

Να σημειωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «Εκκλησία Οχρίδας» και την ενέταξε στην ομαλότητα του Ορθόδοξου κόσμου, χωρίς ωστόσο η απόφαση να σημαίνει παραχώρηση αυτοκεφαλίας.

Τέλος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διευκρινίσει προς την εν λόγω Εκκλησία ότι πρέπει να αποκλειστεί ο όρος «Μακεδονική» και κάθε άλλο παράγωγο της λέξεως «Μακεδονία».

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com