2 Δεκ 2023

Η μονομέρεια άλλην ‘’ειρήνην’’ καταδεικνύει

Η  μονομέρεια άλλην ‘’ειρήνην’’ καταδεικνύει

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη Romfea.gr στις 13/11/2023, με τίτλο ‘’Ο Κύπρου Γεώργιος στο Λονδίνο – Βολές κατά της Τουρκίας’’, καταγράφεται με σχετική αναφορά, η πραγματική κατακτητική πρόθεση της Τουρκίας. 

 Για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, με τη φιλοπατρία που τον διακρίνει, είπε  τα πράγματα με το όνομά τους, επισημαίνοντας τις βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας και τονίζοντας ότι, ‘’κινδυνεύει η πατρίδα μας.  Το χρέος είναι δικό μας’’. 

 Διανύουμε περίπου 50 χρόνια Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, με το καθεστώς της βάρβαρης εισβολής να προσπαθεί να ριζώσει στη μαρτυρική μεγαλόνησο.  Σαν να μην έφταναν όλα αυτά βλέπουμε να παρουσιάζεται η Τουρκία, ως δήθεν προασπιστής της ειρήνης.  Καθημερινά όμως γινόμαστε μάρτυρες των ‘’ειρηνικών’’ προσπαθειών της. 

 Και μόνο το πνιγηρό καθεστώς στο οποίου ζουν οι εγκλωβισμένοι μας, στη σκλαβωμένη Καρπασία της Κύπρου, καταμαρτυρεί πολλά.   Είναι πρέπον να παρουσιάζεται   η Τουρκία ως χώρα επιδιώκουσα το δίκαιο και την ειρήνη; 

 Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, και ενθυμούμαστε τα τουρκικά ελικόπτερα που έριχναν φυλλάδια, καλώντας τη βάρβαρη εισβολή ως δήθεν ‘’ειρηνική’’ επέμβαση.  

 Αποκορύφωμα της Τουρκικής κτηνωδίας, ήταν οι βιασμοί πάμπολλων γυναικών, μικρών κοριτσιών ή ακόμα και γυναικών τρίτης ηλικίας.  Αυτοί ομιλούν για ειρήνη;  

 Το έτος 2018 έγινε εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν στη βόρεια Συρία.  Επρόκειτο  για εισβολή σε ξένο κράτος, μια εισβολή η οποία είχε και ως συνέπεια τον βομβαρδισμό και την ολική καταστροφή του νοσοκομείου στο Αφρίν, με νεκρούς αμάχους. Και αυτή η εισβολή έχει κληθεί ‘’ειρηνική’’. 

 Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε ως ώφειλε την εισβολή αυτή της Τουρκίας η οποία κλήθηκε ‘’Κλάδος ελαίας’’. 

 Με λύπη κατ’ εκείνο τον καιρό, διαβάσαμε σε πολλά ΜΜΕ, ότι η εισβολή αυτή της Τουρκίας, είχε την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

 Στην εφημερίδα ‘’Τα Νέα’’ (www.tanea.gr), ημερομηνίας 26/1/2016, σε άρθρο με τίτλο ‘’Ο Βαρθολομαίος ευλογεί την επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν’’, ανεφέροντο μεταξύ άλλων τα εξής :  ‘’Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας τάσσεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  Σε επιστολή του προς στον τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Hurriyet Daily News, ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει πως η εκκλησίας προσεύχεται στο Θεό για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία’’.

 Ανέφερε μάλιστα το δημοσίευμα αυτό, γραφόμενα από την   επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Η επιστολή στην οποία αναφερόταν το δημοσίευμα, κατέγραφε μεταξύ άλλων τα εξής :  ‘’Ως παράδοση της εκκλησίας μας, προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, την υγεία των ηγετών μας και την ευτυχία και καλοδαιμονία του λαού μας.   Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των συγκρούσεων στη νότια γειτονιά μας, και ειδικά στη Συρία’’.

 Ενώ συνέχιζε, λέγοντας πως ‘’είναι επιθυμία της κοινότητάς μας  το έθνος μας να αναπτυχθεί τάχιστα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, με το τέλος αυτής της αρρώστιας που είναι ο τρόμος, ο οποίος έχει επηρεάσει όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους Κούρδους πολίτες που ζουν στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας’’. 

 Και συνέχιζε το δημοσίευμα ως ακολούθως : ‘’Η αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν που απαγορεύει αυστηρά το συσχετισμό μιας θρησκείας με την τρομοκρατία αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να οδηγηθείτε σε επιτυχία και η ΄΄Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας΄΄ να φέρει ειρήνη στην περιοχή όπως το όνομά της υπόσχεται» καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης’’.

Το γεγονός ότι δεν έχει διαψευστεί από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο η επιστολή αυτή, δεν οδηγεί σε βεβαιότητα ύπαρξής της, και παρά το ότι δεν αναφέρεται γενικόλογα η Τουρκική εφημερίδα, αλλά αναφέρει και το περιεχόμενο της επιστολής.

 Ιδιαιτέρως μας πληγώνει η αναφορά σε ‘’έθνος’’ μας.  Δεν έπρεπε να γίνει οποιαδήποτε διάψευση ή ανασκευή της επιστολής αυτής, αν δεν ήταν πραγματική;  

 Αυτό έχει πληγώσει ιδιαιτέρως τους Ορθόδοξους Έλληνες της Κύπρου …και αυτούς που τολμούν να αναφερθούν στην επιστολή αυτή, αλλά και αυτούς που σιωπούν. 

 Αν είναι δυνατό η Τουρκία να ομιλεί για ειρήνη.  Είδαμε το τουρκικό ξίφος στην Αγία Σοφία και θυμηθήκαμε πολλά, καθώς και τη θρασύτητα του Τούρκου προέδρου, να ίσταται στην Αγία Σοφία ως κατακτητής.

 Σίγουρα καταλαβαίνουμε την πνιγηρότητα την οποία αισθάνονται οι Ορθόδοξοι Ρωμιοί στην Τουρκική επικράτεια.  Το παράδειγμα της εξουσιαστικής επικυριαρχίας στην Αγία Σοφία, καταμαρτυρεί πολλά. 

 Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της στάσης της Τουρκίας, απέναντι σε  Ελλάδα και Κύπρο.  Καθημερινά σχεδόν, οι Έλληνες πιλότοι αντιμετωπίζουν την επικυριαχική θρασύτητα της Τουρκίας. 

 Ποια όμως η χρεία μιας τέτοιας αναφοράς στην επιστολή αυτή, αφού στο τέλος είναι αδύνατη η οποιαδήποτε διάψευση ή ανασκευή της; 

 Είναι η αλήθεια ότι οι επιμένοντες στη μονομέρεια, τόσο στο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, όσο και στον κλονισμό της εκκλησιαστικής ενότητας, προσπέρασαν το δημοσίευμα της επιστολής αυτής ως μη υπάρξαν.  Οι λόγοι είναι προφανείς. 

Η τόση χολή για το Πατριαρχείο  Μόσχας, δεν άφησε περιθώρια αναφοράς, έστω και ακροθιγώς για το δημοσίευμα περί ευλογίας της επιχείρησης στο Αφρίν, με τόσους μάλιστα αμάχους νεκρούς κατά τον βομβαρδισμό του μεγάλου νοσοκομείου.  Γιατί σώπασαν;  Μήπως συμφώνησαν με το περιεχόμενο της επιστολής;

 Η ιδιοτελής στάση αρκετών από αυτούς, οι οποίοι την εμπαθή μονομέρειά τους μεθερμηνεύουν, ως δήθεν πραγματική αγάπη προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, είναι ήδη γνωστή στο διαδίκτυο. 

 Η χολή που βγάζουν για το Πατριαρχείο Μόσχας, δεν μεθερμηνεύται ως η πρέπουσα αγάπη προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.  Η  επιλογή τους αυτή δυστυχώς, έχει ως επακόλουθο την εκ μέρους τους αναγνώριση μιας άλλης μορφής αλάθητο του Οικουμενικού Θρόνου. 

 Στις δύσκολες αυτές μέρες για την Εκκλησιαστική ενότητα, αντί να περιοριστούν σε σοβαρές απόψεις υπέρ της ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα πόλεμο ο οποίος δεν άρχισε το έτος 2022, αλλά από το 2014 διαφοροτρόπως με χιλιάδες νεκρούς, αρκούνται στη χολή εις βάρος του Πατριαρχείου Μόσχας, χολή η οποία ερείδεται στη μονομέρειά τους αναφορικά με το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα. 

 Πόσο αλήθεια είναι δύσκολο στην οποιασδήποτε μορφής μονομέρεια, να καταλάβει ότι και η Ρωσία, και η Ουκρανία έχουν διαπράξει φρικτά εγκλήματα πολέμου! 

 Ως Έλληνες Κύπριοι είδαμε και την ‘’αγάπη’’ του Ρωσικού Κράτους προς εμάς, αλλά και την ‘’αγάπη’’ του Ουκρανικού.  Συνεπώς ας αφήσουμε αυτούς που τολμούν να λένε την αλήθεια, να ομιλούν και για ειρήνη. 

 Οι επιμένοντες στη μονομέρεια στο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, αλλά και στο μεγάλο κλονισμό της Εκκλησιαστικής ενότητας, μη επιθυμούντες καμιά προσπάθεια συνοδικής επίλυσής του, ας σωπάσουν. 

 Όπως σώπασαν όταν διάβασαν το δημοσίευμα αυτό με την επιστολή αυτή, ας σωπάσουν και τώρα, παύοντας να βγάζουν χολή για τη  Εκκλησία της Ρωσίας. 

 Και κάτι ακόμα.  Αν η αγάπη τους ήταν για τον Χριστό και όχι ιδιοτελής αγάπη για…θα διεμαρτύροντο όταν εξεχείτο η Θεία Κοινωνία στο δρόμο από τους πολέμιους της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.    Ας αφήσουμε αυτούς που τολμούν να λένε την αλήθεια, να ομιλούν και για ειρήνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com