11 Σεπ 2023

ΜΕ ΔΟΛΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΥΦΑΙΝΟΥΝ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ (Απάντηση Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας)

 

ΜΕ ΔΟΛΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΥΦΑΙΝΟΥΝ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ

Ο αγιογράφος Ηλίας Δαμιανάκης, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πριν από ένα μήνα σε μία ανάρτησή του με τίτλο «στῶμεν καλῶς, στῶμεν μετὰ φόβου Θεοῦ» δεν δίστασε να κυκλοφορήσει ένα επαίσχυντο ψέμα δηλώνοντας ότι: Κατά την ανασύσταση της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας με προσπάθειες διεθνών ολιγαρχών ανεγέρθηκαν ή αποκαταστάθηκαν πάνω από 250 εκκλησίες  (While the efforts of international oligarchs with vested interests have contributed to the rebuilding or restoration of over 250 churches…). Πρόκειται ξεκάθαρα για  πρωτάκουστη και επικίνδυνη  παραπληροφόρηση. 

Η διάψευση ακολούθησε υπεύθυνα από το Γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Αλβανίας στις 30 Αυγούστου 2023 με την παράθεση επισήμων στοιχείων, που ήδη έχουν δημοσιευθεί από καιρό. Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος κύριος δεν παραδέχτηκε ότι σκόρπισε fake news για να υποστηρίξει το κακόβουλο μύθευμα ότι η Εκκλησία της Αλβανίας  είναι υπό Ρωσική επήρεια και ουδόλως ζήτησε συγγνώμη. Αντίθετα με νέα ανάρτησή του προσπαθεί να πείσει ότι η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας οφείλεται τάχα σε λάθος μετάφραση του όρου «international oligarchs». Ενώ, τα συμφραζόμενα του όρου αυτού ήταν η αναφορά στη  Ρωσική Εκκλησία, προκειμένου να υφανθεί περαιτέρω ο μύθος πως «η Εκκλησία της Αλβανίας τελεί υπό την επίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας». Και ο αριθμός των 250 εκκλησιών δεν γράφεται διαφορετικά στα δικά του Αγγλικά από τα Αλβανικά και τα Ελληνικά. Στη συνέχεια, παραδίδει μαθήματα Πατρολογίας, τονίζοντας τη σημασία της αλήθειας, που ο ίδιος, όμως, καταπάτησε. Με παράδοξο θράσος σε επόμενη  δημοσίευσή του συνεχίζει να μαλώνει την Ιερά Σύνοδο και να δίνει πρόσθετες οδηγίες.

Τα επιπόλαια αυτά κείμενα  αμέσως δημοσιεύτηκαν στα Ελληνικά στον διαδικτυακό τόπο «Φως Φαναρίου» από έτερο Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένας τρίτος νεόκοπος Άρχων  που υπηρετεί σε διαχριστιανικό συμβούλιο στη Γερμανία,  σπεύδει να σχολιάζει, να προσβάλλει ακόμα και να υβρίζει.

Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Ορισμένοι, κατά τη γνωστή έκφραση,  «καβάλησαν το καλάμι»- τούς περιέβαλαν τον αρχοντικό μανδύα και έχουν εξελιχθεί σε επιθεωρητές, εισαγγελείς και κριτές των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ελέγχουν, ειρωνεύονται, υβρίζουν θεσμούς, προσωπικότητες, Συνόδους Εκκλησιών, χωρίς ίχνος σεβασμού προς  εκκλησιαστικά αξιώματα, ακαδημαϊκό κύρος, προσφορά στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Ο τρόπος που στοχοποιούν εκείνους που έχουν μία διαφορετική θέση για το σοβαρό εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας δεν συνάδει με το ορθόδοξο ήθος ούτε με τη στοιχειώδη δεοντολογία οιουδήποτε διαλόγου Η νέα εκκλησιαστική αυτή τακτική είναι άμεσος ανάγκη να σταματήσει.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας δεν τελεί υπό την επήρεια της Ρωσικής ή άλλης Εκκλησίας και δεν δέχεται κανενός είδους εξωτερική κηδεμονία. Ούτε βεβαίως ανέχεται υποδείξεις και μαθήματα από αναρμόδιους ελεγκτές μέλη άλλων τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Αρκείται να εμπνέεται από το Ευαγγέλιο και να ενεργεί σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση.

  Τίρανα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι πράγματα είναι αυτά ; Που έφτασε η κατάντια της Ορθοδοξίας ;

Ανώνυμος είπε...

Αισχος κ ονειδος δια τον θεσμον του πατριαρχειου οι ανωτερω αρχοντες Αυτου.Τι ετι εχομεν χρειαν μαρτυρων δια την καταπτωσιν Αυτου.Θα επρεπε να αισχυνεται .αλλα που εντροπη οταν δεν υπαρχει περιεχομενον.Αντι να εγκωμιαζει τον Αλβανιας Αναστασιον κ την ιεραρχια του δια το εργον τους χρησιμοποιει οτι χειροτερον εχει εις την φαρετραν του δια να σπηλωσει ποιον; τον Αναστασιον.Λυπηρη η εξεληξη κ η πτωση του πατριαρχειου.Θα ελθη ωρα που θα ντρεπεσθε για οσα γραφετε κ θα ζητατε την υποστηριξη του Αναστασιου κ τοτε θα δουμε με ποιο προσωπο θα τον αντικρυσετε εσεις οι πατριαρχικοι κ οι αρχοντες σας αν βεβαια θα σας εχει μεινει εστω κ λιγη τσιπα ανθρωπιας επανω σας.Ντροπη σας κ παλιν

savvas baltatzis είπε...

Η κατάντια του ανθρώπου ,μαστίζεται απο ηθικη & πνευματική πτωση ....!!! ζουμε στα εσχατα χρονια αδερφοι μου .

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com