20 Σεπ 2023

Οι αρχές ενόψει του χειμώνα διέκοψαν την ηλεκτροδότηση μονής στην πόλη Κρεμενέτς στη δυτική Ουκρανία

Οι αρχές ενόψει του χειμώνα διέκοψαν την ηλεκτροδότηση μονής στην πόλη Κρεμενέτς στη δυτική Ουκρανία

Κρεμενέτς, 19 Σεππτεμβρίου 2023

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, οι αρχές διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στη γυναικεία Ιερά Μονή των Θεοφανείων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πόλη Κρεμενέτς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Pravoslavnaya Zhizn», με αυτόν τον τρόπο οι αρχές αναγκάζουν τις 80 μοναχές, πολλές από τις οποίες είναι ήδη ηλικιωμένες, να εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

Η συγκεκριμένη Μονή στο Κρεμενέτς είχε παραδοθεί στη μοναστική κοινότητα 32 χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια του Σοβιετικού καθεστώτος η Μονή είχε κατασχεθεί. Μετά την επιστροφή των κτισμάτων στη μοναστική κοινότητα, το κράτος διατήρησε την κυριότητα του συγκροτήματος των κτιρίων και οι μοναχές είχαν τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης του συγκροτήματος. Οι αδελφές πραγματοποιούσαν επισκευές με δικά τους έξοδα και διατηρούσαν τα κτίρια σε καλή τεχνικά κατάσταση. Το 2023, ωστόσο, το κράτος αρνήθηκε να ανανεώσει με τη Μονή το συμβόλαιο χρήσης της ακίνητης περιουσίας.

Στις 31 Αυγούστου, η Εταιρεία Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Κρεμενέτς έστειλε προειδοποίηση στο μοναστήρι για διακοπή της παροχής ρεύματος. Αυτό αναφέρει η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων. Σε απαντητική επιστολή, η ηγουμένη Δήμητρα (Γκαλιούκ) υπενθύμισε ότι τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στις ισχύουσες νομικές διατάξεις. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στην επιστολή της: «Η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα κελιά σε φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο έχει όλα τα χαρακτηριστικά βασανιστηρίων. Παρακαλούμε να απόσχετε από παράνομες ενέργειες όπως είναι η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα κελιά».

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο χώρος της μονής αποκλείστηκε από την αστυνομία. Η Επιτροπή του Κρατικού Ιστορικού και Αρχιτεκτονικού Εθνικού Πάρκου «Κρεμενέτς-Ποτσάεβ» επισκέφτηκε τη Μονή συνοδευόμενη από εκπροσώπους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, οι υπάλληλοι της τοπικής Εταιρείας Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας διέκοψαν την ηλεκτροδότηση της Μονής. Το ρεύμα κόπηκε σε όλους τους χώρους της Μονής, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κτιρίων που ανήκουν στο μοναστήρι.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ruΑναστασία Νταβίντοβα Pravoslavie.ru 20/9/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com