29 Αυγ 2023

Νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες: ΣΟΒΑΡΑ και ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ερωτήματα!

Σπύρος Τσιρώνης: Καταπέλτης ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ για τις ταυτότητες, αποστόμωσε με επιχειρήματα το «εχθρικό» πάνελ εκπομπής του ΑΝΤ1

Παρά το ότι ο Σπύρος Τσιρώνης είχε 5 άτομα να του επιτίθενται για το θέμα των ταυτοτήτων, τα επιχειρήματά του ισοπέδωσαν την προπαγάνδα

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Αδιάσειστα επιχειρήματα και απολύτως ρεαλιστικούς προβληματισμούς έθεσε στην κρίση του κοινού ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ, Σπύρος Τσιρώνης, στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, όπου συζητήθηκε το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων δημοσιογράφων που υπήρχαν στο τηλεοπτικό πλατό (οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής και δύο καλεσμένοι) να «στριμώξουν» τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ με καταιγισμό ερωτήσεων, αμφισβητήσεων, υποκειμενικών τοποθετήσεων, ακόμα και ειρωνειών.

Στην κουβέντα συμμετείχε και η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, η οποία και εκείνη βρέθηκε κάποιες στιγμές σε αμηχανία, μπροστά στα ισχυρά επιχειρήματα που έθετε στο πάνελ ο Σπύρος Τσιρώνης.

Το όλο κλίμα των δημοσιογραφικών παρεμβάσεων δεν θύμιζε σε τίποτα έναν αντικειμενικό σχολιασμό επί του θέματος, άλλα μαρτυρούσε μια προαποφασισμένη προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι εύλογες ανησυχίες και αντιρρήσεις για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και να φανούν ως «γραφικοί» όσοι αντιδρούν.

Δύο από τους δημοσιογράφους μάλιστα έφτασαν σε σημείο να εκδηλωθεί τόσο πολύ η εμπάθειά τους απέναντι στις θέσεις που υπερασπίζεται η ΝΙΚΗ, που επιχείρησαν να συνδέσουν το θέμα των ταυτοτήτων με το εντελώς άσχετο θέμα των… αμβλώσεων (!), μόνο και μόνο για να βρουν κάτι για να επιτεθούν στον βουλευτή, αφού στο ζήτημα των ταυτοτήτων τους αποστόμωνε συνεχώς.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσιρώνης ευγενέστατα τους απάντησε και σε αυτό (όπως και σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε), διότι όπως είπε, έως τώρα όλοι ετεροπροσδιόριζαν τη ΝΙΚΗ (με το γνωστό πόλεμο λάσπης που δέχθηκε προεκλογικά), ενώ έχει έρθει η ώρα να αυτοπροσδιοριστεί.

Παρά το φορτισμένο κλίμα… «ανάκρισης» που αντιμετώπιζε ο κ. Τσιρώνης, ο ίδιος απαντούσε σε όλα τα λογικά και παράλογα ερωτήματα, με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ευγένεια και επίγνωση του θέματος. Ένας εναντίον πέντε, κι όμως κέρδισε τις εντυπώσεις γιατί είχε το δίκαιο με το μέρος του, και γιατί έθιξε τα σωστά σημεία.

Όταν η κ. Δημογλίδου ισχυρίστηκε ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τις παλιές, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι οι νέες ταυτότητες θα διαθέτουν δαχτυλικό αποτύπωμα ενώ αυτό αφαιρέθηκε από τις σημερινές ταυτότητες λόγω του ότι θεωρήθηκε προσωπικό δεδομένο, άρα αμέσως – αμέσως έχουμε τουλάχιστον ένα ακόμα στοιχείο πρόσθετου «φακελώματος» στις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Και όπως φαίνεται δεν θα είναι το μόνο.

«Για το δαχτυλικό αποτύπωμα έγιναν αγώνες για να φύγει από την ταυτότητα ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Γιατί έπαψε να είναι ευαίσθητο; Άρα ως κατάκτηση ότι τότε «φύγαμε» από το δαχτυλικό αποτύπωμα, τι είναι τώρα αυτό που μας αναγκάζει να ξαναβάλουμε δαχτυλικό αποτύπωμα;», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ.

«Δεν μας απαντήθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον αρμόδιο υπουργό, εάν πάνω σε αυτήν την κάρτα υπάρχει η πιθανότητα να “κουμπώσει” και η κάρτα του πολίτη, δηλαδή η ψηφιακή διακυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απλά ταυτότητα», συνέχισε.

Όταν έθεσαν στον κ. Τσιρώνη το – παρωχημένο πλέον – επιχείρημα που λέει ότι δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεται κάποιος για την παρακολούθηση μέσω ταυτότητας, αφού έτσι κι αλλιώς μας παρακολουθούν μέσω κινητών, ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ αποδόμησε πλήρως αυτόν τον ισχυρισμό απαντώντας ότι «το κινητό το χρησιμοποιώ, και όποτε θέλω δεν το χρησιμοποιώ. Έχω την επιλογή και να μην το έχω ή να έχω παλαιού τύπου. Έχω την επιλογή όταν μου ζητά να δηλώσω την τοποθεσία μου, να την δηλώνω και αν θέλω να μην τη δηλώνω. Οτιδήποτε στοιχεία περνάμε στο κινητό, τα περνάμε με τη θέλησή μας».

Και το «ρεσιτάλ» του κυρίου Τσιρώνη συνεχίστηκε, θέτοντας ένα αμείλικτο ερώτημα προς τους δημοσιογράφους: «Είναι δυνατόν να φτιάχνουμε μια ταυτότητα που δεν μας εξηγείται που πάνε τα δεδομένα; Εσείς που είσαστε έγκριτοι δημοσιογράφοι, ξέρετε ποιος έχει δικαίωμα να εγγράφει μέσα σε αυτό το RFID chip; Ποιος μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα στοιχεία; Γνωρίζετε;», με τους δημοσιογράφους του πάνελ να μην απαντούν τίποτα.

Κάπου εκεί παρενέβη η κ. Δημογλίδου λέγοντας ότι τα στοιχεία για όλα τα έγγραφα ασφαλείας δίνονται στην Ελληνική Αστυνομία, για να εξιχνιάζονται εγκλήματα και να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, με τον κ. Τσιρώνη να καταφέρνει να την ρωτά μετά από πολλές απόπειρες αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τους δημοσιογράφους: «άρα μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι κανένας άλλος δεν θα έχει πρόσβαση πλην της αστυνομίας. Αυτό μας λέτε; Γιατί ο αρμόδιος υπουργός δεν μας είπε κάτι τέτοιο. Δεν μας το εγγυήθηκε», με την κ. Δημογλίδου να ψάχνει φανερά αμήχανη τι να απαντήσει και στο τέλος να καταλήγει λέγοντας ότι «αν τα έχει άλλος αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ να το γνωρίζω»

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση για το θέμα των ταυτοτήτων:

6 σχόλια:

ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Ωραία και σωστά αυτά που λέγει το άρθρο. Όμως να μου επιτραπεί ένα σχόλιο:
Οι καλοί Χριστιανοί που στήνονται σε ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να παραλάβουν μη ηλεκτρονικές Ταυτότητες, περιμένουν να παραλάβουν τις Ταυτότητες αυτές για τις οποίες αγωνίστηκαν να μην παραλάβουν οι Χριστιανοί, πριν 23 χρόνια, η Εκκλησία και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Οι Ταυτότητες που ισχύουν σήμερα έχουν υποχρεωτική ΜΗ αναγραφή του θρησκεύματος και ΜΗ αναγραφή της οικογενειακής καταστάσεως !!! Δηλαδή η πολιτεία σε μία προσπάθεια θρησκευτικού αποχρωματισμού εκδίδει εδώ και χρόνια Ταυτότητες χωρίς θρήσκευμα και χωρίς να αναφέρεται αν ο κάτοχος είναι έγγαμος ή όχι. Προάγεται έτσι εκτός του θρησκευτικού αποχρωματισμού και η ανηθικότητα. Πριν 23 χρόνια τρέχαμε σε Λαοσυνάξεις και Δημοψηφίσματα για να μην επικρατήσουν οι Ταυτότητες που τώρα λαχταρούν οι καλοί Χριστιανοί να παραλάβουν κάνοντας ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα !!! Τόσο κοντή μνήμη έχουν οι αγαπητοί αδελφοί ;
Τα διαβατήρια με τις εικόνες Χριστιανικών μνημείων χωρίς σταυρούς τις ξέχασαν οι αδελφοί ;
Για τις ηλεκτρονικές κάρτες τραπεζών κτλ τι λένε οι αδελφοί ;
Για τα μικροτσίπ των Κινητών τηλεφώνων smartphones και τον Γεωεντοπισμό του Internet ;;;
Ακούω για πορείες και διαμαρτυρίες ενάντια στις νέες Ταυτότητες ..... Για τις Αμβλώσεις θα κάνουμε κάτι ;

Ανώνυμος είπε...

Αξιοπρεπεστατος, μπραβο. Σοβαρος στις τοποθετησεις του ο κ. Τσιρωνης και ηθικοτατος.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Αγαπητέ Σπύρο, θερμά συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Ποσο σημαντικο οταν ο ομιλητης κατεχει καλα το αντικειμενο του κ διαθετει ψυχραιμια. Ετσι αντιμετωπιζονται τα δηθεν προοδευτικα θρασιμια της δημοσιογραφιας, η οποια υποτιθεται υπηρετει την αληθεια κ την ενημερωση. Συγχαρητηρια στον κ. Τσιρωνη.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ με τον κ. Σαλταούρα. Δεν είναι θέμα κοντόφθαλμης μνήμης το ότι τρέχουν οι χριστιανοί για να βγάλουν νέα ταυτότητα. Όταν πέφτει ένα «ανάχωμα», τότε αναγκαστικά πρέπει να καταφύγουμε στο επόμενο. Γιατί αυτό είναι κακό; Μακάρι να είχαν και το θρήσκευμα οι τώρα ισχύουσες ταυτότητες και να μην είχαν γίνει και τα άλλα αντιχριστιανικά. Δεν αναιρούμε τον αγώνα που είχαμε κάνει τότε. Αν όμως κάποιος έχει πολύ παλαιά ταυτότητα - συνήθως τις έχουν αυτοί οι οποίοι ήθελαν να κρατήσουν την ταυτότητα με το θρήσκευμα - τώρα δεν πρέπει να αποφύγει τις ηλεκτρονικές; Τουλάχιστον μία άμεση πίεση; Γιατί λοιπόν το βλέπετε ως κακό να το κάνει; Αν πάλι κάποιος επιμείνει στην παλαιότερη με το θρήσκευμα και αυτό άγιο είναι. Νομίζω πρέπει να ενεργούμε αναλόγως των περιστάσεων και να μην εκτιθέμεθα πρόωρα σε κίνδυνο. Άλλωστε, τα δύσκολα δεν θα τα αποφύγουμε ούτως ή άλλως. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο «μηδέν», εκεί που πρέπει να δώσουμε την μεγαλύτερη μάχη.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μέ τόν 5:36 μ.μ
έτσι είναι...όσο μπορούμε
νά προσαρμοζόμαστε...
είδατε πού στίς ανανεωμένες (παλιές) ταυτότητες έχουν βγάλει εκτός από τό θρήσκευμα καί τό δακτυλικό αποτύπωμα?

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com