17 Αυγ 2023

Η επίσκεψη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στο Κίεβο και η επόμενη ημέρα

 

Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στο Κίεβο κατά το διήμερο 10 - 11 Αυγούστου 2023 άρχισε με επίσημες συναντήσεις, όπως με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο και τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Ο κ. Εμμανουήλ στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας παρέστη και ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας της «Εθνικής Πολιτικής και Ελευθερίας του Θρησκεύεσθαι» κ. Βίκτωρ Ελένσκι, για τον οποίο είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Να αναφερθεί ότι τη δεκαετία του 1980 ο σοβιετικός θρησκειολόγος Βίκτωρ Ελένσκι ήταν ένθερμος κομουνιστής, μαρξιστής και ειδικός στην επιστημονική αθεΐα.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η δράση του κ. Ελένσκι επικεντρώθηκε κυρίως στην πολεμική κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και στην υποστήριξη του Αυτοκεφάλου.

Τόσο με τον Πέτρο Ποροσένσκο όσο και με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο κ. Ελένσκι συμμετείχε κατ’επανάληψιν στην κατάρτιση νομοσχεδίων, που στρέφονταν κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί απαγορεύσεώς της.

Σήμερα ο κ. Ελένσκι είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της πίεσης κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και την καταναγκαστική συνένωσή της με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει ο κ. Ελένσκι είναι ο συντάκτης του τελεσιγράφου, που προέβαλε τον περασμένο Μάιο στον Μητροπολίτη Ονούφριο να αρνηθεί το Πατριαρχείο Μόσχας δημοσίως, να κοινοποιήσει η απόφαση αυτή στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, και τέλος να επικρίνει τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Διαφορετικά, ο Μητροπολίτης Ονούφριος απειλείται με νομοθετική απαγόρευση των κοινοτήτων του.

Έγκυρες πηγές από την Ουκρανία αναφέρουν, πως οι εν λόγω όροι είχαν προ συνεννοηθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από πέρυσι τον Ιούνιο.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ ξεναγήθηκε στους Ιερούς Ναούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.

Να σημειωθεί ότι από τότε, που το Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Ναός, που στέγαζε την Τράπεζα, αφαιρέθηκαν από τους μονάζοντες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, παραμένουν άδειοι, αν και παλαιότερα ήταν πάντα γεμάτοι από πιστούς.

Στο άδειο Καθολικό τον υψηλό προσκεκλημένο υποδέχθηκε ο «Καθηγούμενος» της Μονής της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιμανδρίτης Αβραάμιος (Λότις).

Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός από τους 200 μοναχούς της Λαύρας, ο οποίος δέχθηκε να ενταχθεί στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έλευση του υψηλού προσκεκλημένου συνοδεύθηκε από την αύξηση πίεσης στην Ουκρανική Εκκλησία και τη Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.

Κατά το διήμερο 9-10 Αυγούστου 2023, το οικονομικό δικαστήριο του Κιέβου έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη Λαύρα των Σπηλαίων.

Πρώτον: αναγνώρισε ως νόμιμη τη διακοπή του συμφωνητικού μισθώσεως με την Ιερά Μονή βάσει αδιευκρίνιστων λόγων.

Δεύτερον: έδωσε άδεια στο μουσείο να προβεί σε έξωση καταναγκαστικά στους μοναχούς, οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στη Μονή, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή των μοναχών στην υπόθεση.

Σύμφωνα με δικηγόρο της Μονής οι αποφάσεις ελήφθησαν με σειρά ωμών παραβιάσεων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί για μεγάλη πίεση κατά των δικαστών, ενώ οι εκπρόσωποι του Μουσείου δήλωσαν ότι προτίθενται να διώξουν τους μοναχούς από τη Λαύρα.

«Το δικαστήριο προέβη εμπράκτως στην παρανομία. Κατά τη δικαστική συνεδρίαση όλοι διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις κραυγαλέες παραβιάσεις του νόμου. Και τούτο προσφέρεται να θεωρούμε ότι το δικαστήριο δεν ενεργούσε αυτοτελούς στη λήψη αποφάσεων» - τονίζει ο δικηγόρος της Μονής.

Συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου η διεύθυνση του Μουσείου έκλεισε την πρόσβαση στους χώρους της Μονής για τους πιστούς, ενώ από τις 04:00 τα ξημερώματα η Μονή γέμισε αστυνομικούς και εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης, η διεύθυνση του Μουσείου σφράγισε τους ξενώνες της Μονής μαζί με τους ανθρώπους οι οποίοι ευρίσκονταν μέσα, την ώρα που η αστυνομία δεν άφησε κανένα εκ των πιστών να πλησιάσουν.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Μάξιμος Οστάπενκο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Λαύρα θα ξανά ανοίξει μόλις οι χώροι εγκαταλειφθούν τελείως από τους «ασχέτους».

Ακόμη, ανέφερε ότι όλες οι κατοικίες και οι ναοί της Λαύρας θα αφαιρεθούν από τη χρήση της Μονής, και στους ξενώνες θα φιλοξενηθούν «στρατιωτικοί, τραυματίες, αιχμάλωτοι», οι οποίοι «χρειάζονται την πνευματική αποκατάσταση».

Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Οσταπένκο, αφού ζήτησε να κλείσουν την κάμερα προέβη σε μια αποκαλυπτική δήλωση:

«Αυτή τη στιγμή de jure έχουμε δύο Μονές: μια Μονή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, με την οποία έχουμε διακόψει το συμφωνητικό, και μια μονή της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με την οποία δεν έχουμε συμφωνητικό. Αλλά οι μέν και οι δε μοναχοί φιλοξενούνται εδώ επί ίσοις όροις, άνευ συμφωνητικού. Τα συμφωνητικά μπορεί να υπάρχουν δύο ή ένα. Με τους μοναχούς της Μονής είχε κατ’επανάληψιν συναντηθεί ο κ. Ελένσκι, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας της Μονής και της συνάξεως. Διεξήγαγαν μακρές συνομιλίες…Εκεί υπάρχουν είτε τέσσερα, είτε έξι σημεία, αλλά οφείλουν να δείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία της Ρωσίας, και μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει τέτοια απάντηση».

Από τα λεγόμενα του κ. Οσταπένκο καθίσταται σαφές ότι το μόνο που προσπαθούν ανεπιτυχώς να εξασφαλίσουν από τη Μονή και από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία οι Αρχές είναι «να αποστασιοποιηθούν από την Εκκλησία της Ρωσίας» και να υπαχθούν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Παρόλο αυτά στις 13 Αυγούστου 2023 η διεύθυνση του Μουσείου επέτρεψε στους μοναχούς να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Όμως, γι΄ ακόμη μια φορά οι πιστοί αναγκάσθηκαν να λάβουν τη Θεία Κοινωνία πίσω από τα κάγκελα, διότι όπως αναφέραμε τους απαγορεύεται η πρόσβαση στη Ιερά Μονή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ένας προβοκάτορας εισήλθε στον Ιερό Ναό, και με μια πέτρα μεγάλη έσπασε την εικόνα του Χριστού, ενώ έξω από τη Μονή για άλλη μια φορά εμφανίσθηκαν άνθρωποι που κατά τρόπο προκλητικό φώναζαν «Κάτω η Εκκλησία!».

Ακόμη και σήμερα Μοναχοί και πιστοί, οι οποίοι κλειδώθηκαν στα σφραγισμένα κτήρια, αρνούνται να εγκαταλείψουν τον ξενώνα, αφού ορισμένοι εξ αυτών διαμένουν στα κτήρια από τη δεκαετία του 1990.

Αυτή τη στιγμή αστυνομικοί απαγορεύουν να τους φέρουν τροφές, νερό και φάρμακα (βλ. ένα βίντεο, όπου μοναχός της Λαύρας πετάει ψωμί στους πολιορκημένους).

Την Δεύτερα 14 Αυγούστου ο «Καθηγούμενος» Αβραάμιος με συνοδεία αστυνομίας και στρατιωτών, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα, διήλθε τη μονή, έσπασε τις κλειδαριές της κατοικίας του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονουφρίου και εγκαταστάθηκε εκεί (βλ. βίντεο).

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ δεν φαίνεται να πρόλαβε αυτές τις εξελίξεις, αφού την δεύτερη ημέρα της επισκέψεώς του αθόρυβα και χωρίς επισημότητες αναχώρησε οδικώς για την Βαρσοβία.

Τέλος, τα αποτελέσματα της επισκέψεως του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος παραμένουν άγνωστα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα έρχεται ένα νέο κύμα διώξεων κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας.

romfea.gr

Δείτε σχετικά και:

-Χαλκηδόνος σε Ζελένσκι: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας»

-Συνάντηση Χαλκηδόνος Εμμανουήλ με Κιέβου Επιφάνιο

-Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο;

-Μητροπολίτης Νέζιν Κλήμης: ''Εκτός από τον Αρχιμ. Αβραάμιο κανείς από την Λαύρα δεν προσχώρησε στην ΑΕΟ''

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λειτουργει ο Βαρθολομαιος κ ο Εμμανουηλ λεγοντας ακατακριτον την παραστασιν του αγιου θυσιαστηριου Σου ποιησον ημιν.Ποιον νομιζουν οτι εμπαιζουν;Θεος ου μυκτηριζεται.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com