11 Μαρ 2023

Ουκρανία: Το Υπουργείο Πολιτισμού διακόπτει την συμφωνία με την Λαύρα του Κιέβου

Επιστολή προς την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου απέστειλε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας, με την οποία ζητά την παύση της σύμβασης με την Εκκλησία της Ουκρανίας (υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο) που αφορά την χρήση λατρευτικών κτιρίων και της υπόλοιπης περιουσίας.

Την επιστολή υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Αλεξάντερ Ρούντνικ, ο οποίος αναφέρει ότι η Ομάδα Εργασίας που εργαζόταν στην Λαύρα, φέρεται να «διαπίστωσε παραβίαση των όρων της συμφωνίας για τη χρήση της κρατικής περιουσίας από την πλευρά της Μονής».

Στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού, προειδοποιεί τους εκπροσώπους της Λαύρας του Κιέβου για την λύση της σύμβασης στις 29/03/2023 και ζητά να λήφθουν μέτρα για την άμεση εκκένωση των κτιρίων.

«Ζητούμε να προσκομίσετε κατάλογο εκπροσώπων της Μονής δύο ή τριών ατόμων έως τις 14 Μαρτίου 2023 ώστε να συμπεριληφθούν στην επιτροπή μεταβίβασης και αποδοχής κρατικής περιουσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η Εκκλησία της Ουκρανίας μέσω του Προέδρου του Συνοδικού Τμήματος Ενημέρωσης, Επισκόπου Κλήμεντος τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση δεν έχει καμία βάση και είναι παράνομη.

“Η διοίκηση μας έστειλε τελεσίγραφο, χωρίς καμία εξήγηση για λύση της σύμβασης και απαιτούν από εμάς να απομακρυνθούμε από την Λαύρα. Τέτοιες απαιτήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την νομοθεσία της Ουκρανίας” - τονίζει ο Επίσκοπος Κλήμης.

Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανένας να τους εκδιώξει από το Μοναστήρι, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι.

“Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μεταφέρουμε τις υλικές αξίες και την πολιτιστική κληρονομιά που αναβίωσε και συντηρήθηκε από τους μοναχούς μας. Με ποιά βάση να το μεταβιβάσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό; Δεν τα δημιούργησαν, δεν τα ανακατασκεύασαν, αλλά μόνο κατέστρεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα θέλουν να μας τα πάρουν” - υπογράμμισε κλείνοντας ο Επίσκοπος Κλήμης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην Λαύρα του Κιέβου εγκαταβιούν 300 μοναχοί, όπου με τους φοιτητές και το προσωπικό αγγίζουν των αριθμών των 800.

layra epistoli

layra epistoli

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com