18 Μαρ 2023

Θρησκειολόγος: «Οι μοναχοί της Λαύρας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους σχισματικούς, το Φανάρι ή το σύνθημα “βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία”».

 Η Λιουντμίλα Φιλιππόβιτς. Φωτογραφία: un-sci.com

Θρησκειολόγος: «Οι μοναχοί της Λαύρας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους σχισματικούς, το Φανάρι ή το σύνθημα “βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία”».

Του Ιβάν Μπροβκό

Η κυρία Φιλιππόβιτς δήλωσε ότι στους μοναχούς της Λαύρας προτάθηκε να επιλέξουν ανάμεσα στις τρεις εκδοχές: να ενταχθούν στην ΟΕΟ, στο Φανάρι ή να πάνε στη Ρωσία.

Η Λιουντμίλα Φιλιππόβιτς, μέλος της Επιτροπής της Κρατικής Εθνικής Πολιτικής για την ΟΕΟ δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «1+1» ότι «η αδελφότητα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου μπορεί να παραμείνει στο μοναστήρι, αν ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ή αν ζητήσει σταυροπήγιο από το Φανάρι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν το σύνθημα “βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία”»

Η ίδια διευκρίνισε ότι δε θα προκύψει κανένα νομικό πρόβλημα σε περίπτωση που οι μοναχοί της ΟΟΕ ενταχθούν στην ΟΕΟ.

«Οι προτάσεις έχουν ήδη γίνει. Υπάρχει και η επιλογή να εκλέξουν τον καθηγούμενό τους και να ζητήσουν σταυροπήγιο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν τόσο πολύ δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΟΕΟ. <…> Και σε όσους δεν αρέσει ούτε η μια επιλογή ούτε η άλλη, έχουμε ωραίο σύνθημα: "βαλίτσα, σταθμό, Ρωσία"», - τόνισε η θρησκειολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, ανάμεσα στους κληρικούς της ΟΟΕ υπάρχουν πολλοί ιερείς, οι οποίοι δεν δέχτηκαν «το μοντέλο δημοκρατικής ανάπτυξης, τη χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας και την ΟΕΟ».

Απευθυνόμενη με τη σειρά της σε όσους έμειναν πιστοί στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκαθάρισε: «Δε σας κρατάει κανείς στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εγκαταβιούντες στη Λαύρα «θα πάρουν τη σωστή, όχι εταιρική, αλλά σημαντική χριστιανική απόφαση».

Μετάφραση για την πύλη https://gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων 17/3/2023

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η κυρια αυτη εχει συμβαλλει στην ανοικοδομηση της μονης οπως οι μοναχοι της Λαυρας που την παρελαβαν σχεδον ερειπωμενη; μηπως αυτη κ οι ομοιοι της πρεπει να παρουν τις βαλιτσες τους κ να ξεκουμπιστουν προς ΗΠΑ, εκει που τους αγαπουν σφοδρα;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com