15 Φεβ 2023

Επιστολή Ζαπορόζιε Λουκά σε Λόβετς Γαβριήλ για την κατάσταση στην Ουκρανία

Επιστολή του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε κ. Λουκά προς τον Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λόβετς (Εκκλησία της Βουλγαρίας).

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε, αγαπητέ Δέσποτα, πεφιλημένε εν Κυρίω αδελφέ και συμπροσευχητή ενώπιον του θρόνου του Βασιλέως της Δόξης,

Γνωρίζοντας την ακλόνητη θέση Σας ως προς τη διαφύλαξη των ιερών κανόνων της Εκκλησίας και το αδιάλλακτό Σας προς την επιρροή των εξωτερικών προς την Εκκλησία δυνάμεων στη ζωή της Εκκλησίας, επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή Σας και να ενημερώσω για τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται αυτή τη στιγμή γύρω από την καθ΄ημάς Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τώρα, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ευρίσκεται στα πρόθυρα νέων, πιο φοβερών δοκιμασιών από την εποχή της καταρρεύσεως της Σοβιετικής Ενώσεως.

Πρόκειται περί των προσπαθειών, που κατέβαλε η κυβέρνηση, για να τη διαλύσει, προκειμένου να απορροφηθεί βιαίως από την οργάνωση, που ονομάσθηκε «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο.

Στο πλαίσιο επιτεύξεως αυτού του σκοπού η Εκκλησία δέχεται την άνευ προηγουμένου πίεση σε όλα τα επίπεδα.

Μια πρωτοφανής προπαγανδιστική αντιεκκλησιαστική εκστρατεία έχει ξεκινήσει στη χώρα, που αφήνει πολύ πίσω ακόμη την αντίστοιχη εκστρατεία, που διενήργησαν οι άθεες κομουνιστικές Αρχές.

Με νέα δύναμη συνεχίζονται οι αρπαγές ναών. Π.χ. μόνον το 2022 είτε με βίαιες μεθόδους, είτε συνεπεία των παρανόμων ενεργειών καταχώρησης εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων οι σχισματικοί άρπαξαν 250 ναούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (τώρα ετοιμάζονται να αρπάξουν βιαίως άλλους 100 ναούς).

Στο Κοινοβούλιο έχουν ήδη καταχωρηθεί μερικά νομοσχέδια, τα οποία προβλέπουν την απαγόρευση ή τον ουσιαστικό περιορισμό δικαιωμάτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι συντάκτες αυτών είναι βουλευτές, οι οποίοι έχουν σχέση με τους ουνίτες.

Παραλλήλως, σε όλη τη χώρα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια εκδίδουν αποφάσεις περί παύσεως της λειτουργίας των ενοριών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις περιοχές.

Ο ουνίτης κατά το θρήσκευμα Νικόλαος Κνιαζίτσκι κάλεσε να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα ως προς την παραβίαση του νόμου, προτείνοντας την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας χωρίς πρώτα να διεξαχθούν κάποιες προκαταρκτικές εμπειρογνωμοσύνες των καταστατικών της.

Η κατάσταση περιπλέκεται με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναγνωρίζει τη νομιμότητα του αντιεκκλησιαστικού νόμου, που επεξεργάσθηκε ακόμη επί προεδρίας του Πέτρου Ποροσένκο, ο οποίος είχε ως σκοπό να αφαιρέσει από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία την ονομασία της, κάτι που θα διευκόλυνε την βίαιη αρπαγή της περιουσίας της από την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Ετοιμάζεται νομικό πλαίσιο για την αφαίρεση από την καθ’ημάς Εκκλησία των κύριων ορθόδοξων ιερών σεβασμάτων της Ουκρανίας - της Λαύρας του Ποτσάγεφ και της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου (ορισμένοι ναοί της τελευταίας είχαν ήδη παραχωρηθεί στην οργάνωση με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο).

Επλήγη και η διοίκηση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η αφαίρεση της ιθαγένειας από δώδεκα επισκόπους της Μητρός μας Εκκλησίας, που συνιστά βάση για την περαιτέρω απέλασή τους εκτός της Ουκρανίας.

Σε σειρά ιεραρχών επιβλήθηκαν προσωπικές ειδικές οικονομικές και άλλου είδους κυρώσεις. Η λήψη των παρόμοιων μέτρων προγραμματίζεται και έναντι άλλων δεκάδων ιεραρχών.

Όχι λιγότερα ενδεικτική η θέση του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας επί θεμάτων εθνικής πολιτικής και ελευθερίας της συνειδήσεως Βίκτωρα Ελένσκι (είναι προσκείμενος στην Ουκρανική ουνιτική εκκλησία), ο οποίος καλεί να διενεργηθούν οι θρησκειολογικές εμπειρογνωμοσύνες με σκοπό τον εντοπισμό της εκκλησιαστικής κανονικής σχέσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (εάν «εντοπισθεί» ο υπάλληλος προγραμματίζει τη διάλυση των 9000 κοινοτήτων της καθ΄ημάς Εκκλησίας).

Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμοσύνης, που είχε προτείνει, δήλωσαν κατ' επανάληψη την άκρως εχθρική τους στάση έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πολλοί εκ των μετεχόντων στις αντιεκκλησιαστικές πράξεις δεν κρύβουν ήδη τις προθεσμίες ολοκληρώσεως όλων αυτών των πρωτοβουλιών. Σχεδιάζουν την τελική εξαφάνιση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μέχρι το Πάσχα του 2023, ενώ εκείνο το κατάλοιπο, που θα μείνει, με την πάροδο του χρόνου θα απορροφηθεί από τον Ντουμένκο.

Υπό το φως των ως αν είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία η υποστήριξη των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η συλλογική τους φωνή μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντίσταση στην καταστροφή της Μητρός μας Εκκλησίας.

Κατά τη γνώμη μας, αυτή τη στιγμή διεξάγεται στην Ουκρανία ο αγώνας όχι για τη δημιουργία μιας «ορθόδοξης» δομής ή την αντικατάσταση της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα και ευρύτερα.

Πρόκειται για την ολοκληρωτική εξαφάνιση της γνήσιας, κανονικής Ορθοδοξίας και τη δημιουργία των συνθηκών για την ανακήρυξη στην ουκρανική γη μιας νέας ουνίας με τους ουνίτες, για το οποίο είχαν κατ’ επανάληψη πει ο Επιφάνιος Ντουμένκο και ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ουνιτικής εκκλησίας Σβιατοσλάφ Σεβτσούκ.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο για την καθιέρωση του ρωμαιοκαθολικισμού στην Ουκρανία και ξεκινήσει το δεύτερο, δηλαδή την ένταξη της σχισματικής δομής του Ντουμένκο στο σύστημα της ουνιτικής οργανώσεως.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, τολμώ να ζητήσω την προσευχητική Σας υποστήριξη για να υψώσετε τη φωνή Σας υπέρ της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Επίσης, θα είμαι ευγνώμων εάν ενημερώσετε τον Προκαθήμενο, τους συνοδικούς και τους αδελφούς συλλειτουργούς τα Εκκλησίας σας για τα τεκταινόμενα στον θρησκευτικό τομέα στην Ουκρανία.

Με αισθήματα του αναλλοιώτου σεβασμού ενθέρμως δέομαι του Κυρίου και της Παναχράντου Αυτού Μητέρας να Σας καταπέμψει άνωθεν την αγία Αυτού ευλογία και η Δέσποινα των ουρανών και της γης να Σας διαφυλάσσει υπό την ευλογημένη σκέπη Ττης.

Προσβλέποντας στη θεία σοφία Σας και την αδελφική βοήθεια,

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς»

romfea.gr

…………………………………………………….

Ουκρανός ιεράρχης απευθύνθηκε σε αδελφό ιεράρχη της Βουλγαρικής Εκκλησίας για υποστήριξη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζαπαρόζιε Λουκάς, έστειλε επιστολή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ, της Βουλγαρικής Εκκλησίας, γνωστό για την αμέριστη υποστήριξή του στην κανονική Ουκρανική Εκκλησία ενάντια στην εισβολή των σχισματικών .

Η επιστολή του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Επισκοπής Λόβετς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η επιστολή του Σεβ. Λουκά ξεκινά ως εξής:

Γνωρίζοντας τη σταθερή σας θέση στην τήρηση των κανόνων της Εκκλησίας και την αδιαλλαξία σας απέναντι στην επιρροή μη εκκλησιαστικών δυνάμεων στη ζωή της Εκκλησίας, επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας και να σας ενημερώσω για τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας .

Η UOC βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την πιο τρομερή δοκιμασία της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, γράφει ο Σεβ. Λουκάς, λαμβάνοντας υπόψη τις «προσπάθειες του κράτους να την διαλύσει και να προκαλέσει την βίαιη κατάληψή της από την οργάνωση που ονομάζεται «OCU», με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο».

Η αντιεκκλησιαστική εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ουκρανία ξεπερνά ακόμη και αυτή της άθεης κομμουνιστικής κυβέρνησης,  τονίζει ο Σεβασμιώτατος.

250 εκκλησίες καταλήφθηκαν βίαια το 2022 και ετοιμάζεται η κατάληψη άλλων 100 και αρκετά νομοσχέδια έχουν καταγραφεί στη Βουλή που ζητούν την πλήρη απαγόρευση ή τον σημαντικό περιορισμό των δικαιωμάτων της UOC. Οι τοπικές απαγορεύσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, σημειώνει.

Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε πρόσφατα τον νόμο της εποχής Ποροσένκο για τη βίαιη μετονομασία της Εκκλησίας σε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία», γεγονός που θα οδηγούσε στη βίαιη κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Προετοιμάζεται η νομική βάση  για την πλήρη αφαίρεση της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και της Λαύρας Pochaev από την Εκκλησία, και οι σχισματικοί έχουν ήδη υπηρετήσει στη Λαύρα του Κιέβου.

Η ιεραρχία της UOC δέχεται επίσης επίθεση, με 12 επισκόπους να στερούνται την υπηκοότητά τους, κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει τη βάση για την απέλασή τους. Προσωπικές κυρώσεις έχουν επίσης επιβληθεί σε αρκετούς επισκόπους και κληρικούς και παρόμοια μέτρα σχεδιάζονται για δεκάδες άλλους.

Σημειώνει επίσης ότι τα μέλη της «ομάδας εμπειρογνωμόνων» που διορίστηκε για να εξετάσει το κανονικό καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας «έχουν δηλώσει επανειλημμένα την εξαιρετικά εχθρική τους στάση απέναντι στο UOC».

Θυμηθείτε ότι η ομάδα επέλεξε να εξετάσει έγγραφα της Ρωσικής Εκκλησίας αντί για έγγραφα της Ουκρανικής Εκκλησίας, και ως εκ τούτου δήλωσε ότι η UOC εξακολουθεί να είναι μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας, παρά τον διαχωρισμό που ψηφίστηκε από το UOC τον Μάιο.

Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις αντιεκκλησιαστικές ενέργειες διακηρύσσουν ανοιχτά, ότι ελπίζουν να απαγορεύσουν πλήρως την Εκκλησία μέχρι το φετινό Πάσχα δηλώνει ο Σεβ. Λουκάς.

«Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η υποστήριξη των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι εξαιρετικά σημαντική για την UOC. Η ενωμένη φωνή τους μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να αποτραπεί η καταστροφή της Μητέρας μας Εκκλησίας», εκλιπαρεί ο Ουκρανός ιεράρχης.

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι ο αγώνας για μια ορθόδοξη δομή, προειδοποιεί ο Σεβασμιώτατος, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την εντατική προσπάθεια με σκοπό την ολοκληρωτική εξάλειψη της κανονικής Ορθοδοξίας υπέρ μιας νέας ένωσης με τους Ουνίτες, για την οποίο έχουν ήδη μιλήσει πολλές φορές οι επικεφαλής των ουνιτικών και σχισματικών οργανώσεων .

«Με αυτόν τον τρόπο, θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του σχεδίου για την επικράτηση του ρωμαιοκαθολικισμού στην  Ουκρανία και θα ακολουθήσει το δεύτερο – η ενσωμάτωση της σχισματικής δομής του Ντουμένκο στο σύστημα της Ουνιτικής οργάνωσης», προειδοποιεί ο Μητροπολίτης.

Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης Λουκάς παρακαλεί τον Μητροπολίτη Γαβριήλ:

Ενόψει των όσων ειπώθηκαν, τολμώ να ζητήσω την υποστήριξή σας με την προσευχή και την ύψωση της φωνής σας για την υπεράσπιση της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Θα ήμουν επίσης ευγνώμων εάν ενημερώνατε τον προκαθήμενό σας, τα μέλη της Συνόδου και τους συλλειτουργούς της Εκκλησίας σας σχετικά με τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη θρησκευτική σφαίρα της Ουκρανίας.

Με συναισθήματα αμετάβλητου πνευματικού σεβασμού, παρακαλώ θερμά τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα Του να σας στείλουν την αγία Τους ευλογία άνωθεν και τη Βασίλισσα του Ουρανού και της Γης να σας κρατήσει κάτω από την χαριτωμένη προστασία Της.

https://orthochristian.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com