9 Φεβ 2022

Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις

Θεοφάνης  Μαλκίδης, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις

Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να καθορίζει τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων των Χριστιανών, σ΄Αυτήν που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, για τις θλίψεις και για τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.

Ειδικότερα, στο Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω παραδοχών, μία ιδιαίτερη Μορφή, ένα όμορφο, αγαπημένο πρόσωπο, το Κάλλος που καλύπτει, φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες και για όλες  τις στιγμές μας.

Τούτες τις ώρες όμως έρχεται στο μυαλό η αγάπη της Παναγίας μας, αλλά και το παράπονό της. Για τη σιωπή μας έναντι του εγκλήματος που συντελέστηκε και συντελείται εναντίον της στη μονή της, στο «περιβόλι» της στον Πόντο. Εκεί που βρήκαν καταφύγιο και άσυλο, παρηγοριά και ελπίδα, εκατομμύρια χριστιανοί και Έλληνες, σ΄ Αυτήν που είναι η αρχή και το τέλος της ζωής, η πίστη, η αγάπη και η στήριξη.

Οι πρόσφατες ανήκουστες, πρωτόγνωρες, απάνθρωπες, βάρβαρες πράξεις που συνέβησαν στην Παναγία Σουμελά, συνιστούν Ύβρις,  σύληση,  απόπειρα εξαφάνισης, δολοφονία.

Ταράζεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς, χάνεις την ηρεμία σου όταν καταλαβαίνεις ότι μπροστά στο μεγαλείο της Παναγίας, άνθρωποι μικροί,  τραγικά εφήμεροι, ορθώνουν την ασημαντότητά τους και καταστρέφουν με πρωτοφανή βαρβαρότητα το θείο Πρόσωπό της.

Στην Παναγία Σουμελά οι συνεχιστές των εγκληματιών εναντίον της Μητέρας μας και των προγόνων μας, με τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, εκτός από το να απαγορεύουν με διάφορα προσχήματα  τη θεία λειτουργία,  τώρα  με την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της εκκλησίας σε κέντρο διασκέδασης, σύλησαν ξανά  το ναό, το χώρο,  νομίζοντας ότι  επιβάλλουν  μπροστά  στη Θεοτόκο,  τη μάταιη και εφήμερη εξουσία τους .

Τα ίδια βεβαίως συνέβησαν και όπου αλλού στην Τουρκία υπήρξαν εκκλησίες της Παναγίας μας και όχι μόνο (παραδείγματα η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και Τραπεζούντας), συνεχίζοντας την Ύβρη, έναντι της Ορθοδοξίας , της Ελληνικότητας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας .

Μαζί την απαίτησή μας για να μην επαναληφθούν παρόμοιες πράξης βεβήλωσης , μαζί με τη συλημένη Παναγία Σουμελά, ας σκεφτούμε τούτες τις στιγμές όλες τις  Παναγίες του ελληνικού κόσμου, τις βιασμένες εκκλησίες και  μοναστήρια της και αφού ζητήσουμε δικαιοσύνη για τους βέβηλους και συγχώρεση για την απουσία μας, ας βάλουμε στην προσευχή μας προς την Παναγία και αυτό το αίτημα: Να ξαναδούμε λειτουργημένες τις εκκλησιές της και τις μονές της, να ξανακουστεί το “Υπερμάχω” και το “Άξιον Εστί”, για να γίνει το “η γῆ πανηγυρίζει, ὁ οὐρανὸς χορεύει”, λόγος και πράξη και έργο. 

Νέμεσις και  Αποκατάσταση της Ύβρεως τώρα !

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/LtSoDfZBIik
Στον σύνδεσμο που παραθέτω βλέπετε λιγότερη ανευλάβεια;
Αυτό που έγινε στην Παναγία Σουμελά έγινε από αλλοθρήσκους εκτός Ναού. Αυτό που γίνεται στο σύνδεσμο που παραθέτω έγινε από βαπτισμένους και εντός Ναού.
Μήπως έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκηο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Δράμας κ. Παύλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε;
Δηλαδή αυτό δεν ήταν ύβρις; https://youtu.be/37m8P272m5A
Είχε ήδη υπογραφεί το πρώτο εθνοκτόνο μνημόνιο, και κάποιοι ρασοφόροι, μέσ' στην τρελλή χαρά διοργάνωναν συναυλία εντός του Ναού, με την παρουσία κάποιων από αυτούς που ψήφισαν και πρωταγωνίστησαν στην ατιμωρησία και την υπογραφή του εθνοκτόνου μνημονίου.
Απ' ότι φαίνεται, δεν υπήρχαν και δεν υπήρξαν ποτέ μνημόνια για τους διοργανωτές και εκτελεστές της συναυλίας αλλά και γι' αυτούς που έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίησή της. Για τους "τυχερούς" και πιθανώς καθ' υπόσχεσιν "ακτήμονες" που με τα ξεκούραστα "τυχερά" τους αθροιζόμενα, μπορούσαν-πριν αδειάσουν οι Ναοί-να ξεπερνούν πολλαπλάσια τους επισήμους μισθούς τους.

Ποιός Θεός θα ήθελε μία τέτοια Λατρεία; Ποιός Θεός κάνοντας υπομονή δεν θα έκλεινε με αποστροφή αυτούς τους Ναούς την Άνοιξη του 2020;
Πάλι καλά που δεν έθεσαν στη διάθεση της Συναυλίας και τα σκεύη του Ναού όπως στην περίπτωση που εξιστορείται στην Παλαιά Διαθήκη. Είναι προφανές, ότι οι καλοζωισμένοι αυτοί άνθρωποι ζούσαν τον δικό τους "μύθο". Τα μνημόνια δεν τους αφορούσαν. Αφορούσαν τους "κατώτερους" και το Λαουτζίκο...Αντί να πενθούν τη δυστυχία των μνημονίων, εκτός τόπου και χρόνου οργάνωναν συναυλίες έξω καρδιά ενώ το Ποίμνιό τους μάτωνε...
Μανή, Θεκέλ, Φάρες; Το πιθανότερο...

Γιάννης Νεστορίδης είπε...

Το γεγονός της ‘‘συναυλίας’’ μπορεί να αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του Θεού και της Παναγίας, αλλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να δικαιολογηθούν λόγω της άγνοιας τους για ένα εγκαταλελειμμένο χριστιανικό προσκύνημα.
Η ύβρις όμως κατά του Παναγίου Πνεύματος και της μητέρας του Θεού, είναι η κοινωνία με τους αιρετικούς, τους ακοινώνητους, ο δυσώδης οικουμενισμός των ιεραρχών και πατριαρχών, η εκκοσμίκευση του κλήρου, η αποστασία του λαού, η απαγόρευση της Θείας λατρείας από τον κυβερνήτη της χώρας και η συναίνεση σαυτό της Ι.Σ., η άρνηση της προσκύνησης των ιερών εικόνων και λειψάνων ένεκα κορονοϊού, ο φόβος να κολλήσουμε ιούς από τη Θεία Κοινωνία και μέσα στους ναούς, που σημαίνει άρνηση της δυνάμεως που Παναγίου Πνεύματος το οποίο επισκιάζει και αγιάζει τους ναούς, τον Τίμιο Σταυρό, τις Ιερές Εικόνες, τα Τίμια Λείψανα, κλπ.
Ύβρις είναι μια παιδεία στείρα και αντίχριστη που αποχριστιανίζει το λαό και τον οδηγεί στην απώλεια. Ύβρις είναι η απόκρυψη της αποκαλυφθήσας αλήθειας του Θεού, στους Πατέρες της εκκλησίας, που αν γνωρίζαμε θα μας συγκλόνιζε ολόκληρους με σεισμό μεγαλύτερο από οποιονδήποτε πρόκειται να γίνει.
Ύβρις είναι όταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μπροστά στον πρόεδρο Παυλόπουλο, να ζητά τις προσευχές του αιρετικού πατριάρχη των Κοπτών για τη σωτηρία μας.
Ύβρις είναι το παγκόσμιο ρεκόρ των εκτρώσεων στην πατρίδα μας και η αποκοίμιση των Ελλήνων με ορολογίες δήθεν δικαιωμάτων δημοκρατίας και ισότητας, όταν με τις εκτρώσεις έχουμε σκοτώσει περισσότερους Έλληνες από όλους του εχθρούς της μακραίωνης ιστορίας μας.
Ύβρις είναι η πορνεία μας που μας έκανε ανεκτικούς στο έγκλημα της εμπορίας λευκής ή μαύρης σαρκός με απαχθέντα κορίτσια από τις ανατολικές χώρες που τα πωλούσαν σαν αντικείμενα προς εκμετάλλευση σε πορνεία, τύπου σκυλάδικα.
Ύβρις είναι ότι 12 χρόνια κρίσις και δεν έχουμε ακόμα μετάνοια και συντριβή, για τα εγκλήματά μας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com