29 Νοε 2021

30 Νοεμβρίου 1943: Η (ατιμώρητη) δολοφονία των Ελλήνων ανάπηρων στρατιωτών ηρώων του 1940-1941 ,από τους Γερμανούς κατακτητές

Θεοφάνης  Μαλκίδης

30 Νοεμβρίου 1943:  Η (ατιμώρητη) δολοφονία των Ελλήνων ανάπηρων στρατιωτών ηρώων του 1940-1941 ,από τους Γερμανούς κατακτητές

Με την κατάρρευση του Μετώπου και τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού το 1941 οι 15.000  ανάπηροι στρατιώτες, ήρωες του έπους του 1940-1941, συγκεντρώθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, αρχίζοντας τον αγώνα  επιβίωσή τους, όπως άλλωστε και όλος ο Ελληνικό λαός που δοκιμαζόταν από την κατοχή. Οι ανάπηροι, όμως, ήρωες του έπους στα βορειοηπειρωτικά βουνά του 1940 και 1941  είχαν και επιπλέον λόγους αντίστασης στους κατακτητές και την 28η Οκτωβρίου 1941, πραγματοποιούν   μαζί με τους φοιτητές την πρώτη εκδήλωση τιμής στο ΟΧΙ και καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε όλες τις  κινητοποιήσεις της Αθήνας για τροφή, στις εθνικές επετείους της 25ης  Μαρτίου και της   28ης Οκτωβρίου,   προπορεύονταν οι ήρωες του 1940-1941  με τα αναπηρικά τους αμαξίδια,  με τα δεκανίκια ή με τα μπαστούνια τους, με τους επιδέσμους στα κεφάλια τους, στα μάτια τους και τις νοσοκόμες να σπρώχνουν τα αμαξίδια, να υποβαστάζουν τους ακρωτηριασμένους, από τα κρυοπαγήματα ή να οδηγούν τους τυφλούς.

 Στις 3 Μαρτίου  1943 οι ανάπηροι πήραν μέρος στον ξεσηκωμό για ματαίωση της επιστράτευσης, μαζί με τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά, τους δημόσιους υπάλληλους, τους φοιτητές, τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες με τίμημα 46 νεκρούς από τις σφαίρες των Γερμανικών και Ιταλικών κατοχικών αρχών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους.

Λίγους μήνες αργότερα, την  30η Νοεμβρίου  1943 οι  κατοχικές δυνάμεις, μαζί με τους  εγχώριους συνεργάτες τους, ξεχύθηκαν στα δεκαεννέα  νοσοκομεία της Αθήνας αναζητώντας τους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου.

 Υπό την προσωπική καθοδήγηση του επικεφαλής της Γκεστάπο Φον Στρόουπ τα εκτελεστικά όργανα των Γερμανών κατακτητών  καθώς και αυτά των δοσίλογων,  περικύκλωσαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, φόρτωσαν σε αυτοκίνητα τους ανάπηρους και τους παρέδωσαν  στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα.

Τα ξημερώματα της 3οης Νοεμβρίου 1943 εκτελούνται από τους Γερμανούς  κατακτητές  283 Έλληνες στρατιώτες  με αναπηρία……. Οι  ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες , οι ήρωες της Κορυτσάς και της Χιμάρας, του Ρούπελ και της Κρήτης, θύμιζαν πολλά  στους ηττημένους νικητές Γερμανούς και Ιταλούς, στους δοσίλογους,  κουκουλοφούρους και μαυραγορίτες.  

Σήμερα, το δικαίωμά μας να ζητούμε αποκατάσταση και την επανόρθωση, και αυτού του εγκλήματος των κατοχικών αρχών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους, είναι ζωντανό και επίκαιρο. 

Κανένας ατιμώρητος.  Δικαιοσύνη τώρα !

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αποτρόπαιο έγκλημα! Δε το γνώριζα. Διδάσκεται ή εδιδάσκετο κάποτε στα σχολεία; Ευχαριστούμε για τη δημοσίευση, διότι, άραγε σε ποιο ποσοστό ο Ελληνικός Λαός κι η διεθνής κοινότητα γνωρίζουν αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα; Το αίμα των νεκρών Ηρώων απαιτεί δικαίωση. Πολεμικές Αποζημιώσεις κι Επανορθώσεις, Εξόφληση του Κατοχικού Δανείου, του χρυσού, επιστροφή των αρχαιοτήτων, Έμπρακτη διαρκή συγγνώμη από την Γερμανία προς την Ελλάδα..

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com