6 Ιουλ 2021

Για απειθαρχία σε αποφάσεις της Ι.Σ. της Εκκλησίας Ελλάδος για τον COVID 19 εγκαλούνται οι Κυθήρων & Αιτωλοακαρνανίας

 

Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων: Καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής, Θεολογική πλάνη, Ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Μείζον ζήτημα ανοίγει στην Εκκλησία Ελλάδος γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, η οποία διαπιστώνει απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των Μητροπολιτών Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά , ιδιαίτερα αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Η Επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ageliaforos.com προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων κατά των δύο Αρχιερέων και εισηγείται , μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους για:

*Καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής,

*Απειθαρχία

*Θεολογική πλάνη

*Ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Πιο κάτω παραθέτουμε μέρος του εγγράφου της  Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων

Τα Τακτικά μέλη της Επιτροπής είναι :

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος

-Ο Ελλογιμώτατος κ. Βλάσιος Φειδάς, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

-Ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Για το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρουμε ότι στις 11 και 12 Μαΐου 2021 συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας  Ελλάδος και συζήτησε μεταξύ άλλων και την συμπεριφορά δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του Μητροπολίτη Κυθήρων και του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε σχέση με τον εορτασμό της περιόδου του Πάσχα. Στο  Δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε , σημειωνόταν ότι “η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέθεσε τις σχετικές αποφάσεις της ως εξής:

Α. Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Β. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Γ. Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων”.

Με βάση τις ημερομηνίες προκύπτει ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να στείλει προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου την γνωστή επιστολή για τον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, η οποία αναγνώστηκε στην Ι.Σ  της Εκκλησίας Κύπρου , κατά την συνεδρίαση της, στις 8 παρελθόντος Ιουνίου. 

ageliaforos.com,5/7/2021

………………………………….

Η γνωμάτευση για τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας θα συζητηθεί στη ΔΙΣ

orthodoxianewsagency

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, επαληθεύεται η είδηση ότι η Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων εισηγείται την παραπομπή των  Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Η εισήγηση, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθεί κατά τη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ 13 και 15 Ιουλίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, τρία ήταν τα μέλη της επιτροπής που εισηγήθηκαν κατά της γνωμάτευσης. Από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πάντως, αναμένεται σχετική ανακοίνωση, καθώς, όπως μας είπαν σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, δεν επαληθεύουν το πρωταρχικό δημοσίευμα του ageliaforos.gr, εφόσον έχουν διαφορετικές πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση των δύο Μητροπολιτών για τέλεση της Ακολουθίας της Αναστάσεως σε άλλη ώρα από αυτή που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και γι’ αυτό αποφασίστηκε από την Συνοδική Επιτροπή να ελεγχθούν. Στη Συνεδρίαση της 11ης και 12ης Μαΐου 2021 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο θέμα.

Η Επιτροπή προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων και φέρεται να εισηγείται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή των δύο Μητροπολιτών για καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής, απειθαρχία, θεολογική πλάνη καθώς και ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.


12 σχόλια:

Φανη Βερροιου είπε...

Αγιοι Πατερες σας ευχαριστουμε απο καρδιας για το ομολογιακο σας φρονημα η προσευχη μας μαζι σας.Σε αυτους τους καιρους της αποστασιας κληρου και λαου γινεστε οδοδεικτες προς την ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ.Ποσο τραγικο αληθεια στην Ορθοδοξη Ελλαδα αντι να στραφουμε στον Πατερα μας για βοηθεια στρεφομαστε στον αδυναμο και γεματο παθη ανθρωπο και διαστρεφουμε το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟ ΘΕΟς ΣΤΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟς.Προσευχη και μετανοια οπως οι Νινευιτες.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Ως λαϊκός, μέλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζητώ από την σεβαστή Ιεραρχία της Εκκλησίας μου την άμεση αθώωση των δύο Σεβασμιωτάτων μητροπολιτών, Αιτωλοακαρνανίας και Κυθήρων, καθώς και την άμεση αποκατάσταση του πανιερωτάτου Μητροπολίτη Μόρφου.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΙΓΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΖΩΗΝ ΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ.ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ (ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ) ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΝΙΩΝ ΤΩΝ.

Ευαγγελία ζαλ είπε...

Από πότε υπάρχει προϊσταμένη αρχή στην εκκλησία; ο καθένας Επίσκοπος είναι ίσος μεταξύ ίσων και δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τους ανωτέρω οικουμενιστες ιεράρχες

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει η κατάπτυστη αυτή ενέργεια της συγκεκριμένης επιτροπής.
Μια μονάχα ματιά σε κάποια από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν αρκεί.
Από τα συγκεκριμένα πρόσωπα, με τη συγκεκριμένη ιστορική τους διαδρομή, τι άλλο θα ανέμενε κανείς;
Ας ελπίσουμε ότι εάν επιληφθεί του όλου θέματος το αρμόδιο συνοδικό δικαστήριο θα αποκαταστήσει το δεινώς τρωθέν εκκλησιαστικό ήθος που ευτέλισε η επαίσχυντη και ανεκδιήγητη απόφαση της θλιβερής αυτής επιτροπής.
Λ.Ν.

Τάσος είπε...

Αισθάνομαι αηδία για το κατάντημα της ιεραρχίας και ειδικά της ΔΙΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν. ει εκ του κόσμου ήτε, ο κόσμος αν το ίδιον εφίλει· ότι δε εκ του κόσμου ουκ εστέ, αλλ' εγώ εξελεξάμην υμάς εκ του κόσμου, δια τούτο μισεί υμάς ο κόσμος. μνημονεύετε του λόγου ου εγώ είπον υμίν· ουκ έστι δούλος μείζων του κυρίου αυτού. ει εμέ εδίωξαν, και υμάς διώξουσιν· ει τον λόγον μου ετήρησαν, και τον υμέτερον τηρήσουσιν. αλλά ταύτα πάντα ποιήσουσιν υμίν δια το όνομά μου, ότι ουκ οίδασι τον πέμψαντά με. ει μη ήλθον και ελάλησα αυτοίς, αμαρτίαν ουκ είχον· νυν δε πρόφασιν ουκ έχουσι περί της αμαρτίας αυτών.

《Αν ο κόσμος σας μισεί, ας γνωρίζετε ότι εμένα πρώτα από εσάς έχει μισήσει. Αν ήσασταν από τον κόσμο, ο κόσμος θα αγαπούσε το δικό του. Επειδή όμως δεν είστε από τον κόσμο, αλλά εγώ σας εξέλεξα από τον κόσμο, γι’ αυτό σας μισεί ο κόσμος. Να θυμάστε το λόγο που εγώ σας είπα: “Δεν υπάρχει δούλος μεγαλύτερος από τον κύριό του”. Αν εμένα καταδίωξαν, κι εσάς θα καταδιώξουν. Αν το λόγο μου τήρησαν, και το δικό σας θα τηρήσουν. Αλλά αυτά όλα θα τα κάνουν σ’ εσάς εξαιτίας του ονόματός μου, γιατί δεν ξέρουν εκείνον που με έστειλε. Αν δεν είχα έρθει και δεν τους είχα μιλήσει, δε θα είχαν αμαρτία. Τώρα, όμως, πρόφαση δεν έχουν για την αμαρτία τους》.

Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον
Κεφ.15.18

Ανώνυμος είπε...

Δεν είσαι ο μόνος...

αναστασια είπε...

Σχόλιο...ΡΑΚΟΒΑΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά συντριπτική πλειοψηφία, είχε πάρει απόφαση να μην αναγνωρίσει ως '' Εκκλησίες '' τις άλλες χριστιανικές ομολογίες , δηλαδή προτεστάντες, παπικούς.. στην σύνοδο του Κολυμπαρίου.
Ο νυν Αρχιεπίσκοπος ως αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας, έπραξε ακρίβως το αντίθετο, περιφρόνησε και κατεπάτησε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου... Αυτόν δεν τον κάλεσε κανείς σε απολογία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.. Τι συμβαίνει λοιπόν στους κόλπους της Εκκλησιαστικής ιεραρχίας;... Λειτουργεί το συνοδικό σύστημα;...Έχουμε κάποιου είδους άτυπο ''Παπισμό '';... ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Ανώνυμος είπε...

Καισαροπαπισμό έχουμε, να πείτε στον κύριο Αθανάσιο, κυρία Αναστασία. Αυτό είναι που συμβαίνει στους κόλπους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι για τη στάση της Συνόδου. Σωπαίνει στις αυθαιρεσίες και την ασέβεια που επιδεικνύει η Πολιτεία σε τόσα θέματα και είναι λαλίστατη στην αντίδραση κατά των αυθαιρεσιών. Ειλικρινά ποτέ δεν πίστευα να δω τέτοια κατάσταση. Μη χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει προισταμένη αρχή σε έναν επίσκοπο;
Δέν είναι όλοι ίσοι μεταξύ ίσων;
Πώς μπορούν να κανονίζουν δύο λαϊκοί καθηγητές πανεπιστημίου έναν επίσκοπο για εκκλησιαστικά παραπτώματα;
Τέλος πόσο άδικο,αστήρικτο,ασυνάρτητο κατηγορητήριο,για δύο σεβάσμιους,αγαθούς,φιλόχριστπυς ποιμένες!
Κρίμα κρίμα,κρίμα!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com