4 Ιουν 2021

« Ο Αυτοκράτορας έκλεισε τις Εκκλησίες και κάηκε ζωντανός »

« Ο Αυτοκράτορας έκλεισε τις Εκκλησίες και κάηκε ζωντανός »

Αρχιμανδρίτου Παύλου Ντανά-Ιεροκήρυκος

Αγρίνιο 30 Μαΐου 2021

Στις 30 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ισακίου ή Ισαακίου, ηγουμένου της Μονής των Δαλμάτων, του Ομολογητού.

Ο όσιος Ισαάκιος καταγόταν από την Συρία και πήγε στο Βυζάντιο κατά τους χρόνους του Ουάλεντος (364-378 μ.Χ.), ο οποίος ήταν οπαδός της αιρέσεως του αρειανισμού. Ο Ισαάκιος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 378 μ.Χ., όταν ο Ουάλης συγκέντρωσε τα στρατεύματά του και κίνησε πόλεμο εναντίων των Γότθων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στον Δούναβη ποταμό και σχεδίαζαν να επιτεθούν κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

Μόλις, λοιπόν, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο Όσιος, πήγε αμέσως και συνάντησε τον αυτοκράτορα, την ώρα που ετοιμαζόταν για τον πόλεμο, και τον συμβούλευσε παρακαλώντας να ανοίξει τις εκκλησίες των ορθοδόξων, τις οποίες είχαν κλείσει οι αρειανοί. Ο Ουάλης, όμως, όντας φανατικός οπαδός του αρειανισμού, δεν πείστηκε στον Όσιο. Ο Ισαάκιος την επομένη ημέρα έτρεξε και πάλι κοντά του και τον προέτρεπε, συμβουλεύοντάς τον, να αποδώσει τις εκκλησίες στους Ορθοδόξους διαφορετικά, θα κατατροπωνόταν από τους εχθρούς του.

Ο αυτοκράτορας, όμως, εξοργίστηκε με την επιμονή και παρρησία του Οσίου και πρόσταξε να τον μαστιγώσουν και να τον ρίξουν στα αγκάθια. Αλλά ο Άγιος, και μετά τον βασανισμό του, πλησίασε για τρίτη φορά τον Ουάλη, έπιασε μάλιστα το χαλινάρι του αλόγου του, επισημαίνοντας κατηγορηματικά σ’ αυτόν τον όλεθρό του, αν δεν αποδώσει τις εκκλησίες στους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Ύστερα δε από αυτά, ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε πάρα πολύ και παρέδωσε τον Όσιο σε δύο στρατιώτες, τον Σατορνίνο και τον Βίκτωρα, να τον φυλάξουν ώσπου να επιστρέψει από τον πόλεμο, οπότε και θα τον θανάτωνε διά πυρός. Ο Άγιος, όμως, μετά την εντολή αυτή του αυτοκράτορα προς τους στρατιώτες, του είπε: «Να ξέρεις ότι θα τραπείς σε φυγή από την αντεπίθεση των εχθρών σου, οι οποίοι θα σε συλλάβουν και θα θανατωθείς διά πυρός».

Και πράγματι, αφού ο Ουάλης νικήθηκε στη μάχη, κατέφυγε σε έναν αχυρώνα μαζί με τον αρχιστράτηγο, ο οποίος ήταν οπαδός της ίδιας κακοδοξίας, του αρειανισμού, και επηρέαζε πάντοτε τον αυτοκράτορα κατά των ορθοδόξων. Στον αχυρώνα αυτόν έβαλαν φωτιά οι Γότθοι και τους έκαυσαν και τους δύο ζωντανούς.

Ο Όσιος Ισαάκιος με την πρόρρησή του αυτή, την παρρησία και την ορθόδοξη ομολογία του μεγαλύνθηκε ανάμεσα στα πλήθη των ορθοδόξων. Τον υπόλοιπο δε χρόνο της ζωής του τον πέρασε στη βασιλίδα των πόλεων, στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εξεδήμησε προς Κύριον.

Πολλά είναι τα μηνύματα που προσφέρει ο βίος του Αγίου Ισακίου στην εποχή μας.

·       Εν πρώτοις, ας θυμηθούμε τον διωγμό που υπέστη ο Ιησούς Χριστός, ο Αρχηγός της Πίστεώς μας. Από την φάτνη έως τον Γολγοθά η πορεία του ήταν ταπεινωτική και σταυρική.

·       Οι Άγιοι Απόστολοι υπέμειναν διώξεις στο ιεραποστολικό τους έργο μέχρι θανάτου. Ο Χριστός τους είχε προαναγγείλει «Το ποτήριο του μαρτυρίου που εγώ θα πιω μετά από λίγο, θα το πιείτε κι εσείς, και το βάπτισμα που μετά από λίγο θα υποστώ στη θάλασσα των παθημάτων μου, θα το υποστείτε κι εσείς. Διότι κι εσείς θα υποστείτε διωγμούς και μαρτύριο για το ευαγγέλιό μου». (Μαρκ. 10,39).

·       Αλλά και ο Απόστολος Παύλος υπογραμμίζει ότι ο αληθινός χριστιανός που θέλει να φέρει «τὸν ὀνειδισμὸν τοῦ Χριστοῦ» (Εβρ. 11,26), θα υποστεί θλίψεις και διώξεις.

·       Το παράδειγμα του Χριστού μιμήθηκε ο Άγιος Ισαάκιος με το σταθερό και γενναίο φρόνημά του. Μας διδάσκει όλους, είτε είμαστε κληρικοί είτε λαϊκοί. Εμείς οι κληρικοί δε, έχουμε ταχθεί να διαφυλάξουμε «τὴν καλὴν παραθήκην» ( Β’ Τιμ. 1,14), δηλαδή την ευαγγελική διδασκαλία του Χριστού, το αποστολικό κήρυγμα και το πατερικό φρόνημα των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων μαζί με την μαρτυρική και ασκητική ομολογία των Αγίων μας.

Οι διωγμοί ξανάρχονται…

Με αφορμή τον κορωναϊό πολεμούνται σήμερα Ιεράρχες, Κληρικοί και λαϊκοί οι οποίοι δεν θέλουν να υποχωρήσουν στις πρωτόγνωρες καινοτομίες, όπως είναι η χρήση μάσκας μέσα στο Ναό ή η αλλαγή της ώρας τελέσεως της Αναστάσιμης ακολουθίας. Είναι απορίας άξιον, γιατί διώκονται αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα δύο σεμνοί Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, όταν και άλλοι Ιεράρχες παρέβησαν την εντολή της Συνόδου. Δυστυχώς, με την άδεια των κληρικών, νεωκόροι και επίτροποι αποδείχθηκαν θρασύτατοι, καλώντας ακόμα και την αστυνομία στον Οίκο του Θεού για απειθαρχία των πιστών. Η αθεοφοβία οδηγεί στον δαιμονισμό! Μια ευλογημένη χριστιανή μας είπε τα εξής: «Όταν μπήκα στο ναό χωρίς μάσκα με κοίταξε με τέτοια βλοσυρότητα ο ιερέας, λες και είχα κάνει έγκλημα.»

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός, ότι επίσκοποι οι οποίοι κηρύττουν και λέγουν πως η Εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο που θεραπεύει ψυχικά και σωματικά τον άνθρωπο, επιβάλλουν υποχρεωτικά τη μάσκα μέσα στους ναούς. Φοβάμαι, ότι στο τέλος θα ζητάνε πιστοποιητικά εμβολιασμού -εμβόλια που είναι πνιγμένα στο αίμα αθώων ψυχών, προερχόμενα, από το μεγάλο έγκλημα των εκτρωθέντων εμβρύων- για να εισέρχονται στο Ναό οι πιστοί! Κατ’ αυτόν τον τρόπο από εμάς τους κληρικούς πολεμείται η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Ελληνισμός, αφού αποδεχόμαστε την κατηγορία πως ο ιός υπάρχει και μάλιστα σε έξαρση μέσα στις Εκκλησίες -όπως και στις Εθνικές Επετείους. Άπαγε της βλασφημίας!

Η άνευ όρων υποταγή της Διοικούσης Εκκλησίας μας στον «δυνάστη» πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, επέφερε την απομάκρυνση των ανθρώπων από την Εκκλησία και την αλλοίωση του ελληνορθοδόξου φρονήματος.

Περιοδεύοντας με τη χάρη του Θεού στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, συνειδητοποιώ καθημερινά, ότι οι ναοί μας από δω και στο εξής, θα λειτουργούν σαν τις τράπεζες και τα γραφεία τελετών, δηλαδή μόνο για τα τελετουργικά καθήκοντα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική σχέση με το Χριστό, την Εκκλησία, τον Ιερέα και τους συνανθρώπους μας. Άλλωστε μη λησμονούμε πως Εκκλησία σημαίνει κλήρος και λαός και πως ο Ιερέας ασκεί λειτούργημα. Είναι «οἰκονόμος μυστηρίων Θεοῦ» (A’ Kορ. 4,1)

Συνεπώς, ο οικτρός θάνατος του αυτοκράτορα Ουάλη ας φρονηματίσει εμάς τους κληρικούς, τους λαϊκούς αλλά και τον αφορισμένο πρωθυπουργό και μέλος της λέσχης Μπίλντερμπεργκ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αφορισμένο υπουργό ΜΗ Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά και την αφορισμένη υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέλος της λέσχης Μπίλντερμπεργκ Νίκη Κεραμέως.

Ας προσέξουν, όμως, ιδιαιτέρως τα λόγια του προφήτη Ησαΐα: «Οὐαὶ τοῖς γράφουσι πονηρίαν· γράφοντες γὰρ πονηρίαν γράφουσιν» (Ησ. 10,1), δηλαδή, αλλοίμονο στους άδικους νομοθέτες οι οποίοι καταστρατηγούν την ελευθερία των ανθρώπων και τη δικαιοσύνη, διότι έτσι επισημοποιείται η αδικία και η παρανομία. Γι’ αυτό και το τέλος των πονηρευομένων είναι η καταστροφή ενώ οι δίκαιοι βρίσκονται κάτω από την άμεση προστασία του Θεού.

Ο ιερός Χρυσόστομος επισημαίνει «Ἀκουέτωσαν Ἕλληνες, ἀκουέτωσαν Ἰουδαῖοι τὰ κατορθώματα ἡμῶν καὶ τὴν προεδρίαν τῆς Ἐκκλησίας. Ὑπὸ πόσων ἐπολεμήθη ἡ Ἐκκλησία, ἀλλ' οὐδέποτε ἐνικήθη; πόσοι τύραννοι; πόσοι στρατηγοί; πόσοι βασιλεῖς; Αὔγουστος, Τιβέριος, Γάϊος, Κλαύδιος, Νέρων, ἄνθρωποι λόγοις τετιμημένοι, δυνατοί, τοσαῦτα ἐπολέμησαν ἀκμὴν νεάζουσαν, ἀλλ' οὐκ ἐξερρίζωσαν· ἀλλ' οἱ μὲν πολεμήσαντες σεσίγηνται καὶ λήθῃ παραδέδονται, ἡ δὲ πολεμηθεῖσα τὸν οὐρανὸν ὑπεραίρει». Μτφ: «Ας ακούνε οι ειδωλολάτρες, ας ακούνε οι Ιουδαίοι τα κατορθώματά μας και την πρώτη θέση που κατέχει η Εκκλησία. Πόσοι πολέμησαν την Εκκλησία, αλλά ποτέ δεν τη νίκησαν; Πόσοι τύραννοι; Πόσοι βασιλείς; Ο Αύγουστος, ο Τιβέριος, ο Γάιος, ο Κλαύδιος, ο Νέρων, άνθρωποι τους οποίους τιμούσαν  για τη μόρφωσή τους, άνθρωποι που ήταν δυνατοί, πολέμησαν τόσο πολύ την Εκκλησία, ενώ εκείνη βρισκόταν ακόμη στην ανάπτυξή της, και όμως δεν την ξερίζωσαν·  και εκείνοι που την πολέμησαν δεν ακούονται πια και όλοι τους έχουν λησμονήσει, ενώ η Εκκλησία, που πολεμήθηκε, υψώνεται πάνω από τον ουρανό». (περικοπή από την 4η ομιλία του ιερού Χρυσοστόμου στο χωρίο του Ἡσ. στ΄1, PG 56, 121-122).

Ο αείμνηστος και φλογερός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης προφητεύει ως εξής: «Η Εκκλησία δεν φοβήται τους νέους διώκτας της, διότι ιδρυτής και αρχηγός της δεν είναι άνθρωπος, ο οποίος, όσο μέγας και αν είναι, σήμερον ζει και αύριο αποθνήσκει και λησμονείται. Ιδρυτής και Αρχηγός της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος Κύριος, ο οποίος ενίκησε τον θάνατον και ζει και βασιλεύει εις πάντας τους αιώνας».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

3 σχόλια:

Unknown είπε...

ΑΞΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Την ευχή σας πάτερ!
Συνεχίστε να μιλάτε! Το παράδειγμά σας να το μιμηθούμε κι εμείς!

Ανώνυμος είπε...

Αξιος ο π. Παυλος, που ομολογει την αληθεια.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com