7 Μαΐ 2021

Ο Μόρφου Νεόφυτος μετά το Πάσχα του 2021

Ο Μόρφου Νεόφυτος μετά το Πάσχα του 2021

– Με αφορμή το ιερό Ψαλτήριον και τα εμβόλια

Του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου

Το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι η θεραπεία της άρρωστης ανθρώπινης προσωπικότητας, να μεταβάλλει δηλαδή τον αρρωστημένο πνευματικά ιδιοτελή άνθρωπο σε υγιή ανιδιοτελή διά της ανιδιοτελούς αγάπης της Αγίας Τριάδος. Για να γίνει τούτο κατορθωτό χρειάζεται απαραίτητα η ανθρώπινη συνέργεια.

Οι Ορθόδοξοι πρέπει να αγωνίζονται να αποβάλλουν, τόσο τους κακούς, όσο και τους καλούς λογισμούς, ώστε να γίνει η κάθαρση της καρδίας από όλους τους λογισμούς. Να περιοριστούν όλα στη λογική, στο λογιστικό μέρος της ψυχής, ώστε το Άγιον Πνεύμα να μεταφέρει τις προσευχές και τους Ψαλμούς που προσεύχεται ο πιστός από τη λογική στην καρδία. Και τότε ο άνθρωπος, καθοδηγούμενος από την έμπνευση και τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδία του, χρησιμοποιεί τις γνώσεις που έχει για να κάνει τον αγώνα του, τόσο τον κοινωνικό, όσο και κυρίως τον θεραπευτικό κατά των αρρωστημάτων της ψυχής, που είναι τα ψεκτά πάθη.

Αυτά, τα τόσο βασικά και σημαντικά στοιχεία της Ορθόδοξης ψυχοθεραπείας, στις μέρες μας δυστυχώς έχουν ξεχασθεί η περιθωριοποιηθεί η αλλοιωθεί σε ρομαντική θρησκευτικότητα και ευσεβισμό.

Στην εποχή μας, οπόταν οι προφητείες γίνονται ειδήσεις και η αγωνία των ανθρώπων κορυφώνεται και παραμορφώνεται σε φόβο και τρόμο, οι Ορθόδοξοι πιστοί καλούνται να είναι οι ζώσες αποδείξεις ότι «η τελεία αγάπη» του Χριστού «έξω βάλλει τον φόβον». Η λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων της Νέας Εποχής είναι τόσο επιθετική και βιαστική να επιβάλει τη δικτατορία και τον ολοκληρωτισμό της, ώστε όλοι μας, κλήρος και λαός, πιαστήκαμε στον ύπνο, οι περισσότεροι χωρίς όπλα, διότι φρόντισαν οι άνθρωποι της διεφθαρμένης ευημερίας και κατανάλωσης να ξεχάσουμε, να λησμονήσουμε και στο τέλος-τέλος να ολιγοπιστήσουμε —αν όχι και να απιστήσουμε— ότι «ουκ έστιν ημίν η πάλη ημών προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» (Εφεσ. 6, 12). Επιβάλλεται λοιπόν να ξανακτίσουμε τα τείχη της Ορθοδοξίας, να επανεύρουμε τα όπλα της αρετής: «Οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε, αναζωσάμενοι τον καλόν της νηστείας και αρετής αγώνα».

Αυτά όταν τα λέγαμε, μας έλεγαν συνωμοσιολόγους. Τώρα σιγά σιγά τα σχέδιά τους και οι στόχοι των υπανθρώπων της Νέας Τάξης Πραγμάτων αποκαλύπτονται. Χρησιμοποιούν την ασθένεια του κορωνοιού, η οποία όντως υπάρχει, και είναι αποτέλεσμα των αμαρτιών όλων των λαών και όλων των ανθρώπων για να εκφοβίζουν τον λαό μας. Εδώ και ένα χρόνο ανακοινώνουν μέτρα που έμμεσα στερούν την ελευθερία του ανθρώπου και ασκούν μία πρωτοφανή πίεση διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε υγιείς και ασθενείς, και τώρα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ενώ, ταυτόχρονα δεν αφήνουν να ακουστεί η άλλη άποψη επιβάλλοντας επί του παρόντος, με ευγένεια, τον ολοκληρωτισμό που ονειρεύονται, όπως προαναφέραμε. Βάζουν διαρκώς διλλήματα στον λαό μας ως προς τη διαχείριση της καθημερινότητάς του, αφού σου λεν ότι για να ζεις πλέον θα πρέπει όπου πηγαίνεις, ακόμα και στην εκκλησία, να έχεις το λεγόμενο «coronapass» που απαιτεί να προσκομίζεις ενδεικτικό εμβολιασμού η μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Ένα μέτρο που νομικοί αμφισβητούν αφού βρίσκεται σε αντίθεση με αρκετά άρθρα του περί της σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ποια θα είναι η στάση των Ορθοδόξων πιστών χριστιανών απέναντι στα εμβόλια τα οποία είναι γονιδιακά, σύμφωνα με πάρα πολλούς επιστήμονες που τα έχουν μελετήσει, η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί με ασφάλεια είναι να υποβάλει ο πιστός στον εαυτόν του τα κάτωθι ερωτήματα:

-Έχουν σχέση τα γονιδιακά εμβόλια του COVID-19 με τους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων της Νέας Εποχής;

-Έχουν μελετήσει οι σύγχρονοι χριστιανοί, κλήρος και λαός τι εστί Νέα Τάξη Πραγμάτων και ποιοί είναι οι στόχοι της;

-Πιστεύουμε οι χριστιανοί ότι οι άνθρωποι της Νέας Τάξης δρομολογούν μία νέα εποχή υψηλής τεχνολογίας χωρίς ηθική, χωρίς αρετή, χωρίς τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό;

-Εάν οι άθεοι δικαιολογούνται να προσχωρήσουν και να υποταχθούν στα θελήματα της Νέας Εποχής, γιατί να το κάνει ο κλήρος και ο λαός των Ορθοδόξων;

-Γνωρίζετε ότι ο στόχος των νεοταξικών είναι η μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού σε 700 εκατομμύρια;

-Γνωρίζετε ότι ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος μείωσης του πληθυσμού με την πρόκληση θανάτων, ανιάτων ασθενειών και τη στείρωση της νέας γενεάς;

-Είναι δυνατόν σε όλα αυτά τα απάνθρωπα και αντιχριστιανικά που σχεδιάζει η Νέα Τάξη, πατριάρχες, αρχιερείς και ιερείς να μεταφέρουν στα πνευματικά τους τέκνα ο,τι το πρόβλημά μας είναι μόνο γιατρικό και όχι πνευματικό;

Ως εκ τούτου, οι πόρτες των εκκλησιών της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου θα είναι ανοιχτές για όλους άνευ διακρίσεων, για άνδρες και γυναίκες, γέρους, για νέους και παιδιά, για άρρωστους και υγιείς, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για όλους τους ανθρώπους μηδενός εξαιρουμένου διότι η Εκκλησία είναι νοσοκομείο ψυχών και σωμάτων. Είναι το όντως θεραπευτήριο που εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια δέχεται ανθρώπους που έρχονται με σωματικές και ψυχικές ασθένειες και φεύγουν υγιείς, και ανθρώπους που έρχονται σωματικά «υγιείς», κι όμως επιτρέπει ο Θεός, ακόμα και μέσα στον ναό Του να πεθάνουν, γιατί ο Κύριος της ζωής και του θανάτου είναι ο Αναστημένος Χριστός «Εγώ ειμι η ανάστασις και η ζωή. Ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται· και πας ο ζων και πιστεύων εις εμέ ου μη αποθάνη εις τον αιώνα.» (Ιωαν. 11, 25-26)

Πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι να αντιληφθούμε ότι εμείς ζούμε την αιωνιότητα από τον παρόντα αιώνα. Εργαζόμαστε για την αιώνια ζωή και κοινωνούμε σώμα και αίμα Χριστού. Λαμβάνομε Πνεύμα Άγιο «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον». Κι όποιος προσέρχεται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης», και κοινωνεί με φόβο Θεού, με αγάπη και πίστη, το μόνο που παίρνει είναι Άγιο Πνεύμα. Δεν παίρνει αρρώστια, δεν παίρνει θάνατο. Να έχομε φόβο Θεού και όχι αρρωστοφοβία. Και το πότε θα φύγουμε από αυτή τη ζωή, σε ποια ηλικία και με ποιο τρόπο το αποφασίζει μόνο ο Θεός « Ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων ως αθάνατος Βασιλεύς, και αναστάς εκ νεκρών, Χριστός ο αληθινός Θεός ημών».

Ένα όπλο πανάρχαιο, θεραπευτικό και αποτελεσματικό κατά της φοβίας, του τρόμου και των εναντίων δαιμονικών δυνάμεων είναι οι Ψαλμοί του προφητάνακτος Δαβίδ, το ιερό Ψαλτήριο. Ένας σύγχρονος όσιος ασκητής, ο Γέρων Θεόδωρος σπηλαιώτης στο Αγιοφάραγγο της Κρήτης († 2016), αφήνει σ᾽ εμάς τους συγχρόνους Ορθοδόξους, που συνήθως περιορίζουμε την πνευματικότητά μας σε ομιλίες, θαύματα και προφητολογίες, σε ευσεβισμούς και γεροντισμούς, την εξής παρακαταθήκη:

«Αν θα με ρωτούσατε να σας πω, τι κατάλαβα τόσα χρόνια στην έρημο, θα σας απαντούσα με μια λέξη: την δύναμη του Ψαλτηρίου. Αν ξεκινούσα τη ζωή μου τώρα, ένα θα πάσχιζα να κάνω, να αποστηθίσω το Ψαλτήρι. Αυτό είναι η γονική μήτρα της νοεράς προσευχής. Αυτό είναι το εύφορο χώμα, όπου ευδοκιμεί ο σπόρος της ευχής. Αυτό μαστίζει τους δαίμονες. Όταν διάβαζα, στις αγρυπνίες μου, το Ψαλτήρι, ερχόταν ο δαίμονας, που μούγκριζε σαν αγριόχοιρος στο αυτί μου. Ειδικά, όταν έλεγα τον στίχο, ‘‘Αναστήτω ο Θεός…’’ και τον στίχο που λέει, ‘‘Συ ει Κύριος και Θεός μου’’. Λυσσούσε, με έπιανε από τον λαιμό, με έπνιγε. Μπέρδευε τα λόγια μου, για να μην το πω. Τόσο πολύ καιγόταν…».

Και ο μέγας σύγχρονος προφήτης του γένους, όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης, μας αποκαλύπτει παρόμοιες εμπειρίες του για τη δύναμη και ωφέλεια του Ψαλτηρίου.

«Πόση παρηγοριά βρίσκω με το Ψαλτήρι! Αυτήν τη μιάμιση ώρα που διαβάζω το Ψαλτήρι την βλέπω σαν την πιο θετική βοήθεια προς τον κόσμο… Το Ψαλτήρι είναι θεόπνευστο, είναι γραμμένο με θείο φωτισμό, γι’ αυτό έχει τόσο δυνατά, τόσο βαθιά νοήματα… Με το Ψαλτήρι νιώθω μιάν αγαλλίαση·…». «Χτυπούσα τον διάβολο με το πυροβόλο. Την ημέρα τον χτυπούσα με το Ψαλτήρι, το βράδυ με την ευχή».

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πιστών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας —στο κάλεσμα της Χάριτος του Θεού— για να διαβάζουν καθημερινά το Ψαλτήριο, μέσα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας θεραπευτικής αγωγής, προς πνευματική τους ενίσχυση, προς θωράκιση του κόσμου από την επήρεια των αντικειμένων δαιμονικών δυνάμεων. Συνάμα όμως οι πιστοί, μέσα από την προσευχή αυτή από το πρωτότυπο κείμενο των Ψαλμών του Δαβίδ, διδάσκονται και ωραία εκκλησιαστικά Ελληνικά. Και τα Ελληνικά αυτά είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου και της θεολογίας των αγίων Πατέρων μας.

Σε μία εποχή, που οι Νεοταξίτες επιτίθενται τόσο απροκάλυπτα, εμείς να αναλάβουμε τα όπλα του Δαβίδ, των Ψαλμών του, αγαπώντας τον νικητή του θανάτου, τον Κύριον και Θεόν μας Ιησούν Χριστόν.

«Εδίψησέ σε η ψυχή μου, ποσαπλώς σοι η σαρξ μου, εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω».

Παρασκευή της Διακαινησίμου (Ζωοδόχου Πηγής)

Επισκοπείον Ευρύχου, 7.5.2021

Ιερά Μητρόπολις Μόρφου

2 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας ΑΚΤΙΝΕΣ! Έχω μια απορία να εκφράσω γραπτώς, τί γίνεται με την/τις προφητεία/ες σχετικά με το Πάσχα που μας πέρασε; Ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Μόρφου είχε επικαλεστεί την τοποθέτηση ενός ασκητού, πριν από λίγο καιρό, ότι το φετινό Πάσχα το θέμα με τον κορονοϊό θα λήξει και ότι κανείς δεν θα ασχολείται πλέον μαζί του, μάλιστα ο κορονοϊός θα φύγει ξαφνικά έτσι όπως εμφανίστηκε. Γνωρίζουμε κάτι νέο σε αυτή τη τοποθέτηση;

Φώτιος Αθανασόπουλος είπε...

Γραφει ή λέγει ο Σεβ.Μόρφου "Γνωρίζετε ότι ο στόχος των νεοταξικών είναι η μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού σε 700 εκατομμύρια " Πόθεν αρύεται κάτι τέτοιο ??

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com