12 Απρ 2021

Εθνική υποχρέωση η εξεύρεση των λειψάνων του 7χρονου ήρωα της ΕΟΚΑ

Tον διακαή πόθο της οικογένειας του 7χρονου ήρωα της ΕΟΚΑ, Δημητράκη Δημητριάδη, που δολοφονήθηκε στη Λάρνακα στις 18 Μαρτίου 1956 από Βρετανό στρατιώτη, για εξεύρεση των λειψάνων του,  εξέφρασε ο αδελφός του Λάκης Δημητριάδης στον Φιλελεύθερο.

«Ξέρεις, πώς να σου το πω, εν δύσκολο. Δεν είμαστε και εντελώς σίγουροι ποιος είναι το τάφος του Δημητράκη», δήλωσε ο Λάκης ζητώντας από τον δημοσιογράφο Πάμπο Βασιλιά την βοήθειά του στην προσπάθεια αυτή.

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος, ζητούσε, όπως αναφέρει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αγνοουμένων, Νίκο Σεργίδη, να μεσολαβήσει προς την Προεδρεία της Δημοκρατίας, ώστε να αναληφθεί προσπάθεια εντοπισμού των λειψάνων του μικρού Δημητράκη Δημητριάδη από τη Λάρνακα

Όπως αναφέρει τα σχετικό ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου,  κ. Σεργίδης σχεδόν δάκρυσε όταν του εξιστόρησαν τα γεγονότα για τα λείψανα του μικρού ήρωα. «Τι λες ρε Πάμπο… Έχουμε εθνική, ηθική υποχρέωση. Στείλε μου μια επιστολή εκ μέρους της οικογένειας,  απευθυνόμενη στην Προεδρεία. Θα τρέξω αμέσως στο Προεδρικό να την πάρω. Είμαι σίγουρος. Θα μας δώσουν προσοχή. Θα βοηθήσουν. Δεν γίνεται τέτοιο πράγμα».

Η επιστολή εστάλη, η Προεδρεία της Δημοκρατίας και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, προχώρησαν τις διαδικασίες.

Την Δευτέρα το πρωί, σε συγκεκριμένο ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας,  ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, άρχισε διαδικασία διερευνητικής εκταφής λειψάνων, προς εντοπισμό των λειψάνων του μικρού Δημητράκη. Μέλη της οικογένειας του μικρού ήρωα παρακολουθούσαν από απόσταση, βαθιά συγκινημένοι.

 Το τραγούδι σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους σε ποίηση της Κλαίρης Αγγελίδου το οποίο γράφτηκε και είναι αφιερωμένο στον μικρότερο ήρωα και εθνομάρτυρα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Το τραγούδι περιέχεται στο άλμπουμ «ΧΟΕΣ» το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε ειδική έκδοση μαζί με την εφημερίδα «Σημερινή» και είχε την στήριξη του Ράδιο Πρώτο, ενώ μέρος των καθαρών εσόδων από την πώληση των cd είχαν δοθεί στο ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΟΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com