4 Ιαν 2021

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν συναινεί στα νέα αυστηρά Κυβερνητικά μέτρα και εμμένει στην αρχική ΚΥΑ

Ακολουθεί το επίσημο ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

15 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Ευλογείτε, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς!
Η σημερινή απόφαση σας είναι γενναία και πραγματικά ιστορικής σημασίας και θέτει σαφή όρια ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος
Θεολόγος καθηγητής
Πάτρα

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ!

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / 4.1.2021
Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι αποτέλεσμα θα έχει η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, για τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων. Στο πρώτο της σημείο, η Ιερά Σύνοδος δεν συναινεί στο νέο κυβερνητικό μέτρο και ζητάει από την κυβέρνηση να γίνει απόλυτα σεβαστή η τελευταία της Κ.Υ.Α. Στο δεύτερο σημείο αναφέρει ότι στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Επειδή έχουμε δει, όσο και να διαμαρτύρεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, τελικά υπερισχύει η Κ.Υ.Α. της κυβέρνησης, πιστεύω πως μόνο μία λύση υπάρχει. Η μοναδική λύση εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου είναι να συνεννοηθεί με όλες τις μητροπόλεις, δίνοντας εντολές, όλες οι εκκλησίες της χώρας μας να είναι ανοικτές με συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων. Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος πρέπει να ανακοινώσει αυστηρή απόφαση, καταστώντας σαφές στην κυβέρνηση ότι, από τώρα και πέρα τελείωσε για πάντα η απαγόρευση συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία. Δεν θα ανεχτεί άλλες απαγορεύσεις. Αν η κυβέρνηση δεν σεβαστεί την απόφαση αυτή και την παραβιάσει με συλλήψεις ή χρηματικά πρόστιμα, τότε κάθε Μητρόπολη χωριστά θα προσφεύγει αμέσως στη δικαιοσύνη, κάνοντας μηνύσεις κατά της κυβέρνησης. Μόνο έτσι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να σεβαστεί το συνταγματικό μας δικαίωμα στη Θεία Λατρεία.


Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΣ έχει ιδία επιστημονική άποψη για τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ή εμπιστεύεται πλήρως τα λεγόμενα της ειδικής επιτροπής; επί πιθανών παρενεργειών αναλαμβάνει την πνευματική ευθύνη ως ποιμένουσα Εκκλησία που μεριμνά και για το σώμα του κάθε πιστού;

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΣΤΕ.ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΔΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΔΗΘΕΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ!ΥΠΟΠΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ;ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ 25 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Ανώνυμος είπε...

Απλά πράγματα και απλή ερώτηση της τελευταίας ώρας, που πιστεύω πως γεννάται στον κάθε ένα από μας: Αν αύριο εκκλησιαστεί ο λαός του Θεού και παρέμβει η Αστυνομία, ποια απόφαση θα υπερισχύσει; Θα υπάρξει νόμιμη υποστήριξη από πλευράς της Εκκλησίας για συλλήψεις και επιβολή προστίμων; Άλλως, γιατί να το αποτολμήσει κάποιος; Και πότε θα προλάβει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση; Αύριο είναι τα Φώτα!

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος 7;06 μ.μ. φαίνεται ότι σκέφτεται κοσμικά πολύ.
Γι΄ αυτό αναρωτιέται πολύ κοσμικά: "Άλλως, γιατί να το αποτολμήσει κάποιος;".
Οι πιστοί ακούνε την Σύνοδο όταν διδάσκει σωστά τον θείο λόγο ανεξάρτητα αποτελέσματος. Η κοσμική συλλογιστική συμφωνεί με τον ανώνυμο και κοιτάει το απότελεσμα.
Ο πιστός κοιτάει να κάνει το θείο θέλημα.

Σέργιος

Ανώνυμος είπε...

Επαινετέα, κατ αρχήν, η απόφαση της ΔΙΣ.
Έπιβαλλόταν να μη συναινέσει στη φασιστικής υφής και εμπνεύσεως κυβενητική ενέργεια που για μια ακόμη φορά στραγγαλίζει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής λατρείας και παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, οι τράπεζες, τα φαρμακεία, συνωστισμός στα ΜΜΕ και τα αεροπλάνα και κλειστοί οι ναοί!
"Εύγε" στην ανεκδιήγητη κυβέρνηση, τη γέμουσα υποκρισίας και φαρισαισμού!
Από κει και πέρα, η εν λόγω απόφαση "αδειάζει" κανονικά το μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως που προέβη σε σχετικές, κατάπτυστες δηλώσεις, πράγμα σύνηθες για το συγκεκριμένο επίσκοπο.
Επίσης , η αήθης κυβερνητική ενέργεια αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις "βαρύγδουπες" δηλώσεις του μητροπολίτη Αργολίδος περί μη υπάρξεως διωγμού από την πλευρά των κυβερνώντων ολετήρων.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Σέργιε, τα λόγια είναι εύκολα, αλλά την πραγματικότητα την ζούμε στο πετσί μας. Να είσαι σίγουρος πως, αν και δεν σκέφτομαι καθόλου κοσμικά, αύριο και μεθαύριο θα δεις την πραγματικότητα και θα τρίβεις τα μάτια σου. ΘΑ δεις πόσοι θα εκκλησιαστούν! Έτερον εκάτερον η πνευματική ή κοσμική αντίληψη του πράγματος στην παρούσα περίπτωση. Ανώνυμος 7.06 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

7:06 μμ

Μεθαύριο είναι τα Φώτα.

Ανώνυμος είπε...

Είχαμε καιρό να δούμε τέτοια απόφαση!!!
Οι πιστοί χάρηκαν!!!

Χ.

Ανώνυμος είπε...

Αναντιρρήτως, για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η εκκλησιαστική ηγεσία.
Τον περασμένο Μάρτιο με ένα σουλτανικό φιρμάνι, μέσω twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα λεπτά μετά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Συνόδου, επέβαλε το κλείσιμο των ναών, δείχνοντας το "σεβασμό" του στην Εκκλησία και την ηγεσία της.
Ακολούθησαν τα αίσχη της Κέρκυρας, των Κυθήρων, της Ρόδου, του Αιγίου, της Εύβοιας, της Καλύμνου, του Κουκακίου και αλλαχού,σιωπώσης, "εκκωφαντικώς, της συνόδου.
Κορυφαίο, εξ όλων των αισχών, κατά τη γνώμη μου, η αιρετικότατη συνοδική διακήρυξη περί της υγείας του σώματος ως ΑΚΟΥΣΟΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ! "υπερτάτου αγαθού"...
Επιπροσθέτως,έφθασαν στο σημείο εκκλησιαστικοί παράγοντες να συγχαίρουν τους κυβερνώντες τη στιγμή που οι λεγάμενοι έκλεισαν τους ναούς!
Έπρεπε, δηλαδή, να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιδράσουν οι ιεράρχες;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8.58 μ., επειδή φαίνεται πως δεν ξέρεις από το λατρευτικό τυπικό των ημερών, μάθε πως σήμερα 5 Ιανουαρίου γίνονται τόσες ακολουθίες, ώστε οι μισές είναι της ημέρας των Φώτων. Το πρωί έγινε ο Όρθρος, οι Μεγάλες Ώρες της Εορτής(Α΄,Γ, ΣΤ,Θ΄, ο Εσπερινός των Φώτων, η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μέγας Αγιασμός, ο οποίος θα γίνει και αύριο. Άρα η ημέρα είναι σαν την ίδια των Θεοφανίων. Αυτά τα γράφω καλοπροαίρετα, για να ξέρουμε την εορταστική αξία των ημερών αυτών. Άρα και η Παραμονή είναι μεγάλη γιορτή και είναι και αυτή Θεοφάνια! Ανώνυμος 7.06 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Πατριώτη 7:06-8:26μμ
Ο Σέργιος σου λέει πώς πρέπει να σκέφτονται οι πιστοί. Όχι τί ισχύει τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Μην επιμένεις ανώνυμε 10:39 π.μ. Τα Θεοφάνεια και η εορτή των Φώτων είναι αύριο όχι σήμερα. Σήμερα είναι τα προεόρτια.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com