19 Δεκ 2020

Μπορισπόλ Αντώνιος: «Η Πανορθόδοξη ενότητα καταστρέφεται λόγω της φιλοδοξίας του Πατρ. Βαρθολομαίου για απόλυτη εξουσία»

Ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με συνέντευξή του στο πρόγραμμα "Look" στο τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας 24 δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι, με τη βοήθεια του Θεού η κρίση θα ξεπεραστεί και ότι οι πιστοί θα βγουν από αυτήν ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε επίσης ότι η Πανορθόδοξη ενότητα καταστρέφεται λόγω  της φιλοδοξίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για απόλυτη εξουσία.

«Δεν υπάρχει Πανορθόδοξη ενότητα σήμερα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πιο περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε λόγω της φιλοδοξίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να κυβερνά μόνος του τον Ορθόδοξο κόσμο. Προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτή του η επιθυμία, θυσιάζονται τα πάντα, τόσο η εκκλησιαστική νομοθεσία όσο και η συνείδηση. Ασκούνται μεγάλες πιέσεις σε όσους δεν συμφωνούν με αυτή την λογική, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτό το σχίσμα.

Ο Κύριος αγαπά την Εκκλησία του και σίγουρα θα βοηθήσει στην επίλυση αυτής της κρίσης. Η Ορθοδοξία πρέπει να βγει από αυτήν ισχυρότερη και πιο ενωμένη.

Ας θυμηθούμε όσα υπέστησαν ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και ο Αγιος Μάρκος Εφέσου οι οποίοι με τους λόγους και τα έργα τους επιβεβαίωσαν την πίστη τους στην Ορθοδοξία, ως αποτέλεσμα της οποίας επικράτησε η Ορθόδοξη αλήθεια και αποκαταστάθηκε η εκκλησιαστική ενότητα.

Ο Θεός δεν θα αφήσει την Εκκλησία του και η αλήθεια σίγουρα θα επικρατήσει, αυτή είναι η βαθιά πίστη και ελπίδα μας. Ελπίζουμε σε μια σωστή επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος σχολίασε επίσης και την πρόσφατη δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «ανέχεται προσωρινά» τον Μητροπολίτη Ονούφριο και είπε ότι: «οι δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σχετικά με την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το πολλών εκατομμυρίων ποίμνίο της είναι πέρα ​​από κάθε φυσιολογική αντίληψη της ζωής. 

Εάν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέχεται τον Μακαριώτατο Ονούφριο, τι μπορώ να πω για το πολλών εκατομμυρίων ποίμνιό του; Μας ανέχεται στην πατρίδα μας. Αυτό είναι γενικά πέρα ​​από την κανονική αντίληψη της ζωής. Ο Μακαριώτατος Ονούφριος δεν ήταν ποτέ υπό τη δικαιοδοσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οπότε ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει σε σχέση με εμάς; Αυτό δεν συνέβη ποτέ στην Ορθόδοξη ζωή και στον Ορθόδοξο κόσμο. Οι νέοι Όροι, που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να θεσπίσει, δεν βασίζονται στην Ιστορική εμπειρία, στους Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θλιβόμαστε βαθύτατα που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει δηλώσεις και πράξεις που πλήττουν συγκεκριμένους ανθρώπους και καταστρέφουν την Ορθόδοξη ενότητα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

oukraniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com