6 Δεκ 2020

Τολμήστε !

Τολμήστε !

Αντώνιος Ι. Βασιλειάδης, Θεολόγος

Μια Eκκλησία που δεν νιώθει την ανάγκη του Χριστού και δεν ομολογεί έμπρακτα και με τόλμη την πίστη της σ‘Αυτόν στα δύσκολα, στα εύκολα δεν τον χρειάζεται.

Χαράζω τις απλές τούτες σκέψεις με αφορμή κείμενο του σεβασμιωτάτου Καστοριάς και με τίτλο «Προβληματίζομαι…». Θεωρώ παρήγορο το γεγονός αυτό της καλής ανησυχίας ενός επισκόπου. Καταλήγοντας τονίζει ότι «χρειάζεται τόλμη πίστεως».

Σκέφτομαι πόσο απαραίτητη είναι τη στιγμή αυτή η εκδήλωση τόλμης για την πίστη του Χριστού, απ όλους μας, που κάτω από τον τρόμο και τον φόβο ενός ιού, συμπεριφερόμαστε σαν «ζαλισμένο κοπάδι»,απαραίτητη εκδήλωση τόλμης από τους κληρικούς μας και κατεξοχήν από τους Ιεράρχες μας.Και τούτο διότι αυτοί είναι οι ηγούμενοι και όχι οι αγόμενοι.

Αυθόρμητα μου έρχεται μια παράκληση, με εκτίμηση και σεβασμό πάντα προς τη μοναδική διακονία, που τους εμπιστεύτηκε ο Χριστόςνα τους πω: τολμήστε Ιεράρχες και αντισταθείτε σύσσωμοι. Πολύς λαός, όλο το ευσεβές πλήρωμα της πατρίδας μας είναι έτοιμο να σας ακολουθήσει, να συστρατευθεί μαζί σας.Το δίκιο είναι με το μέρος τη Εκκλησίας, η οποία δι Υμών, ως άλλος Φιλοκτήτης ας τους πει: «ξυν τω δικαίω τον σον ου, ταρβώ φοβον».

Μη συνεχίζετε να υποκύπτετεστις ψεύτικες απειλές. Ας φαίνονται ισχυροί, στην πραγματικότητα είναι αδύναμοι. Εσείς μας τονίζατε στα κηρύγματα και τις ομιλίες σας ότι : «μείζων ο εν ημίν η ο έντω κόσμω» και «πειθαρχείν δει θεώ μάλλον η ανθρώποις»

Εξάλλου δοκιμάστηκαν τα μέτρα τους, στα οποία υποδειγματικά υπακούσαμε, και μια και δυο φορές.

Καιρός να δοκιμαστούν και τα δικά μας, της Εκκλησίας τα όπλα, όπως χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν με επιτυχία. Η ιστορία είναι μάρτυρας της παραπάνω αλήθειας.

Μετάνοια, προσευχή, αγρυπνία, θεία λειτουργία, λιτανείες και θεία κοινωνία του σώματος και αίματος Χριστού.

Βιώνουμε έναν πρωτόγνωρο λιμό, μια πρωτοφανή πνευματική πείνα. Σαν κλέφτες ψάχνουμε να βρούμε κάποιους Ναούς για να κοινωνίσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.Κι αυτό στην ορθόδοξη Ελλάδα !!!Ο Χριστός είναι μαζί μας στο πλοίο που ταξιδεύει, εν μέσω κυμάτων πολλών. Περιμένει να του πούμε: «επιστατα βοήθησον ημίν,ότι απολλύμεθα».

Σεις διάδοχοι των Αποστόλων κάμετε ότι και εκείνοι. Απευθυνθήτε προς Αυτόν.Είστε τόσο κοντά Του.Τον αγγίζετε...Πιστεύω δε, ότιόχι μόνο απλοί άνθρωποι αλλά και άρχοντες του λαού περιμένουν τη δική σας κίνηση και θα κάνουντα αυτονόητα.

Ένας ύμνος,κάθισμα, από την παρακλητική (ήχος Δ ́ της Τετάρτης το πρωί) είναι επίκαιρος)∙

«ταχύ προκατάλαβε, πριν δουλωθήναι ημάς, εχθροίς βλασθημούσι σε, και απειλούσιν ημίν, Χριστέ ο θεός ημών άνελε τω Σταυρώ σου τους ημάς πολεμούντας γνώτωσαν πως ισχύει, οροδόξων η πίστις, πρεσβείαις της Θεοτόκου μόνε φιλάνθρωπε»

Ας αποτελέσει την κραυγή της εν μετανοία τελούσης καρδίας μας, όλων, κληρικών και λαϊκών.

Στο έργο του αυστριακού συγγραφέα Frits Hochwalter,

«το κράτος του θεού» αναφέρεται ότι μετά από πολιτικές πιέσεις στον πάπα, οι μοναχοί που ίδρυσαν ένα πρότυπο κράτους στην Παραγουάη, πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τους πιστούς αβοήθητους στη βουλιμία των εκμεταλλευτών εμπόρων∙οι πιστοί ικέτευσαν κλαίγοντας: πατέρες μη φεύγετε... πατέρες μη μας αφήνεται μόνους. Εκείνοι όμως έφυγαν εγκαταλείποντας τους στους δυνάστες τους!

Σήμερα ο ορθόδοξος λαός φωνάζει με ποικίλους τρόπους, μ‘ όλη τη δύναμη της ψυχής του προς τους ποιμένες: Ιεράρχες και εν γένει κληρικοί, που λάβατε την ιδιαίτερη παρακαταθήκη, μη φύγετε απ τις γραμμές τις Εκκλησίας των αγίων και θεοφόρων πατέρων μας.

 Μη γίνετε σαν τον ιεροεξεταστή του Ντοστογιέφσκι.

Μη προδώσετε τον πιστό λαό.

Εσείς ως «ατμομηχανή» σέρνετε πίσω πλήθος «βαγονιών» πλήθος λαού. Αν ξεφύγετε απ τις γραμμές θα παρασύρετε μαζί σας στην καταστροφή, στη συμφορά πολλούς, και είναι κρίμα.

Σε μια ανάλογη περίπτωση αναφερόμενος ο αείμνηστος επίσκοπος Φλώρινας π.Αυγουστίνος μου είπε: ́ ́όλα αυτά συμβαίνουν δια την ατολμίαν ημών.

’’Ζούμε μια ιδιότυπη κατοχή και τονίζεται τούτο από πολλούς. Στο μουσικό δίσκο «καταχνιά» που αναφέρεται στη γερμανική κατοχή της πατρίδας μας, προβάλλεται η μορφή ενός παλικαριού που αντιστάθηκε, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Εκεί πριν την εκτέλεση θέλουν να του δέσουν τα μάτια. Αυτός αρνείται λέγοντας:

Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια

Τον ήλιο που ανατέλλει να χαρώ

Κι αν κάνετε τα στηθια μου κομμάτια

Εσείς πεθαίνετε κι όχι εγώ..

...............

Πηγαίνω στα ουράνια παλάτια...

.............

Εκτός κι αν δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι ουρανοί και τα παλάτια με τον εν τοις ουρανοίς Βασιλέα Χριστό, οπότε διαγράψτε όλα τα σχετικά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή για τη Βασιλεία του θεού, και φυσικά το του αποστόλου Παύλου « Το πολίτευμα ημων εν τοι ουρανοίς».

Ή πιστεύουμε ή όχι... όντως χρειάζεται τόλμη.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!Χαιρόμαστε πάρα πολύ με το άρθρο σας! Ευχαριστούμε, μας δίνετε πολύ θάρρος! Εννοείται ότι συντασσόμαστε σε κάθε κίνηση της Ιεραρχίας να ανοίξουν οι Εκκλησίες μας. Περιμένουμε να ακουστούν οι φωνές τους. Ας τολμήσουν επιτέλους!!!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Ωραίο κείμενο!
Όλη η Εκκλησία, με επικεφαλής τους Ιεράρχες μας, ας τολμήσουμε και ας βροντοφωνάξουμε προς την Πολιτική εξουσία: ανοίξτε τους ναούς μας, ενόψει και της μεγάλης γιορτής της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος
Θεολόγος καθηγητής

Ευαγγελία ζαλ είπε...

Σύντομα να ανοίξουν οι εκκλησίες!!

Αναστασία Κυριακίδου είπε...

Κάτι δυναμικό πρέπει να γίνει και σύντομα!
Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο...
Να προλάβουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα!
Με ανοιχτές εκκλησιές και όχι σαν εγκληματίες...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το in.gr άνοιξε πόλεμο κατά του Αγίου Ξάνθης, θεωρώντας τον επικίνδυνο.

Ι.Θ.Κ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ.ΑΡΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΚΟΙΝΩΝΩΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΦΥΠΝΗΣΤΟΎΝ ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΕΣ.Ο ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com