19 Δεκ 2020

Π.Ε.Θ - Ετήσιο Μνημόσυνο στον μακαριστό π. Γεώργιο Μεταλληνό

 

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2020

Αριθμ. Πρωτ. 125

Ετήσιο Μνημόσυνο στον μακαριστό π. Γεώργιο Μεταλληνό

Πριν ένα χρόνο, στις 19 Δεκεμβρίου 2019 εκοιμήθη, εν Κυρίω, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής και πρ. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ).

Η εν Χριστώ κοίμηση του π. Γεωργίου υπήρξε μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό, την Εκκλησία και την Ορθόδοξη Θεολογία. Ο π. Γεώργιος ήταν ένας πολύ σπουδαίος Ακαδημαϊκός Δάσκαλος και Πατερικός Θεολόγος, που τίμησε τον Ιερό Κλήρο και γενικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ήταν παρών, πάντοτε, σε όλους τους αγώνες του Έθνους και της Ορθοδοξίας, με έγκυρες και τεκμηριωμένες, επιστημονικά και θεολογικά, θέσεις, που στήριζαν ισχυρά τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας τόσο στην Εκκλησία όσο και στην Εκπαίδευση.

 Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε αλλά και τον διαβάζουμε και τον ακούμε, αισθανόμαστε ότι μας λείπει η τεράστια προσφορά και η δυναμική παρουσία και γνησιότητα των ποικίλων, υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως, παρεμβάσεών του.

Εκτός των άλλων, ο μακαριστός π. Γεώργιος στήριξε γενναία, ευθαρσώς και με ισχυρούς θεολογικούς και παιδαγωγικούς λόγους, τον ορθόδοξο χαρακτήρα και προσανατολισμό του σχολικού μαθήματος των Θρησκευτικών και εναντιώθηκε, σθεναρά, στις προσπάθειες ορισμένων να το αλλοιώσουν και να το μετατρέψουν σε πολυθρησκειακό ή ουδετερόθρησκο μάθημα.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εκφράζει την βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες όλων μας στον μακαριστό Κληρικό και Διδάσκαλο, για τους αγώνες, τη μαρτυρία και την ομολογία που έδινε πάντοτε σε όλη του τη ζωή, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, Θεολογία και Παιδεία.

Είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται, δικαιωμένος, κοντά σε Εκείνον, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή και το έργο Του.

Αξίζει, όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επισκέπτονται την πόλη της Κέρκυρας, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης, να περνούν από την Ιερά Μονή Πλατυτέρας (εντός της πόλεως), να ανάβουν ένα κεράκι στον τάφο του μακαριστού π. Γεωργίου, που βρίσκεται στον εσωνάρθηκα του Καθολικού της Μονής. Εκεί, όπου είναι επίσης ενταφιασμένοι, εκτός των Ηγουμένων της Μονής, οι Μητροπολίτες Σεβαστιανός, Αλέξανδρος, Μεθόδιος και Πολύκαρπος, ο Μεγάλος Κυβερνήτης και Ευεργέτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος λόγιος και πολιτικός Ανδρέας Μουστοξύδης και ο Σουλιώτης Στρατηγός Φώτης Τζαβέλας.

Ας είναι Αιωνία η μνήμη του και ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός να τον αναπαύει «ἐν χώρα ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίων».

Το ΔΣ της ΠΕΘ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ!

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com