22 Νοε 2020

LOOK UP!!! Απάντηση καρδιάς στο Lock down.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας: ‘Στην κατάσταση που είμαστε, πρέπει να μη διχαζόμαστε. Κανένας από τους ορθοδόξους δεν πρέπει να κατακρίνει πλέον όσους συχνάζουν στις καφετέριες και στα εστιατόρια με πρόσωπο ελεύθερο και πρόσωπο χαμογελαστό. Τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι έχουν το κατ’ Εικόνα σε καλύτερη κατάσταση από ότι κάποιοι άλλοι…’.

Έφτασε ο φόβος σε σημείο που να λένε κάποιοι, θα πεθάνουμε εμείς οι ηλικιωμένοι, διότι τα παιδιά ξενυχτάνε και διασκεδάζουν και τρώνε και πίνουν. Αχ! και να ήξεραν ότι θα πεθάνουν ή αυτοί ή τα παιδιά τους, καθώς συνέπεια της αμαρτίας είναι ο θάνατος, διότι κανείς δεν είπε σε αυτά τα παιδιά, πώς να ζουν σωστά και ενάρετα.

Ορίστε που φθάσαμε τώρα. Με άμεσο τρόπο έκλεισαν τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Η προφύλαξη  έγινε υποχρεωτική, διότι ήδη ο λαός κυκλοφορούσε με πρόσωπο και ήθος υποκρισίας με το θέλημά του. Τώρα λίγα πρόσωπα βλέπεις καθαρά, να λιτανεύουν το πρόσωπο του Χριστού στον κόσμο, διότι το πρόσωπο του ανθρώπου είναι εικόνα του Χριστού.

Εκτός από το χαμένο ‘Καθ’ Ομοίωσιν’, το οποίο είχαμε από χρόνια απωλέσει λόγω των αμαρτιών μας, τώρα χάσαμε και το ‘Κατ’ εικόνα’.

Δεχθήκαμε να μας ‘κλειδώσουν κάτω’ (μετάφραση του χιλιοειπωμένου λοκ ντάουν), στη γη, στον παρόντα κόσμο… Απαρνηθήκαμε το Χριστό τελείως, απαρνηθήκαμε να κοιτάμε ψηλά.  Αν θέλουμε ας τους απαντήσουμε στη γλώσσα που τόσο καταλαβαίνουν και λατρεύουν, στην αγγλική, ‘Look up!’, κοιτάξτε ψηλά, “οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών Αυτού  αναγγέλλει το στερέωμα”. Και εμείς οι αξιοθρήνητοι και τιποτένιοι, απαρνηθήκαμε και τη γη και τον ουρανό.

Αν η ζωή μας στη γη δεν έχει πρόσωπο με πρόσωπο συναναστροφή με το συνάνθρωπο, τότε προγευόμαστε με τον πιο σκληρό τρόπο την αιώνια κόλαση. Θα δεχτούμε να πάμε στην κόλαση μόνο και μόνο επειδή ο μισάνθρωπος διάβολος και τα όργανά του μας σπρώχνουν προς τα εκεί με φόβητρο την επιβίωση, την επίγεια δόξα, και την εκπείραση του Θείου θελήματος;

 Όταν ο Χριστός συνάντησε το διάβολο δέχτηκε 3 πειρασμούς. Πρώτος η αντιμετώπιση της πείνας, ‘πες σε αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμιά, αν είσαι Θεός’, δεύτερος η δόξα ‘προσκύνησε με, και θα σου δώσω όλα τα βασίλεια της γης’ και ο τρίτος ‘πέσε στο γκρεμό και άγγελοι Κυρίου θα έρθουν να σε σηκώσουν’. Ο Κύριος απήντησε ‘Ύπαγε οπίσω μου σατανά, έχει γραφεί ούκ εκπειράσεις Κύριον το Θεό σου’. Έτσι οφείλει να απαντά και ο κάθε βαπτισμένος ορθόδοξος Χριστιανός, αλλά και ο κάθε άνθρωπος, ο οποίος έχει στοιχειώδη ευσυνειδησία.

Ας πούμε τα μεγάλα όχι. όχι στην κοιλία και τα υπογάστρια πάθη (προγαμιαίες σχέσεις, ομοφυλοφιλίες, πορνείες, μοιχείες, ακαθαρσίες, οφθαλμοπορνείες και λοιπά), όχι στην επίγεια δόξα, όχι στην εκπείραση του Θεού.

Φθάσαμε σε ένα σημείο απολυτοποίησης μιας ασθένειας, για την οποία οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Παραδόξως όμως πρέπει να φιμωθούν όσοι έχουν την τεκμηριωμένη άποψη ότι η ασθένεια έχει μικρή θνησιμότητα. Θα φιμωθούν όμως; Δε θα φιμωθούν, διότι ο Θεός διαλέγει ανθρώπους και φωτίζει ανθρώπους με το Άγιο Πνεύμα. Όπως διάλεξε το μεγάλο διώκτη Σαούλ, και τον ανακαίνισε εν Πνεύματι Αγίω και ως Παύλο πλέον τον κατέστησε Απόστολο των εθνών, έτσι διαλέγει και άλλους σήμερα, αρκεί να έχουμε στην καρδιά μας ζήλο για την Αλήθεια.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Παύλος είχε ζήλο για την προγενέστερη πίστη του, διότι πίστευε ότι έκανε το σωστό διώκοντας το Χριστό. Έτσι ο Χριστός του έδειξε το λάθος του, λέγοντας ‘Σαούλ, Σαούλ τι με διώκεις;’, πλημμυρίζοντας τον με εκτυφλωτικό φως και εντάσσοντάς τον στη συνοδεία των υπόλοιπων μαθητών.

Κάποιοι σύγχρονοι, συνάνθρωποί μας, βαπτισμένοι ορθόδοξοι, βάλθηκαν για να τα βάλουν με την πίστη του Χριστού. Αυτοί οι κάποιοι, για πολλούς και διάφορους λόγους, γίνονται συμβασιλείς του κοσμοκράτορος του αιώνος τούτου, νομοθετώντας και υπογράφοντας για λογαριασμό του. Αλλά ο διάβολος είναι δυνάστης, τύραννος, ζητεί συνεχώς να μας καταπιεί όλους, να μας στερήσει την αιώνια δόξα του Θεού, τη χαρά της Αναστάσεως, τη χαρά της εν Χριστώ αναγεννήσεως με το μυστήριο της εξομολογήσεως, τη Θεία Κοινωνία, την κοινωνία με το συνάνθρωπο.

Μέχρι πριν κάποιους αιώνες σπάνια να πεθάνει παιδί νωρίτερα από τους γονείς του και δεν υπήρχαν αιφνίδιοι θάνατοι. Όταν η αμαρτία αυξήθηκε στον κόσμο, άρχισαν τα παιδιά να πεθαίνουν πριν τους γονείς τους και να υπάρχουν αιφνίδιοι θάνατοι υγειών ανθρώπων. Κάποιοι στις μέρες μας άρχισαν να  χαρακτηρίζουν ετοιμοθάνατους ή εμπύρετους ασθενείς, με την ελπίδα να δώσουν ως αιτία θανάτου κάποιων ανθρώπων το όνομα μιας ασθένειας. Νομίζουν ότι έτσι κάτι αλλάζει για εμάς. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Ο άνθρωπος απέθανε.  Ίσως πέθανε από κάτι άλλο, ίσως μολύνθηκε με κάποιο μικρόβιο, ίσως αγνοούμε την αιτία θανάτου. Αυτό που μετράει είναι ότι τη στιγμή του θανάτου η ψυχή αποχωρίσθηκε από το σώμα. Εάν εποίησε αυτή η ψυχή, όσα αγαπά ο Θεός, αυτήν την ψυχή την αγάπα ο Θεός, και θα της χαρίσει την αιώνια δόξα του.

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε αρχιεπισκόπους να πεθαίνουν από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, και μπορεί να λένε κάποιοι άφρονες ότι δεν τους προστάτευσε ο Θεός και ότι η εκκλησία πρέπει να κλείσει. Η εκκλησία είναι ο ίδιος ο Χριστός, και το Χριστό δε μπορεί κανένας να τον κλείσει. Διότι και των θυρών κεκλεισμένων εισήλθε ο Χριστός στην οικία των μαθητών του για να τους ευλογήσει και των φρουρών αγρυπνούντων ανέστη κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Κάποιοι κύριοι με μικρό ‘κ’, πρέπει να καταλάβουν ότι ζει Κύριος ο Θεός! Κάποιοι εισπράκτορες που φόρεσαν υποδήματα, όπως λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και κατεβαίνουν με κουστούμια στις πόλεις για να εισπράξουν πρόστιμα, δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν από εμάς, έχουν να φοβηθούν μόνο το Θεό. Ο Θεός πληρώνει μετά θάνατον τα έργα των ανεξομολόγητων ανθρώπων. Άλλοι όταν θάβονται δεν τους δέχεται η γη και τους ξερνά, άλλων τα σώματα βγάζουν τεράστια γένεια και τεράστια νύχια, άλλοι πνίγονται στη θάλασσα να μη βρεθούν ούτε τα σώματά τους, άλλοι πεθαίνουν στο σημείο όπου φόνευσαν κάποιον πριν δεκαετίες.

Ακόμα και αν κάποιος είναι κληρικός ή ιεράρχης έχει ανάλογη ανταμοιβή για τα έργα του. Ο αιρετικός μπορεί να βρεθεί στην τουαλέτα με τα έντερά του χυμένα της ώρα της αφόδευσης και ο κακόγλωσσος μπορεί να βρεθεί νεκρός με τη γλώσσα γυρισμένη ανάποδα, όπως έχει δείξει η ιστορία. Ο καλός μπορεί γρήγορα, νέος, και χωρίς ασθένεια να πάει κοντά στο Θεό για να λειτουργεί αιωνίως στο υπερουράνιο θυσιαστήριο.

Μας ενδιαφέρει εμάς από τι είδους ασθένεια θα πεθάνουμε; Δε μας ενδιαφέρει. Ούτε αν θα πεθάνουμε από ίωση, ούτε από δάγκωμα φιδιού, ούτε από μυκοτοξίνωση, ούτε από μολυβδίαση, ούτε από ερυθρά, ούτε από γάγγραινα, ούτε από ανεύρυσμα, ούτε από έμφραξη οισοφάγου από κουκούτσι κορωνέϊκης ελιάς, ούτε από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, ούτε από οξεία πολυεγκεφαλομαλάκυνση, ούτε από τίποτα. Κάποτε θα αποθάνουμε.

Θέλουμε τα λίγα χρόνια, που μας έδωσε ο Θεός να ζήσουμε στη γη να τα ζήσουμε με χαρά, με αγάπη προς τον συνάνθρωπο, με μετάνοια, με εξομολόγηση, με Θεία Κοινωνία, με ελεημοσύνη, με αδιάλειπτη προσευχή, με καθαρή ζωή και με πρόσωπο καθαρό. Και να είστε σίγουροι ότι αν δώσουμε όλοι μας, όλη μας την ύπαρξη στο Θεό, δε μπορεί να μας πειράξει κανείς, διότι δε θα ζούμε πλέον εμείς, αλλά θα ζει μέσα μας ο Χριστός.

Το μόνο που πέτυχαν οι σταυρωτές του Χριστού ήταν να Τον στείλουν στο θάνατο, Αυτόν που θανάτωσε το θάνατο. Η κατάσταση, η οποία έχει επέλθει στην κοινωνία μας, από το Μάρτιο του 2020, μπορεί πολύ εύκολα να λήξει. Τον τρόπο τον ξέρουμε όλοι!

Αγαπήσεις Κύριον τον Θεό σου εξ όλης της καρδίας και εξ όλης της διανοίας σου. Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν. Δύο ισάξιες εντολές, ένας προορισμός. Η αιώνια ζωή!

Επιτέλους ας σοβαρευτούμε, η ζωή και ο θάνατος είναι έργο και σχέδιο Θεού, άλλο αν κάποιοι σε σκοτεινά εργαστήρια, υπόγεια μέρη, χειρουργεία, εργάζονται και φτιάχνουν άλλες μορφές ζωής, ιούς θανατηφόρους, παιδιά από τρεις γονείς, κλωνοποιημένα πρόβατα, δάκτυλα με κύτταρα ουράς σαύρας που φυτρώνουν αν κοπούν, εμβόλια με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, πατάτες με γονίδια σκορπιού, ψεύτικα τεστ, ηλεκτρονικές βάσεις με υποκλαπέντα βιομετρικά και γονιδιακά δεδομένα, και μύρια όσα.

Όσοι νομίζουν ότι παράγουν ζωή, αλλά κατ’ ουσίαν διαστρέφουν τη ζωή χωρίς το Θεό, τι απολογία θα δώσουν στο Θεό; Όσοι άνθρωποι συμμετέχουν σε πειράματα με το μυστήριο της ζωής τι θα απολογηθούν;

Δε δεχόμαστε πειράματα με το σώμά μας. Ούτε να μας εξετάζουν σαν να είμαστε ζώα.  Ή να μας εκφοβίζουν σαν να είμαστε οι χειρότεροι κακούργοι. Ούτε δεχόμαστε τον ‘ποιοτικό θάνατο’, που δηλώνουν ότι επιθυμούν για εμάς οι κυβερνώντες. Θέλουμε θάνατο ευλογημένο και ζωή αιώνια!

Για αυτό τώρα όσο ποτέ άλλοτε γίνεται επιτακτική η ανάγκη της προσευχής, και της προσκύνησης των Αγίων και των λειψάνων τους, της Θείας Κοινωνίας, διότι πια μια μετάβασή μας σε ένα νοσοκομείο μπορεί να στιγματίσει κάποιον ως φορέα μιας νόσου, προκαλώντας κοινωνική απομόνωση ή ψυχολογικά προβλήματα, ή να στοιχήσει την ίδια του τη ζωή.

 Η ζωή μας είναι στα χέρια μας. Έχουμε την επιλογή να δαπανήσουμε όλο το βίο μας σε ιατρούς και φοβίες και εξετάσεις, όπως τον δαπάνησε και η αιμορροούσα του Ευαγγελίου, πριν αγγίξει το Χριστό που τη θεράπευσε, αλλά ξέρουμε ότι αν αφήσουμε το Χριστό κυβερνήτη, στο πλοίο της ζωής μας, οδηγούμαστε σε υγεία ψυχής και σώματος, και καταλήγουμε στο λιμάνι της αιωνιότητας, της ατελευτήτου ζωής. Δεν είναι κακός ο επίγειος θάνατος, αν σκεφτούμε ότι μας οδηγεί γρηγορότερα στο Θεό. Ας μη διαδίδουμε φήμες, λόγια και ψεύτικες ειδήσεις που σπιλώνουν πρόσωπα ιεραρχών. Ας δούμε το έργο τους, ας τελέσουμε το μνημόσυνό τους. Και ας πούμε όλοι το “Κύριε ελέησον”!

Χριστιανική Εστία Λαμίας

10 σχόλια:

Θεόδωρος Μακάριος είπε...

Λυπάμαι για όσα γράφετε.Αληθεια και ψευδη μαζί , δίνουν ψεύδος και πλάνη και αίρεση. Προσέξτε παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Evans είπε...

Μπράβο στη Χριστιανική Εστία Λαμίας! Ένα ακόμα κορυφαίο άρθρο!

Ανώνυμος είπε...

Οὐ γὰρ ἐχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν!

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Ψεύδη; Πες μας ένα που είδες.

Ἰ. Ἀ. Ἠ. είπε...

Η χριστιανική εστία διαβάζει αυτά που δημοσιεύει; Αυτά για τα τεράστια γένεια και τα τεράστια νύχια μετά θάνατον πού τα βρήκατε;
Λίγη ντροπή, μια συγγνώμη ίσως, μήπως χρειάζεται για τα απίστευτα που διαβάσαμε; Τί λέτε;
Κάπως αλλιώς είναι οι Χριστιανοί που ξέρω. Και στην Λαμία και αλλού...
Λυπηθείτε μας, καλοί μου άνθρωποι.

Θεόδωρος Μακάριος είπε...

Να δείξετε το κείμενο στο Δεσποτη σας. Αν σας πει ότι είναι εντάξει, όλα καλά......

Ανώνυμος είπε...

Ναι ισχύει αυτό για τα τεράστια νυχια και γενια και μην είσαστε τοσο απόλυτοι.
Οι δυτικοί προσπαθουν να το εξηγησουν φυσικώς.
Η Ορθοδοξία είναι και Ιερά Παραδοση μεσα στην οποία είναι οργανικά συνυφασμένο μεγάλο μέρος της εμπειρίας και σοφίας του λαου μας. Δεν χρειάζεται κατ' ανάγκην (είναι ικανή αλλα οχι αναγκαια συνθήκη) να εχει μιλήσει ενας Πατέρας της Εκκλησίας μας γι'αυτο για να το γράψει καποιος και να το δεχθούμε.
Γιατι? σε τι αντιβαίνει ή πώς αποπροσανατολίζει αυτή η ερμηνεία, οτι δηλ. μπορεί να γίνει αυτο λόγω αμαρτιών. Ή μήπως δεν αποδεχεστε ούτε οτι καποιες σωροι μενουν "άλυωτες"

Ανώνυμος είπε...

Απλώς: Συγχαρητήρια! Μεσα στα tοp 5 που εχω διαβάσει μεσα στις 2 καραντίνες

Ανώνυμος είπε...

@Θεόδωρος Μακάριος:Από πού συνάγεται ότι ένας και μοναδικός άνθρωπος, έστω επίσκοπος, έχει οπωσδήποτε ορθόδοξο φρόνημα για να κρίνει ένα πνευματικό κείμενο; Μήπως είναι σύνοδος;
Βαρεθήκαμε να ακούμε από επισκόπους (πλην ενίων) πόσο πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε χεράκια, δοντάκια, ποδαράκια. Αν ήθελαν να γίνουν σύμβουλοι διατροφής και ευεξίας, ας επέλεγαν άλλες σχολές, όχι τη Θεολογική. Ούτε ανήλικα είμαστε, ούτε χρειαζόμαστε τον παπά και τον δεσπότη να μας πει πώς να προσέχουμε την υγεία και τη ζωούλα μας. Για άλλα πράγματα τους χρειαζόμαστε. Όταν πάω στον φαρμακοποιό, δεν πάω για να μου επισκευάσει το παπούτσι και όταν πάω στον τσαγκάρη δεν περιμένω να μου πει τι φαρμακευτική αγωγή θα πάρω... Όσοι επίσκοποι νοιώθουν πιο άνετα ως υγειονομικοί καθοδηγητές, δεν έχουν παρά να αφήσουν ωμοφόριο και μισθό στην άκρη και να πάνε να φοιτήσουν σε κάποια αντίστοιχη σχολή. Ποτέ δεν είναι αργά, εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Κονάνος....

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com