5 Οκτ 2020

Θέμα ταφής του σώματος του Λένιν ανοίγει η ρωσική εκκλησία

 

Απαραίτητη θεωρεί την προσέγγιση του θέματος της ταφής του σώματος του Βλαντίμιρ Λένιν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, «αλλά προσεκτικά», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων, στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού «Ρωσία 24».

Σε αυτό το βήμα, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, μπορεί να πάει κανείς σε χρόνο που γνωρίζει ότι δεν θα προκαλέσει αντιπαράθεση στην κοινωνία. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα το σώμα αυτού του ανθρώπου θα ταφεί. Είναι άλλο θέμα το πότε θα γίνει αυτό, αλλά οπωσδήποτε θα γίνει», είπε ο Σεβ. Μητροπολίτης, προσθέτοντας ότι το σώμα του Λένιν δεν έχει θέση στην Κόκκινη Πλατεία, απ’ όπου δρομολόγησε τον «κόκκινο τρόμο» και την καταπίεση, αφού, όπως υπενθύμισε, το σώμα κάθε ανθρώπου είναι ιερό.

«Αν το σώμα του Λένιν εκδοθεί τώρα από το Μαυσωλείο, αυτό -σε αυτή τη φάση- θα παραβιάσει την πίστη εκείνων των ανθρώπων, για τους οποίους το σώμα του Λένιν είναι και σήμερα κάτι ιερό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, καλώντας την εκκλησία να ενεργήσει με προσοχή πάνω σε αυτό το θέμα, για να μην προκαλέσει αντιπαράθεση στην κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος θεωρεί ότι μετά την ταφή το Μαυσωλείο θα πρέπει να διατηρηθεί ως μνημείο αρχιτεκτονικής και να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο μαζικής καταστολής.

Στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Ρωσίας, στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής αιτήσεων σε διαγωνισμό για την καλύτερη μετατροπή χρήσης ( επαναχρησιμοποίηση) του Μαυσωλείου του Βλαντίμιρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Τα νέα σχετικά με τον διαγωνισμό προκάλεσαν μεγάλη δημόσια κατακραυγή, ενώ ο ηγέτης του κόμματος «Κομμουνιστές της Ρωσίας» έκανε λόγο και για εξτρεμισμό.

Αργότερα, στην ίδια ιστοσελίδα εμφανίστηκε έκκληση του επικεφαλής της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Ρωσίας, όπου σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αποτελεί μόνο μια προσπάθεια να συζητηθούν  πιθανές επιλογές για την νέα χρήση του χώρου. Επίσης, τόνισε ότι η Ένωση Αρχιτεκτόνων Ρωσίας δεν θέτει ζήτημα κατεδάφισης του Μαυσωλείου. Ωστόσο, αργότερα η Ένωση υποχρεώθηκε να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

Πηγή: RIA novosti

Επιμέλεια και μετάφραση για το orthodoxianewsagency: Ευγενία Δίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com