11 Οκτ 2020

ΑΜΠΙ ΤΖΟΝΣΟΝ: Η μεταστροφή μιας «ιέρειας» των εκτρώσεων…

 

ΑΜΠΙ ΤΖΟΝΣΟΝ: Η μεταστροφή  μιας «ιέρειας» των εκτρώσεων…

 -Μετάφραση: Ευάγγελος Νιάνιος

Η Αμπι Τζόνσον είχε από μικρή ηλικία αποφασίσει τι θα κάνει όταν μεγαλώσει. Και με βάση αυτό κατέστρωσε το πρόγραμμά της: Θα βοηθούσε τις γυναίκες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην έκτρωση και γι’ αυτό σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Texas A&M και απέκτησε Master of Arts στη συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Sam Houston. Όλα προγραμματισμένα.

Ετσι, από νωρίς εντάχτηκε ως εθελόντρια στο πρόγραμμα του Οικογενειακού Προγραμματισμού στη γενέτειρά της το Τέξας, αν και μεγάλωσε σε οικογένεια που ήταν αντίθετη στις αμβλώσεις. Και το 2001 προσλήφθηκε σε κλινική Planned Parenhood στο Bryan  του Τέξας, όπου και εξελίχτηκε σε θέση διευθυντή της κλινικής. Ηταν τόσος ο ζήλος και η ευσυνειδησία της στην εκτέλεση των καθηκόντων της που το 2008 ανακηρύχτηκε «υπάλληλος της χρονιάς». Και ο απολογισμός της πλούσιος: Η κλινική διενήργησε περισσότερες από 22.000 εκτρώσεις σ’ αυτή την οκταετία.

Ώσπου μια μέρα, τον Σεπτέμβριο του 2009, όλα ανατράπηκαν. Όπως γράφει η ίδια στην αυτοβιογραφία της, που τιτλοφορείται Unplanned*, τότε όλα  «αποπρογραμματίστηκαν»: «δέκα λεπτά συγκλόνισαν τα θεμέλια των αξιών μου και άλλαξαν την πορεία της ζωής μου».

Ηταν όταν ένας γιατρός της ζήτησε να τον βοηθήσει στην εκτέλεση μιας έκτρωσης στη 13η εβδομάδα κύησης με αναρρόφηση. Διηγείται η ίδια: "Ο γιατρός εισήγαγε τον σωλήνα αναρρόφησης, ο οποίος δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί. Όταν άγγιξε το μωρό, το μωρό πήδηξε, άρχισε να μετακινείται και να κινεί τα χέρια και τα πόδια του, προσπαθώντας να αντισταθεί και να απελευθερωθεί. Η συσκευή  ενεργοποιήθηκε […]. Είδα αυτό το παιδί να διαμελίζεται στη μήτρα της μητέρας του [...], με τη μικρή, τέλεια σχηματισμένη σπονδυλική στήλη να στροβιλίζεται στη μήτρα της μητέρας του. Τελικά να απορροφάται και η οθόνη έγινε μαύρη […]. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ο Οικογενειακός Προγραμματισμός μου είχε πει ψέματα". 

Αμπι Τζόνσον

Εμεινε ακόμα εννέα μέρες στην κλινική και τότε αποφάσισε να απευθυνθεί στη Συμμαχία για τη Ζωή, της κίνησης κατά των αμβλώσεων. «-Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε κυρία; - Είμαι η Αμπι Τζόνσον και θέλω να αλλάξω ζωή….». Παραιτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2009.

Τέσσερα χρόνια μετά την παραίτηση της Aμπι Τζόνσον από το Planned Parenthood, οι προσπάθειες των ακτιβιστών υπέρ της ζωής οδήγησαν στο κλείσιμο της παλιάς κλινικής της. Και μάλιστα, η Συμμαχία για τη Ζωή μετακόμισε στις εγκαταστάσεις αυτής της κλινικής και τη μετέτρεψε σε κέντρο εγκύων γυναικών. Στην είσοδο, έχει χτιστεί ένα υπέροχο μνημείο αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που πέθαναν πριν από τη γέννησή τους σε αυτό το μέρος. Τα σκεπάζουν δύο μεγάλοι άγγελοι.

Η ίδια η Αμπι Τζόνσον, οδηγούμενη και από τις σοβαρές επιπτώσεις των αμβλώσεων στην υγεία των γυναικών**, δημιούργησε μια οργάνωση πρώην εργαζομένων στον Οικογενειακό Προγραμματισμό η οποία βοήθησε στην επαγγελματική αποκατάσταση πάνω από 550 εργαζόμενων σε κλινικές αμβλώσεων να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Η βιογραφία της Αμπι Τζόνσον έγινε ταινία με τον ίδιο τίτλο και, εν μέσω κορωνοϊού, την πρώτη εβδομάδα προβολής μπήκε στις δέκα πρώτες δημοφιλέστερες ταινίες. H παραγωγή της στοίχισε 6 εκ. δολάρια και οι μέχρι τώρα εισπράξεις της ξεπέρασαν τα 21 εκ. δολάρια. Η σκηνοθεσία είναι των Κάρυ Σόλομον και Τσακ Κονζέλμαν. Παίζουν οι ηθοποιοί Ασλη Μπράτσερ, Εμμα Ελ Ρόμπερτς, Ρόμπια Σκοτ και Τζάρεντ Λοτ.

*Abby JohnsonUnplanned: The Dramatic True Story of a Former Planned Parenthood Leader’s Eye-Opening Journey across the Life Line. Colorado Springs: SaltRiver/Focus on the Family, 2010.

**Παραλείποντας τις όχι αμελητέες βλάβες που μπορούν να συμβούν κατά την εκτέλεση, μετά την άμβλωση:   

·        το 44% των γυναικών παρουσιάζει νευρικές διαταραχές

·        το 36% διαταραχές ύπνου

·        το 30% - 50% προβλήματα στη σεξουαλική ζωή

·        το 25% επισκέπτονται ψυχίατρο

·        το 60% αναφέρει ιδεασμό αυτοκτονίας

·        το 28% από αυτές επιχειρεί αυτοκτονία

·        το 3%-5% εμφανίζει στειρότητα και μάλιστα οδηγούνται σε

·        αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

·        εξασθένηση των μητρικών δεσμών, και έχουν

·        αυξημένες πιθανότητες κακοποίησης και κατάληξης τού ζευγαριού στο χωρισμό.

Πηγές: La Nef, le salon beige, onmed

-Μετάφραση: Ευάγγελος Νιάνιος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους υποφέρει σήμερα η Ελλάδα (και μεγάλο μέρος της γης), είναι οι εκτρώσεις-δολοφονίες.
Εάν θέλουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να υποφέρουν και στο μέλλον, ακόμα χειρότερα, ας παραμείνουν αμετανόητοι στις εκτρώσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΕΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ! ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΓΙΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟΝ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ, ΟΣΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΚΑΡΣΛΙΔΗΝ

Ανώνυμος είπε...

Η μεγαλύτερη μάστιγα στην πατρίδα μας(340000 εκτρώσεις ετησίως, μόνον οι δηλωμένες χωριά αυτές που δεν δηλώνονται, για ευνόητους λόγους....

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΑΪ
ΟΜΩΣ:

Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΕΚΝΟΓΟΝΙΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, Ο ΘΕΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΝ

Ἄν ἔχεις 2-3 παιδιά θά ἀντιμετωπίσης προβλήματα ποῦ θά εἶχες μέ 4-6 παιδιά;;
Ἄν ἔχεις 4-6 παιδιά θά ἀντιμετωπίσης προβλήματα ποῦ θά εἶχες μόνον μέ 2-3 παιδιά;;
Τό νά μήν ὑπάρχει πολύ φαϊ στήν οἰκογένεια μέ 4-6 παιδιά μήπως σώζει ἀπό ἀρρώστιες ὅπως ὁ διαβήτης;;
τί νά τό κάνω νά ἔχω νά φάω πλούσια;;
Ἔχω ΣΟΒΑΡΕΣ ἐνδείξεις

στήν δική μου οἰκογένεια 3 ἀδελφοί ἔχω πεῖ 1000 φορές μακάρι νά εἶχα 2 ἀδέλφια ἀκόμη διότι μειωνόντουσαν πολύ οἱ πιθανότητες γιά κάποιες συμφορές!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com