3 Ιουλ 2020

Αν δεν υπήρχε Πατριαρχείο Κιέβου που θα έδινε Τόμο το Φανάρι;

Συνέντευξη ποταμό παραχώρησε στον Ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμο “Apostrophe TV”, ο λεγόμενος “Πατριάρχης” Φιλάρετος Ντενισένκο.

Ο Φιλάρετος γι΄ ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στις αιτίες της διαμάχης μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, καθώς και στην ποινική δίωξη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Στη συνέντευξη ο Φιλάρετος συνέδεσε το σχίσμα στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας με το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο και ο Επιφάνιος εξαπάτησαν τον ίδιο παραβιάζοντας απόρρητες προφορικές συμφωνίες.
«Υπήρχε συμφωνία με τον πρόεδρο και με όλους τους αρχιερείς συμπεριλαμβανομένου και του Επιφάνιου, ότι αποδεχόμαστε τη Μητρόπολη (ως καθεστώς) για να λάβουμε τον Τόμο, αλλά η ουκρανική Εκκλησία θα παραμείνει Πατριαρχείο, δηλαδή εντός της Ουκρανίας όπως ήταν το Πατριαρχείο Κιέβου, έτσι και θα μείνει. Και θα καθοδηγείται από Πατριάρχη. Αυτή ήταν η συμφωνία! Τώρα ο Μητροπολίτης Επιφάνιος λέει ότι δεν έχουμε υπογράψει τίποτε. Ε, βέβαια δεν έχουμε υπογράψει. Εμείς όμως ως αρχιερείς πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο. Αν άλλα λέμε και άλλα πράττουμε, τότε τι ορθόδοξοι είμαστε;» – δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλάρετος.
Σύμφωνα με τον Φιλάρετο ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία περιορίζει τα δικαιώματά της και κατοχυρώνει την εξάρτησή της από την Κωνσταντινούπολη – πράγμα που είναι απαράδεκτο για τους Ουκρανούς.
«Η Ουκρανική Εκκλησία έχει δικαίωμα διαποίμανσης των απόδημων πιστών της καθώς και για την έμψηση του Αγίου Μύρου», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Φιλάρετος.
Σύμφωνα με τον Φιλάρετο η Ουκρανική Εκκλησία είναι μια από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο και της αξίζει το καθεστώς Πατριαρχείου.
«Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να μας δώσει ένα τέτοιο Τόμο που έδωσε στις Εκκλησίες της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Τέτοιο Τόμο θέλουμε…! Γι’ αυτό ζητούσαμε, ζητάμε και θα ζητάμε απαρέγκλιτα τέτοιο Τόμο, που έχουν οι άλλες Εκκλησίες. Θα εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι είμαστε Πατριαρχείο. Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώσει ένα νέο Τόμο στο Πατριαρχείο, αυτό θα σημάνει ότι πράγματι γίναμε αυτοκέφαλη και ανεξάρτητη Εκκλησία» – συμπλήρωσε ο Φιλάρετος.
Σε άλλο σημείο ο Φιλάρετος τόνισε ότι βάση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας παραμένει η Ιεραρχία του «Πατριαρχείου Κιέβου» και ότι μόνο χάρη σ’ αυτήν χορηγήθηκε ο Τόμος.
«Εάν δεν υπήρχε το Πατριαρχείο Κιέβου σε ποιον θα έδιναν τον Τόμο; Μήπως θα τον έδιναν στον Ντραμπίνκο ή στον Συμεών (σ.σ. Ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας που προσχώρησαν στη νέα αυτοκέφαλη Εκκλησία). Αφού ο ένας Μητροπολίτης Αλέξανδρος έχει μόνο μια ενορία, ενώ ο άλλος Μητροπολίτης Συμεών είχε 300 ενορίες και τον ακολούθησαν μόνο 20 – 30. Σ’ αυτούς θα έδιναν τον Τόμο; Το θέμα είναι ότι ο Τόμος δόθηκε χάρη στην ύπαρξη του Πατριαρχείου Κιέβου. Και τώρα θέλουν να διαλύσουν το Πατριαρχείο Κιέβου. Και ποιοι θέλουν να το πράξουν; Αυτοί που ανέβηκαν ψηλά χάρη στην ύπαρξη του Πατριαρχείου Κιέβου. Π.χ. ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. Ούτε καν δε θα μπορούσε να έχει σπουδάσει, αν δεν είχε υπάρξει το Πατριαρχείο Κιέβου. Θα ήταν αμόρφωτος τώρα, και ως αμόρφωτος δε θα είχε μπορέσει να γίνει ούτε ιερέας ούτε αρχιερέας. Φτύνουν τώρα στο πηγάδι, απ’ όπου έπιναν οι ίδιοι» – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιλάρετος Ντενισένκο.
Ο Φιλάρετος αναφέρθηκε και στις προσωπικές του σχέσεις, που είχε με τον Επιφάνιο λέγοντας: «Όταν έγινε Προκαθήμενος, ούτε μια φορά δεν συλλειτούργησε μαζί μου. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Γιατί φοβάται την αλήθεια. Δεν έχει να μου πει, σε τι δεν έχω δίκαιο. Ακόμα και αν προβάλει κατηγορίες εις βάρος μου, θα μπορέσω να τις αποκρούσω, διότι δεν έχει επιχειρήματα εναντίον μου. Είχαμε το δικαίωμα να βγούμε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ή όχι; Το έχουμε βάσει του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Αυτός όμως μας λέει ότι δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα. Τοποθέτησα Επισκόπους, αλλά αυτός λέει ότι αυτοί είναι παράνομοι. Και εσείς οι ίδιοι, τους οποίους τοποθέτησα κάποτε, είστε νόμιμοι; Ο ίδιος ο Επιφάνιος είναι νόμιμος Αρχιερέας ή όχι; Αφού εγώ τον τοποθέτησα! Εάν είναι παράνομοι αυτοί που τους τοποθέτησα τώρα, πώς μπορείτε και είστε νόμιμοι εσείς; Αφού εσείς είστε ίδιοι μ’ αυτούς».
Το «Πατριαρχείο Κιέβου», το οποίο περιλαμβάνει τώρα 11 ιεράρχες και 11 επισκοπές, ένα μέρος των οποίων χειροτονήθηκαν από τον Φιλάρετο μετά την έξοδο από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο «Πατριάρχης Κιέβου» σχολίασε επίσης την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Κρατική Υπηρεσία Έρευνας και Ανάκρισης της Ουκρανίας κατά του (πρώην προέδρου) Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση θρησκευτικών διαφορών.
Κατά την άποψη του Φιλάρετου, ο Ποροσένκο δεν πρέπει να δικαστεί για την παραλαβή του Τόμου, αλλά για κατάφορες παραβάσεις των νόμων του κράτους.
«Ο Ποροσένκο δεν κατηγορείται για το ότι έλαβε τον Τόμο, κατηγορείται για διάπραξη αδικημάτων μεγάλων διαστάσεων, τα οποία συνίστανται στην παραβίαση των νόμων του κράτους… Δεν πρέπει να εμπλακεί ο Τόμος στην προδικαστική έρευνα. Ο Τόμος δεν έχει καμία σχέση με την παράβαση των νόμων από τον Πέτρο Ποροσένκο» – ανέφερε κλείνοντας ο Φιλάρετος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com