18 Ιουν 2020

Καναδά Σωτήριος: «Μερικοί φιλόδοξοι καλό θα είναι να χρησιµοποιήσουν τις καθηγητικές τους γνώσεις για τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας µόνον στις πανεπιστηµιακές αίθουσες»


Επιστολή προς τους Ιερατικώς Προϊσταµένους, των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά, αναφορικά με το άνοιγμα των Εκκλησιών και τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν κάνει δημόσιες δηλώσεις για το θέμα αυτό.
«Μερικοί φαίνεται, ότι θέλουν να καυχώνται για τις θεολογικές (καθηγητικές) γνώσεις τους. Ας σκεφθούν όµως, ότι η πρώτη γνώση την οποία πρέπει να έχουν είναι, ότι δεν πρέπει να οµιλούν χωρίς καθοδήγηση από την Αρχή της Εκκλησίας. Μερικοί φιλόδοξοι καλό θα είναι να χρησιµοποιήσουν τις καθηγητικές τους γνώσεις για τα θέµατα αυτά µόνον στις πανεπιστηµιακές αίθουσες» υπογραμμίζει στην επιστολή του τονίζοντας: «Όπως ανωτέρω έγραψα, θα συνεχίσω να µη κάµω δηλώσεις, εάν δεν έχω γραπτές οδηγίες από το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο. Τούτο, διότι πιστεύω, ότι η Εκκλησία είναι Σώµα Χριστού»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Αγαπητοί εν Κυρίω,
Στή δύσκολη αυτή περίοδο του κορωνοϊού, σκέφτοµαι σας και τις Κοινότητές µας και αδιαλείπτως προσεύχοµαι. Κάποιοι κληρικοί και λαϊκοί εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει δώσει οδηγίες για το άνοιγµα των εκκλησιών και τη µετάδοση της Θείας Κοινωνίας.
Την Παρασκευή 29 Μαΐου, στην Ιερά µας Αρχιεπισκοπή είχαµε µία µικρή σύσκεψη µε ορισµένους ιερείς της επαρχίας Οντάριο και συζητήσαµε τα θέµατα αυτά. Εκλήθησαν οι τρεις ιερείς-µέλη του Συµβουλίου Πρεσβυτέρων από το Οντάριο και ορισµένοι άλλοι ιερείς. Δυστυχώς, δύο από τους προσκληθέντες δεν ήλθαν. Κάποιοι από τους προσκληθέντες έκαµαν και δηµόσιες δηλώσεις για το θέµα µετάδοσης της Θείας Κοινωνίας.
Η πρώτη µου φράση στην εισήγησή µου ήταν, ότι δεν θα κάµω καµία δήλωση, εάν δεν έχω γραπτές οδηγίες από το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουµενικό µας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίο.
Ο Παναγιώτατος Οικουµενικός µας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολοµαίος µε την από 02/06/2020 σεπτή επιστολή του προς όλους τους Αρχιερείς του Οικουµενικού Πατριαρχείου, ζητεί από αυτούς: “Αποφεύγετε ίνα προβαίνετε εις δηλώσεις, σχολιασµούς και συνεντεύξεις προς µέσα γενικής ενηµερώσεως και ίνα λαµβάνετε άλλας πρωτοβουλίας σχετικώς προς τα θέµατα τα αφορώντα εις την δηµιουργηθείσαν νέαν κατάστασιν”.
Όπως ανωτέρω έγραψα, θα συνεχίσω να µη κάµω δηλώσεις, εάν δεν έχω γραπτές οδηγίες από το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο. Τούτο, διότι πιστεύω, ότι η Εκκλησία είναι Σώµα Χριστού. Είναι Μία και Αγία. Είναι µία οικογένεια. Κανείς δεν πρέπει για τέτοια σοβαρά θέµατα να οµιλεί αφ’ εαυτού του (αρχιερεύς, ιερεύς, διάκονος, καθηγητής ή οιοσδήποτε ορθόδοξος χριστιανός).
Με λυπεί το γεγονός, ότι ορισµένοι από τους ιερείς µας έχουν κάµει χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχουν εκφέρει γνώµες δικές τους, αλλά και έχουν µεταφέρει γνώµες άλλων, οι οποίοι ασχολήθηκαν µε το θέµα αυτό. Παρακαλώ θερµά στο µέλλον να µη ξανασυµβεί το ίδιο πράγµα.
Μερικοί φαίνεται, ότι θέλουν να καυχώνται για τις θεολογικές (καθηγητικές) γνώσεις τους. Ας σκεφθούν όµως, ότι η πρώτη γνώση την οποία πρέπει να έχουν είναι, ότι δεν πρέπει να οµιλούν χωρίς καθοδήγηση από την Αρχή της Εκκλησίας. Μερικοί φιλόδοξοι καλό θα είναι να χρησιµοποιήσουν τις καθηγητικές τους γνώσεις για τα θέµατα αυτά µόνον στις πανεπιστηµιακές αίθουσες.
Λυπάµαι, διότι έπρεπε να γράψω την επιστολή αυτή. Ελπίζω, ότι όλοι σας θα εννοήσετε τη σοβαρότητα του θέµατος και θα πράττετε πάντοτε το ορθό. Σας διαβεβαιώνω, ότι η κατάσταση του κορωνοϊού µε πονεί πάρα πολύ και υποφέρω. Προσεύχοµαι και παρακαλώ προσεύχεσθε και σεις να βγούµε από τη δύσκολη αυτή κατάσταση το συντοµότερο δυνατό.
Με πατρική αγάπη και θερµές ευχές

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μη μιλούν οι ιερείς ή ό.τι λένε να είναι συμβατό με την αγιοπατερική παράδοση της ορθοδοξίας;

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Τι εννοεί ο ποιητής; Ή εμείς δεν πήγαμε σχολείο και δεν καταλαβαίνουμε ελληνικά ή εισάγει μοντέρνα "λογοτεχνία" ο σεβαστός Μητροπολίτης!Χρειάζεται ειδικός στην κριτική της λογοτεχνίας!Μάλλον!!!

Ανώνυμος είπε...

Κριτική της αοριστολογίας χρειάζεται εδώ αγαπητέ κύριε Ηλιάδη, όχι της λογοτεχνίας. Υπάρχουν και εξαιρετικοί λογοτέχνες, μαζί φυσικά με τον εσμό των λογοτεχνάδων.

Ο Καναδάς είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Εργαστήρι όλων των φιλελέφτ, για να μην πω τίποτα χοντρό του τύπου εργαστήρι του αντιχρίστου. Όλα τα δικαιωματιστικά, τα προχώ, τα κουλά, τα εφτά κακά της μοίρας μας, όλα όσα θα έβρισκαν αντίδραση στις ΗΠΑ ή εν μέρει και στην Ευρώπη, όλα αυτά δοκιμάζονται πρώτα στον Καναδά. Κατά μία (κωμική, μη αληθή, σατυρική αλλά παραστατική) ερμηνεία, το όνομα της χώρας προέρχεται από τα πορτογαλέζικα ca nada = εδώ τίποτα. Μου το είπε πρώτα ένας ορθόδοξος καναδικής υπηκοότητος, που ο άνθρωπος για να ζήσει σαν άνθρωπος είχε μετοικίσει αλλού.

Μάλλον να μην μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, που ο ορθόδοξος (;) επίσκοπος Καναδά κάνει μια δήλωση στην οποία μας πληροφορεί ότι τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕ ΚΑΝΑΔΑ,ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Παρακαλώ τον ανώνυμο 11:08 μ.μ., 18/6, να δημοσιεύει συχνότερα σχόλια. Είναι από τα δυνατά μυαλά, που γενικώς λείπουν!

Δημ Χατζ είπε...

Υπακοή στους ανθρώπους και οχι στο Θεό! Αυτό θέλουν να περάσουν. Ντροπή! Ας μας φωτίσει ο Θεός.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com