21 Μαΐ 2020

Επιστολή προς τον βουλευτή Αχαΐας ΝΔ κ. Κατσανιώτη για άρθρο του στην εκκλησιαστική εφημερίδα τον Πατρών ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

Αναστάσιος: Η έγκριτη εφημερίδα «Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ», συμπληρώνει ...
Σπυρίδων Ζορμπαλάς
Κύριε Βουλευτά Χριστός Ανέστη,
 Διάβασα το άρθρο σας με τίτλο «Ας διατηρήσουμε ακέραιη την πίστη μας κι ας εμπιστευθούμε τον Θεό» στην εβδομαδιαία εκκλησιαστική εφημερίδα των Πατρών ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ (9/5/2020). Επειδή πήρα δημοσίως θέση στα προσφάτως τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας μας με αφορμή τον κορονοϊό, θεωρώ ότι τα γραφόμενά σας με αφορούν προσωπικά και θα ήθελα να μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ επί αυτών.

Αναφέρετε αρχικά κάποιες ανακρίβειες, εσκεμμένα ή όχι εσείς το γνωρίζετε. Λέτε ότι η πολιτεία συζήτησε με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από κοινού ενημέρωσαν τον ορθόδοξο ελληνικό λαό. Αυτή η τοποθέτηση περιέχει 2 ανακρίβειες.
Πρώτον η πολιτεία δεν συζήτησε ποτέ με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, διότι την Ιερά Σύνοδο την αποτελεί το σύνολο των Ιεραρχών (81 Μητροπολίτες) το οποίο ουδέποτε συνεκλήθη για να συζητήσει το θέμα του κορονοϊού.  Το θέμα του κορονοϊού συζητήθηκε από την ΔΙΣ (12 Μητροπολίτες) με την προσθήκη κάποιων Ιεραρχών από Μητροπόλεις του νομού Αττικής. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι  την τεράστια αριθμητική διαφορά μεταξύ των 2 σχημάτων, που δημιουργεί και θέμα εγκυρότητας μίας απόφασης για ένα τόσο τεράστιας σημασίας  θέμα.
Δεύτερον δεν υπήρξε από κοινού ενημέρωση εκκλησίας-πολιτείας προς τον λαό. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να σας υπενθυμίσω ότι την απόφαση της ΔΙΣ για τα μέτρα στους ναούς αναίρεσε με ένα tweet ο πρωθυπουργός μας.
 Γράφετε κατόπιν ότι
«Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκαν και «ζηλωτές» από το ίδιο το πλήρωμα της Εκκλησίας, υπέρμαχοι ακραίοι που έθεσαν τον εγωισμό,  ακόμα και την προσωπική προβολή υπεράνω του εθνικού συμφέροντος. Ως αποτέλεσμα, όλο αυτό το διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες ετερόκλητων θέσεων για το ρόλο του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας. Βιώσαμε οργήλεις επιθέσεις εναντίον του κλήρου και των πιστών, αλλά και πυρακτώδη «αντίσταση»,δήθεν στο όνομα της πίστεως. Το πρώτο είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψιν την επιλογή της πολιτικοκοινωνικής εκμετάλλευσης ακόμα και μίας πανδημίας. Το δεύτερο, ανέδειξε το έλλειμμα κατήχησης του πληρώματος της Εκκλησίας, το οποίο αφήνει πρόσφορο έδαφος σε ορισμένους να τοποθετηθούν διαστρεβλώνοντας το αληθινό νόημα της πίστεώς μας. Αποτέλεσμα ένας ιδιότυπος πόλεμος χαρακωμάτων και σύγχυση σε όσους προσπαθούν να δουν τα δεδομένα ψύχραιμα».
 Άρα συνοψίζοντας, κατά τα λεγόμενά σας, όσοι από το πλήρωμα της Εκκλησίας (κληρικοί και λαϊκοί) αντέδρασαν στα κυβερνητικά μέτρα που αφορούσαν την λειτουργία των ναών αυτό το διάστημα ήταν «ζηλωτές», «αντιστασιακοί», ακραίοι, με εγωισμό και τάση προβολής υπεράνω του εθνικού συμφέροντος και με έλλειμμα  κατήχησης.
Αν και μου είναι πολύ εύκολο, δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε αναίρεση των προσβλητικών χαρακτηρισμών σας αλλά και τις γενικότερης τοποθέτησής σας στο άρθρο σας. Και αυτό διότι –μακάρι να κάνω λάθος- πιστεύω ότι δεν το αξίζετε αλλά και ούτε ειλικρινά σας ενδιαφέρει η αλήθεια.
 Εξάλλου θεωρώ ιδιαίτερη προσωπική τιμή τέτοιους χαρακτηρισμούς, αφού προέρχονται από το μέλος α) ενός κόμματος που στο απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν έχει ψηφίσει υπέρ πλήθους αντιχριστιανικών νόμων και β) μίας κυβέρνησης που διατηρεί αυτούς τους νόμους σε ισχύ, άρα και υποστηρίζει.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τον νόμο υπέρ των εκτρώσεων με τον οποίο δολοφονούνται σωματικώς ετησίως δεκάδες χιλιάδες ανυπεράσπιστα αγέννητα παιδιά, όπως και των άρνηση της κυβερνήσεως να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών, ενός μαθήματος που αντί να ανορθώνει πνευματικά, δολοφονεί ψυχικά τα παιδιά μας κατά την βασική τους σχολική εκπαίδευση.
Πρέπει επίσης να σας πω ότι η ιδιαίτερη αυτή τιμή αυξάνει καθώς προέρχεται από ένα νέο χώρο (αυτό της πολιτικής), καθώς τέτοιους χαρακτηρισμούς συνήθως λαμβάναμε από τον δημοσιογραφικό και εκκλησιαστικό χώρο.
Μετά τιμής,
Σπυρίδων Ζορμπαλάς
Μηχανικός Η/Υ (BSc.  MSc.)
Πρώην μέλος της Αντιαιρετικής Επιτροπής της Ι.Μ. Πατρών

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιβεβλημένη η απάντηση στον Πατρινό εθνοπατέρα τον οποίο καλείται ο πιστός λαός της Πάτρας να
τιμωρήσει στις κάλπες.
Έπεσαν οι μάσκες πλέον!

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ. Ζορμπαλά, για την εύστοχη απάντηση που έδωσε στο νεοδημοκράτη βουλευτή, χρησιμοποιώντας, αξιοσημείωτα ήπιο ύφος.
Τα αίσχη στο Κουκάκι, την Κέρκυρα, τα Κύθηρα, τη Χίο, την Εύβοια και αλλού, η απαγόρευση της χρήσεως των μεγαφώνων των ιερών ναών, το γέμον καταφρονήσεως προς τη σώτειρα του Γένους, τη μητέρα και τροφό του Έθνους, Εκκλησία, tweet του πρωθυπουργού, η πολιτική των «δύο μέτρων και των δύο σταθμών», την οποία κατήγγειλαν δημοσίως και ένιοι μητροπολίτες, οι περί του Μυστηρίου των Μυστηρίων, επαίσχυντες δηλώσεις της υπουργού «εθνικής» α-παιδείας Κεραμέως και του βουλευτή Κύρτσου, το έγγραφο της αισχύνης που έφερε στη δημοσιότητα, με σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κ. τ. ό., αποκαλύπτουν, πανηγυρικά, το μέγεθος της εκκλησιομάχου τακτικής, την οποία, δυστυχώς, μετήλθε και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία, όμως, εξελέγη και ανήλθε στην αρχή, και με τις ψήφους πολλών, εξαπατηθέντων πιστών, που απηύδησαν από την ολέθρια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, χωρίς ίχνος ντροπής, εξεθείασε την αποθανούσα Σιμόν Βέιλ, εξ αφορμής του θανάτου της, επειδή πρωτοστάτησε στη νομιμοποίηση της εν ψυχρώ εμβρυοκτονίας!
Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έσπευσε να αποσύρει την επερώτηση στη Βουλή 16 βουλευτών του «συντηρητικού» κόμματός του, για την ανέγερση του «Τάματος του Έθνους».
Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που όπως και η Νίκη Κεραμέως, ψήφισαν το επαίσχυντο «σύμφωνο συμβίωσης» των ομοφυλοφίλων…
Γι αυτό, και προκάλεσαν αφόρητα το θρησκευτικό αίσθημα του πιστού λαού, ο οποίος και θα τους «ανταμείψει» στην κάλπη αναλόγως…
Λ. Ν.

Ανώνυμος είπε...

Και, επειδή εμείς οι Έλληνες, είμαστε γενικά "λωτοφάγοι", ευκόλως λησμονούντες, ας φρεσκάρουμε την εξασθενήσασα μνήμη μας, ενθυμούμενοι, ένα ακόμη "κατόρθωμα" της ψευτοσυντηρητικής κυβέρνησης, στο οποίο πρωτοστάτησε ο υπουργός Τσιάρας (https://astinomiko.gr/%CE%BA-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/).
Αναρωτιέται, κανείς, εάν την Ελλάδα την κυβερνά ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ!
Ας ελπίσουμε ότι το εν λόγω "κατόρθωμα", καθώς και τον πρωταγωνιστή του, δεν θα λησμονήσουν οι πιστοί, προκειμένης της κάλπης...
Λ. Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com