10 Απρ 2020

Ο Σικάγου Ναθαναήλ αφού πρώτα «μάντρωσε» το ποίμνιό του, συμπροσευχήθηκε με αιρετικούς για τον κορωναϊό.

1η Απριλίου Σικάγο, 2020
Την περασμένη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, συμμετείχε σε οικουμενιστική συμπροσευχή με τον Παπικό καρδινάλιο και τον Ευαγγελικό-Λουθηρανό «επίσκοπο» του Σικάγου.

Προηγουμένως, στις 14 Μαρτίου, εξέδωσε οδηγία στην οποία ζητούσε την άμεση αναστολή «όλων των ιεροπραξιών στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου».
Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ήταν ο πρώτος Ορθόδοξος ιεράρχης στην Αμερική που έλαβε μία τόσο αυστηρή απόφαση, την οποία ανακοίνωσε αρκετές ημέρες πριν η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έλαβε την ίδια απόφαση για όλες τις επαρχίες του.
Τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο μητρ. Ναθαναήλ δήλωσαν αργότερα ότι οι λειτουργίες θα συνεχίζονταν κεκλεισμένων των θυρών για ζωντανή αναμετάδοση.
«Οι λειτουργίες μπορούν να γίνονται στις ενορίες, αλλά ΔΕΝ θα είναι ανοιχτές στο εκκλησίασμα για να παρευρεθεί προσωπικά. Το κτήριο της εκκλησίας θα παραμείνει κλειδωμένο κατά την διάρκεια των λειτουργιών». «Οι πιστοί ΔΕΝ επιτρέπεται να παρευρίσκονται στις λειτουργίες και θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι», δήλωσε ο μητρ. Ναθαναήλ στις 22 Μαρτίου.
Τρεις ημέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου του Ευαγγελισμού, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο οικουμενιστικής συμπροσευχής το οποίο είχε βιντεοσκοπηθεί σε Παπικό ναό στην Αρχιεπισκοπή Σικάγου.
«Αφού ζητείται από τους ανθρώπους να μπουν σε κοινωνική απομόνωση είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον μέσω της προσευχής», έγραψε ο Ναθαναήλ στο βίντεο που ανέβασε στο Facebook.
Στην τελετή, πίσω από την παπική τράπεζα, συμμετείχαν ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κιούπιτς [Blase J. Cupich] της Παπικής αρχιεπισκοπής Σικάγου, ο μητροπολίτης Ναθαναήλ και ο «επίσκοπος» Γέχιελ Κάρρυ [Yehiel Curry] της συνόδου των Ευαγγελικών-Λουθηρανών μητροπολιτών Σικάγου. Μέσω διαδικτύου συμμετείχαν ο «επίσκοπος» Τζέφρυ Λι [Jeffrey Lee] της Επισκοπικής «εκκλησίας» Σικάγου και ο «επίσκοπος» Σάλλυ Ντάικ [Sally Dyck] της Ενωμένης «εκκλησίας» Μεθοδιστών Σικάγου.
«Οι Χριστιανοί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για προσευχή και στήριξη όπως συνηθίζαμε να κάνουμε στις εκκλησίες μας. Γι’ αυτό και σήμερα θέλουμε να απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους Χριστιανούς να σταματήσουν για λίγο αυτήν την ώρα και να προσευχηθούμε όλοι μαζί για τον καθένα που χτυπήθηκε από αυτήν την πανδημία.», δήλωσε ο καρδινάλιος Κιούπιτς ανοίγοντας την τελετή……
……..πριν δώσει τον λόγο στον Μητροπολίτη Ναθαναήλ, ο οποίος είπε:
«Αδελφοί και αδελφές, αγαπητοί φίλοι, ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσά μας. Καθώς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να μειώσουμε τις επιπτώσεις του κορωναϊού στην κοινωνία, είναι σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Πράγματι, οι θυσίες που έγιναν από τους πρώτους διασώστες και τους ιατρούς, η φροντίδα και η παρηγοριά που προσέφεραν οι νοσηλευτές και οι κληρικοί και οι πράξεις αγάπης και ελέους του καθενός μας για τον πλησίον, μας διδάσκουν ότι αν και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να μας χωρίζει για λίγο, εμείς παραμένουμε ισχυρά ενωμένοι ως μία τοπική, εθνική και παγκόσμια Χριστιανική οικογένεια. Ο Θεός να ευλογεί εσάς και τους αγαπημένους σας.»
Ο Ευαγγελικός-Λουθηρανός «επίσκοπος» Κάρρυ ακολούθησε λέγοντας: «Είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία να έλθω σε ενότητα για προσευχή. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι στο Σώμα του Χριστού …. Είμαστε ένα Σώμα με πολλά μέλη
Έπειτα οι τρεις «επίσκοποι» είπαν όλοι μαζί την Κυριακή Προσευχή.
Μετά το Πάτερ Ημών ο καρδινάλιος Κιούπιτς τόνισε: «Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Το να είσαι Χριστιανός σημαίνει ότι είσαι μέρος μιας κοινότητας της πίστεως, είσαι μέρος ενός Σώματος».
Οι τρεις «επίσκοποι» ευλόγησαν μετά από κοινού, απαγγέλλοντας στίχους της Αγίας Γραφής.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την τελετή:
Μετάφραση ΦαίηΤας Θύρας Τας Θύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com