17 Μαρ 2020

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει την τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας

Αυτή είναι η κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει τις Λειτουργίες
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2867/Υ1 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020 απαγορεύτηκε προσωρινά η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020
Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής :

1.Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέ- λιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμα- ντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.
2.Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).
3.Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.
4.Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις.
Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.
5.Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.
6.Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.
7.Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.


9 σχόλια:

Efstathios Efstathios είπε...

Ας προσέξουμε, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!!!

Παπαδημητρίου Στέργιος είπε...

Θεωρώ ότι το είχαν έτοιμο και δεν περίμεναν την απόφαση της ΔΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Η τέλεση της λειτουργίας νωρίς το πρωί δεν θα δημιουργούσε κανένα συνωστισμό. Εξάλλου, και σε κανονικές συνθήκες ο όρθρος που ψάλλεται τέτοια ώρα, έχει πολύ μικρό εκκλησίασμα. Στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς παρατηρείται μεγαλύτερος συνωστισμός παρά τους περιορισμούς. Ντροπή για την απόφαση! Προσιδιάζει σε αθεϊστικό ολοκληρωτικό καθεστώς παρά σε κυβέρνηση που έδωσε όρκο στο όνομα της Παναγίας Τριάδος.

Efstathios Efstathios είπε...

Σε ένα κράτος που για να πάρεις ένα απλό χαρτί μπορεί να κάνεις και μήνες. Τώρα πότε βγήκε σε χρόνο DT ολόκληρη υπουργική απόφαση? Μπράβο τους έχουμε εκσυγχρονισμό!!!

Efstathios Efstathios είπε...

Η Ποιμένουσα Ιεραρχία δυστυχώς 40 χρόνια τώρα περί άλλα τυρβάζει!!!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Αλήθεια, γιατί να μην εφαρμοστεί για τις συνάξεις στις εκκλησίες μας, ό,τι εφαρμόζεται για τις συγκεντρώσεις στα σούπερ μάρκετ; Να πραγματοποιούνται οι εκκλησιαστικές συνάξεις, αλλά με υπεύθυνο έλεγχο της τήρησης των κανόνων υγιεινής εντός των ναών, όπως ακριβώς γίνεται και για τα super market. Μήπως κάποιοι θα χαρούν ιδαιτέρως να ιδούν τις εκκλησίες μας κλειστές και το Πάσχα; Μήπως;

Μαρία Χανιά είπε...

Ωραία, ας φιλοτιμηθούμε να βοηθήσουμε την μετάδοση της Θείας Λειτουργίας σε όλα τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, άλλος να κρατά την κάμερα, άλλος το μικρόφωνο, άλλες τα αντίστοιχα των ψαλτών και όλοι με μετάνοια και εξομολόγηση να κοινωνούμε. Να πάρουν οι ιερείς μας τα αντιμήνσια και να πάνε σε ανοιχτούς χώρους, τους οποίους θα περιφρουρούμε, όπως η ΚΕΕΡΦΑ που έκανε συναυλία στην κεντρική πλατεία των Βριλησσίων χωρίς να ενοχληθεί από το κράτος.

Διονύσιος είπε...

Όποιος ιεράρχης, ιερέας,δεν τελέσει την Θείαν λειτουργία και τούς χαιρετισμούς τής υπεραγίας Θεοτόκου Παναγία μας,θα φανεί ελάχιστος είς στον Τριαδικό Θεό μας και στην Υπεραγία Θεοτόκο Παναγία μας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω αρκετούς μητροπολίτες να κατακρίνουν την απόφαση.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com