19 Μαρ 2020

«θέλω, καθαρίσθητι» Ματθαίος 8:3


Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΗΣΟΥΣ ΛΕΠΡΟΙ
«θέλω, καθαρίσθητι» Ματθαίος 8:3
« Καὶ ἰδοὺ λεπρὸς ἐλθὼν προσεκύνει αὐτῷ λέγων· Κύριε, ἐὰν θέλῃς, δύνασαί με καθαρίσαι.   καὶ ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἥψατο αὐτοῦ ὁ ᾿Ιησοῦς λέγων· θέλω, καθαρίσθητι. καὶ εὐθέως ἐκαθαρίσθη αὐτοῦ ἡ λέπρα» Ματθαίος 8:2-3.
Φοβερή ασθένεια η Λέπρα  (Νόσος του Χάνσεν) ! Μεταδοτική, βασανιστική και θανατηφόρος, που παραμορφώνει φρικτά το ανθρώπινο σώμα. Στις παλαιές εποχές, πριν ανακαλύψει η Επιστήμη τα σχετικά φάρμακα, οι λεπροί εξορίζονταν, έμπαιναν σε «καραντίνα», μακριά από τους άλλους ανθρώπους. Ζω σε περιοχή που υπήρχε παλαιότερα Λεπροκομείο. Ακόμη θυμάμαι το τεράστιο πέτρινο τείχος που μέχρι πριν λίγα έτη ορθώνονταν ως διαχωριστικό φράγμα ανάμεσα στο Νοσοκομείο «Λοιμωδών Νοσημάτων» και στα σπίτια μας. Παρόλο ότι η επιστήμη εδώ και δεκαετίες έχει εφεύρει τα κατάλληλα φάρμακα, το τείχος του Νοσοκομείου «Λοιμωδών» έστεκε όρθιο, θυμίζοντας στους παλαιότερους και διδάσκοντας τους νεότερους το πόσο φοβερή αρρώστια είναι η Λέπρα.
Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη :
«Και του λεπρού, εις τον οποίον είναι η πληγή, τα ιμάτια αυτού θέλουσι σχισθή και η κεφαλή αυτού θέλει είσθαι ασκεπής, και το επάνω χείλος αυτού θέλει καλύψει και θέλει φωνάζει, Ακάθαρτος, ακάθαρτος. Πάσας τας ημέρας καθ' ας η πληγή θέλει είσθαι εν αυτώ, θέλει είσθαι ακάθαρτος· είναι ακάθαρτος· μόνος θέλει κατοικεί· έξω του στρατοπέδου θέλει είσθαι η κατοικία αυτού» Λευιτικόν 13: 45-46 (Εβραϊκό κείμενο).
Σε «καραντίνα» λοιπόν ήταν οι Λεπροί μακριά από τους άλλους ανθρώπους και φώναζαν «Ακάθαρτος» για να μην τους πλησιάζει κανείς !

Ο Λεπρός που αναφέρει ο Ματθαίος στο 8ο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του είχε πίστη στον Χριστό και είπε «ἐὰν θέλῃς, δύνασαί με καθαρίσαι» ! Τί πίστη ! Τέτοια πίστη να έχουμε και εμείς ιδιαίτερα σε εποχές πανδημίας σαν αυτή που ζούμε.
Και ο Ιησούς Χριστός, ο Μεγάλος Ιατρός σωμάτων και ψυχών, τί έκανε ;
«ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἥψατο αὐτοῦ» !!! Άπλωσε την κραταιά του χείρα και άγγιξε τον Λεπρό ! Τον άγγιξε όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά ! Μεγάλο πράγμα για όσους είναι σε καραντίνα, σε απομόνωση, να τους αγγίζει κάποιος ! Στο Νοσοκομείο «Λοιμωδών» που υπάρχει στην περιοχή που μένω, πίσω από μέρος του τείχους που έχει απομείνει, υπάρχει μικρός Ναός προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Οι Χανσενικοί (Λεπροί) τον έκτισαν παλαιά. Εντύπωση προκαλεί η πλάκα στην είσοδο του Ναού που αναφέρει την εν λόγω φράση του Ευαγγελίου – «ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἥψατο αὐτοῦ» ! Εκφράζει την ψυχική ανάγκη των άρρωστων σε καραντίνα ανθρώπων για κοινωνική επαφή.
«καὶ ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἥψατο αὐτοῦ ὁ ᾿Ιησοῦς λέγων· θέλω, καθαρίσθητι. καὶ εὐθέως ἐκαθαρίσθη αὐτοῦ ἡ λέπρα»
Ο Ιησούς Χριστός αφού άγγιξε σπλαχνικά τον άρρωστο, λέγει εξουσιαστικά ως Παντοδύναμος Θεός την φράση «θέλω, καθαρίσθητι» ! Η φράση αυτή κρύβει μεγάλο νόημα, φανερώνει την Θεότητα του Ιησού. Αυτό που ΘΕΛΕΙ ο Ιησούς γίνεται…. «καὶ εὐθέως ἐκαθαρίσθη αὐτοῦ ἡ λέπρα» !
Αν ζούσαν τότε μερικοί από τους υποκριτές και απίστους της εποχής μας …. αχ τι θα έλεγαν …. «έσπασε την καραντίνα», «άγγιξε Λεπρό και συγχρωτίζεται με πλήθη» ! Αυτά λέγουν οι άπιστοι όλων των εποχών. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο Μεγάλος Ιατρός θεραπεύει και δεν μεταδίδει αρρώστιες ! Προκλητικά οι άθεοι λέγουν ότι είναι δυνατόν μέσω της Θείας Κοινωνίας να μεταδοθούν ασθένειες !!! Όσοι όμως είναι πιστοί γνωρίζουν τι λέγει το Ευαγγέλιο. Ο Λεπρός πήγε στον Ιησού Χριστό, τον προσκύνησε και με πίστη είπε «ἐὰν θέλῃς, δύνασαί με καθαρίσαι» ! Έτσι και εμείς με πίστη να πηγαίνουμε στον Χριστό. Πού είναι ο Χριστός ; Δεν είναι στην Εκκλησία και μάλιστα στο Άγιο Δισκοπότηρο ; Να μην ξεχνούμε τι έκανε ο Χριστός, «ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἥψατο αὐτοῦ …. καὶ εὐθέως ἐκαθαρίσθη αὐτοῦ ἡ λέπρα».
Το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» της περιοχής μου, που πλέον ονομάζεται «Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής – Η Αγία Βαρβάρα» έχει τις τελευταίες ημέρες ετοιμαστεί καταλλήλως για να υποδεχτεί ασθενείς της Πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη. Ανακαινίστηκαν παλαιά κτήρια που φιλοξενούσαν Χανσενικούς και αναμένουν τους αρρώστους από τον νέο Κορονοϊό. Ο Θεός λόγω των αμαρτιών μας επέτρεψε αυτήν την παιδαγωγία, μας επεσκέφθη εν ράβδω. Ψυχραιμία και Προσευχή.
ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ

1 σχόλιο:

Γιώργος είπε...

Σωστό! Ο Χριστός όμως δεν καταργεί το αυτεξούσιο των ανθρώπων και μάλιστα των Ιεραρχών Του! Των επισκόπων Του! Οι σημερινοί Επίσκοποι με βάση την Αποστολική διαδοχή έχουν την υποχρέωση να μεταδίδουν τον Λόγο του Θεού και να βαφτίζουν στο όνομα της Αγίας Τριάδας! Τους έδωσε ο Κύριος, όπως και στους αποστόλους,την δύναμη να πατήσουν επάνω στον εχθρό, δηλαδή στον διάβολο και να τον νικήσουν! Η απόφαση της Ιεραρχίας είναι απόφαση της Ιεραρχίας κι όχι του Κυρίου! Την ανέχεται ο Κύριος και θα βγάλει καλό!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com