21 Φεβ 2020

Προς επίλυση το θέμα που «χώρισε» δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες- Ιεροσολύμων και Αντιοχείας. Στο «βάθος» η Σύναξη Προκαθημένων

Προς επίλυση το θέμα που «χώρισε» δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες- Στο «βάθος» η Σύναξη Προκαθημένων
Προς επίλυση το θέμα που «χώρισε» δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες- Στο «βάθος» η Σύναξη Προκαθημένων
Ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες, ήταν ένα «αγκάθι» στις σχέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αντιοχείας.

Ο λόγος για την Ορθόδοξη ενορία στο Κατάρ που δημιούργησε την εν λόγω διένεξη, ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι δρομολογήθηκε να επιλυθεί επιτέλους μετά από έξι ολόκληρα χρόνια.
Η μοναδική ορθόδοξη κοινότητα που είχε ιδρυθεί στη χώρα του Κατάρ, ήταν το «μήλο» της έριδος με τις δύο προαναφερθείσες Ορθόδοξες Εκκλησίες να ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην εκκλησιαστική τους δικαιοδοσία.
Όλα αυτά φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν αφού με βάση το σημερινό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έλαβε χώρα πρόσφατα συνάντηση μεταξύ των δύο Προκαθημένων για οριστική λύση στο εν λόγω ζήτημα που απασχόλησε έντονα τις δύο εκκλησίες.
Αναλυτικότερα αναφέρεται: «Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, υπό τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο, συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εκκρεμούς θέματος με το Πατριαρχείο Αντιοχείας σχετικά με το Κατάρ. Αναφέρθηκε, ότι από τότε που οι δύο Προκαθήμενοι συναντήθηκαν στα μέσα του περασμένου έτους στην Κύπρο, διεξάγεται διάλογος μεταξύ των δύο Πατριαρχείων σχετικά με το θέμα.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου, ότι τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επιτευχθεί η διαμόρφωση ορισμένων κοινών αντιλήψεων με την Αντιόχεια για την επίλυση του ζητήματος, ενώ εκφράσθηκε η ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις και ότι θα καταλήξουν σε τελική λύση.
Στο σημερινό ανακοινωθέν γίνεται λόγος και για την επικείμενη σύναξη των Προκαθημένων. Αναλυτικότερα αναφέρεται:
«Ο Μακαριώτατος είπε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προσβλέπει στην επικείμενη συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών την επόμενη εβδομάδα στο Αμάν της Ιορδανίας, με την επιδίωξη ο διάλογος να συνεχιστεί με σκοπό την αδελφική ενότητα».
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι όπως έχει διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης ορισμένες Εκκλησίες θα αποστείλουν εκπροσώπους στην εν λόγω συνάντηση.
orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com