18 Δεκ 2019

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Προχειρότητα και ασάφεια από την Ιερά Σύνοδο


Αποτέλεσμα εικόνας για Επείγον! Προς όλους τους Σεβ. Μητροπολίτες για το Ουκρανικό.
Προχειρότητα και ασάφεια από την Ιερά Σύνοδο
            Σχόλια καίρια και ουσιαστικά γράφτηκαν και ακούστηκαν για την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να εγκρίνει την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με την οποία μετέτρεψε τους Ουκρανούς σχισματικούς σε «Αυτοκέφαλη Εκκλησία». Η πρώτη αντίδραση από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) στα σχόλια αυτά ήταν το Δελτίο Τύπου (ΔΤ), το οποίο κυκλοφορήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου. Αυτό διακρίνεται από προχειρότητα και ασάφεια και ουδεμία  απάντηση δίνει στα σχόλια για την απόφαση της Ιεραρχίας.
Το κείμενο γράφει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «ελεύθερα και αβίαστα και στα πλαίσια της συνοδικότητάς Της» αποφάσισε να εγκρίνει την απόφαση του Πατριάρχου. Από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι η απόφασή Της «δεν έχει οιανδήποτε σχέση με “εθνικισμούς” και άλλες “άνωθεν” παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς ΑΒΙΑΣΤΑ (Σημ. Τα κεφαλαία του γρ.) διαδίδεται από κάποιους». Προφανώς ο συντάξας το ΔΤ της ΔΙΣ  δεν ήθελε να επαινέσει τους «διαδίδοντας άκριτα»  τα γεγονότα, που «αβίαστα» έκρινε η Ιεραρχία. Αλλά πένα λανθάνουσα τα αληθή γράφει... Ο συντάκτης του ΔΤ «αβασάνιστα» θέλησε να γράψει και μπέρδεψε τις έννοιες, αλλά ουδείς στη ΔΙΣ έδωσε σημασία. Άρκεσε στα μέλη Της να εκτελεσθεί η εντολή του Μακαριωτάτου...

            Στη δεύτερη παράγραφο του ΔΤ γράφεται ότι η Εκκλησία σέβεται την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το θρησκευτικό «πιστεύω»  και την ευθύνη κάθε ανθρώπου και εύχεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου... Με την γενικόλογη αναφορά στη βασική διδασκαλία της Εκκλησίας, η ΔΙΣ αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας της αποφάσεώς της για το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας.
            Επειδή στο ΔΤ αναφέρεται ότι η Ιεραρχία αποφάσισε στα πλαίσια της «συνοδικότητας» Της για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνοδικότητα ΔΕΝ φαίνεται σε άλλα γεγονότα. Δεν φάνηκε στις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον πρέσβη και τους άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, δεν φάνηκε στην ολοκληρωτική ανατροπή της κατάστασης στη σχέση του Μακαριωτάτου με τον Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Επίσης δεν φάνηκε στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας του περασμένου Οκτωβρίου για το Ουκρανικό.
Η συνοδικότητα ακόμη δεν φαίνεται στις εκλογές των Αρχιερέων, δεν φάνηκε στις επί μακρόν συζητήσεις με τον τ. πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, δεν φάνηκε στη συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα να απολυθούν από το Δημόσιο 10.000 κληρικοί, να δοθεί στο Δημόσιο η μισή από την εναπομένουσα εκκλησιαστική περιουσία και να προωθηθεί η αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, ώστε να καταστεί η Ελλάδα «ουδετερόθρησκο» κράτος. Δεν φάνηκε ακόμη στη θέληση της πλειοψηφίας της Ιεραρχίας η Εκκλησία να εκφράσει δια του Προκαθημένου Της την άποψή Της για το Μακεδονικό.
            Η προσπάθεια του κ. Ιερωνύμου να καλυφθεί πίσω από τη «συνοδικότητα» στο Ουκρανικό, για να αποφεύγει την προσωπική κριτική, είναι αλυσιτελής, διότι το γεγονός είναι ότι με τη βούληση ή την ανοχή των μελών της Ιεραρχίας αυτή παραβιάζεται  όταν το επιθυμεί.-      
Δείτε και

2 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ είπε...

Ἐπίσης ἡ συνοδικότητα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐκκλησίας δέν φάνηκε στήν ψευδοσύνοδο Κρήτης ὅπου ἀποκλείστηκε μέ τόν ἄλφα ἤ βῆτα τρόπο ἡ συντριπτική πλειοψηφία τῶν Ἐπισκόπων καί στό πόσο ὑπολογίστηκαν οἱ εὔλογες ἀντιδράσεις μεγάλου φιλέτου κλήρου κι ἐνημερωμένου λαοῦ ἤδη ἀπό τήν διαρροή τῶν προσυνοδικῶν κειμένων!
Ἐπσίης ἡ συνοδικότητα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐκκλησίας δέν φάνηκε καί στό πῶς δέν διεφύλαξε τίς ἐκκλησιολογικές ἀρχές συνοδικότητας σύμφωνα μέ τίς ὁποῖες συνέρχονταν οἱ Οἰκουμενικές Σύνοδοι τῶν Ἁγίων Πατέρων ἀνά τούς αἰῶνας!

Γιά νά μήν ξεχνᾶμε ἀπό ποῦ καί πότε ξεκίνησε ἡ μεγάλη μας κατηφόρα...

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ,ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com