18 Οκτ 2019

Ουκρανική αυτοκεφαλία: «Οι ΗΠΑ περιφρουρούν τα οικονομικά τους συμφέροντα μέσω των Εκκλησιών»

Η Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου
Πολιτικοί επιστήμονες και θρησκευτικοί αναλυτές από την Ουκρανία εκφράζουν στο Sputnik τη δική τους οπτική για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ευρεία συζήτηση έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας.
Μια εκκλησιαστική κρίση με γεωπολιτικό υπόβαθρο βλέπουν Ουκρανοί πολιτικοί και θρησκευτικοί αναλυτές.
Ειδικότερα, ο θρησκευτικός και πολιτικός αναλυτής Βασίλι Μιριάνιν επισημαίνει στο Sputnik, την οικονομική προέκταση των αποφάσεων υπέρ της αυτοκεφαλίας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ περιφρουρούν τα οικονομικά τους συμφέροντα μέσω των Εκκλησιών:
«Δεν είναι μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα και υλοποιούν διάφορα σχέδια. Μεταξύ αυτών είναι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για το ρωσικό Nord Stream.
O East Med πρόκειται για ένα κοινό έργο του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Στο έδαφος αυτών των κρατών (πλην της Ιταλίας που υπάρχει το Βατικανό), υπάρχουν τρεις "ελληνικές" Εκκλησίες.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί εργάζονται εδώ και πολύ καιρό για να "προσεταιριστούν" την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ».
Όπως αναφέρει ο ίδιος, το σχέδιο δεν είναι άλλο από τον ολοκληρωτικό έλεγχο των χωρών αυτών μέσω εκκλησίας και ενέργειας.
«Έτσι, οι ΗΠΑ αντιτίθενται ενεργά στο ρωσικό σχεδιασμό και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να επιβάλουν την εναλλακτική λύση στην Ευρώπη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πολιτική επιστήμονας και θρησκευτική αναλύτρια Έλενα Διατσένκο, που αναφέρει ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση, καθώς όπως επισημαίνει «το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναπτύσσει ένα σενάριο παρόμοιο με το ουκρανικό σχίσμα και για άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Πιστεύω ότι τα εργαλεία εκβιασμού των επικεφαλής τους είναι άφθονα».
Η απάντηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Από την πλευρά της, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, πριν από λίγη ώρα, τοποθετήθηκε για την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία.
Η Εκκλησία της Ρωσίας συμφώνησε ότι θα διακοπεί η μνημόνευση από τα Δίπτυχα και η ευχαριστιακή κοινωνία, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Επιφάνιο.
«Εκατομμύρια πιστοί στην Ουκρανία περιμένουν την αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην απόφαση της Συνόδου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδιαίτερα οι προσκυνητές, πολλοί από τους οποίους, παρεμπιπτόντως, είναι μεγάλοι προστάτες μεμονωμένων μοναστηριών και ναών», επισημαίνει η πολιτική επιστήμονας και θρησκευτική αναλύτρια Έλενα Διατσένκο.
Και προσθέτει:
«Ανησυχούν για τις φήμες για την πιθανή αναγνώριση των σχισματικών από άλλες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, ιδιαίτερα από την Κυπριακή Εκκλησία, της οποίας ο επικεφαλής ήταν ο βασικός υποστηρικτής της Πανορθόδοξης συνάντησης των πρωτευόντων των τοπικών εκκλησιών».
 Τη δική του άποψη για το θέμα δίνει ο πολιτικός και θρησκευτικός αναλυτής, Αλεξέι Γιακούμπιν:
«Πρέπει να διοργανώσουμε ένα φόρουμ ορθόδοξης ενότητας, με εκείνους τους ιερείς και λαϊκούς της Εκκλησίας της Ελλάδος που θεωρούν ότι η απόφαση της Ιεραρχίας δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της Ορθοδοξίας».
Τέλος, προτείνει ηλεκτρονικό ψήφισμα ώστε να μπορεί να υπογραφεί από όσους επιθυμούν σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, εναντίον ενός περαιτέρω διαχωρισμού στην Εκκλησία.
Λάμπρος Ζαχαρής sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com