13 Αυγ 2019

Βαρύ το κλίμα στο Άγιο Όρος για τον Πατριάρχη

-Λόγω αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας
-Θα επισκεφτεί την Αθωνική Πολιτεία τον Οκτώβριο

 Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο Άγιο Όρος για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, ενώ υπάρχει διχασμός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η ανακοίνωση του Φαναρίου το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την οποία τον προσεχή Οκτώβριο θα επισκεφθεί την Αθωνική Μοναστική Πολιτεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έχει αναστατώσει πολλές μονές και σημα­ντικές σκήτες. Και αυτό διότι υπάρχει ο φόβος μήπως ο Βαρθολομαίος έχει μαζί του και τον σχισματικό, για την πλειοψηφία των Αγιορειτών και του Πατριαρχείου Μόσχας, Πατριάρχη Κιέβου Επιφάνιο.
Αυτήν την περίοδο στην Αθωνική Πολιτεία είναι σε πλήρη εξέλιξη ένας εκκλησιαστικός και διπλωματικός πόλεμος με γεωπολιτική διάσταση. Και αυτό διότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας αποτελεί casus belli για τη Ρωσία και τους ρωσόφιλους μοναχούς, αλλά θεωρείται άκρως φιλική προς τις ΗΠΑ, καθώς το εκκλησιαστικό σχετίζεται άμεσα με το ευρύτερο ουκρανικό θέμα. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου και οι συχνές επισκέψεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο Άγιο Όρος και ειδικά σε μόνες με επιρροή, αίγλη και δύναμη, όπως, π.χ., το Βατοπέδι.
Η επικείμενη επίσκεψη του Βαρθολομαίου λέγεται πως ε­ντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «νουθετήσει» όσα μοναστήρια και σκήτες α­ντιδρούν. Το ερώτημα είναι εάν θα πάει μόνος στο Άγιο Όρος ή θα συνοδεύεται από τον Επιφάνιο. «Η ένταση δεν θα βοηθήσει. Ο Βαρθολομαίος θα ακολουθήσει τη φαναριώτικη τακτική. Θα προσπαθήσει να ηρεμήσει και να πάρει με το μέρος του όσους αντιδρούν, προφανώς με το κατάλληλο ‘‘αντίδωρο’’», λένε Αγιορείτες στο «ΠΑΡΟΝ» και επισημαίνουν μια σειρά αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη που έχουν ενοχλήσει, όπως, π.χ., η όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση με το Βατικανό.
Πριν από λίγες μέρες πήγε στο Φανάρι αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, στην οποία συμμετείχαν οι μοναχοί Νικόδημος Λαυριώτης, Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο ιερομόναχος Σισώης Ξενοφωντινός και συζήτησαν τα της επίσκεψης Βαρθολομαίου το διάστημα 19 – 22 Οκτωβρίου στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Βαρθολομαίος θα αφιχθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, πρώτο του σταθμό στο Άγιο Όρος, και όχι, ως είθισται, στην πρωτεύουσα, στις Καρυές. Στον αρσανά της Μονής θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη από τον Πρωτεπιστάτη, τους Αγίους Καθηγουμένους και τους Αντιπροσώπους των 20 Αθωνικών Ιερών Μονών. Την επομένη, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στο νέο Καθολικό της Μονής, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από της ανεγέρσεώς του.
Θα ακολουθήσει η επίσκεψη στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ θα επισκεφθεί και τις Ιερές Μονές Βατοπεδίου και Παντοκράτορος και τις σκήτες Αγίου Ανδρέου (Σεράι), Αγίου Παντελεήμονος και Προφήτου Ηλιού.
Η στάση του Βαρθολομαίου, που ικανοποιεί τις ΗΠΑ –είδαν πολύ θετικά και την εκλογή του Ελπιδοφόρου ως νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής και τον θεωρούν εν δυνάμει μελλοντικό Οικουμενικό Πατριάρχη– έχει δυσαρεστήσει, εκτός από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, και το Κρεμλίνο και ειδικά τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Μόσχα η πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία είναι έξαλλη με την απόφαση του Βαρθολομαίου και πριν από λίγες ημέρες ήρθε με ειδική αποστολή στην Ελλάδα ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, που είναι και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και θεωρείται το νούμερο δύο στην ιεραρχία.
Η επίσκεψη είχε στόχο να πεισθεί η Εκκλησία της Ελλάδος να μην αναγνωρίσει, κατά την επιθυμία του Βαρθολομαίου, τη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας καθώς θεωρεί ότι εκκλησιαστική εξουσία έχει η Μόσχα, που εκτιμά ότι ο Βαρθολομαίος είχε λάβει υποσχέσεις –προφανώς από τις ΗΠΑ– ότι μόλις απονείμει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία στη νεόδμητη οντότητα θα προσχωρήσουν και οι αρχιερείς της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΟΟΕ). Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», τονίζο­ντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους χριστιανούς τόσο στην Ουκρανία, όσο και σε άλλες χώρες.
Η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έλαβε υποσχέσεις ότι εάν ο Ποροσένκο εξακολουθούσε να έχει την εξουσία θα αποπεράτωνε την υπόθεση της μετά βίας ε­ντάξεως της ιεραρχίας, των κληρικών και των πιστών της ΟΟΕ στη νέα αυτοκέφαλη δομή. «Αλλά ούτε ο Ποροσένκο κράτησε την εξουσία ούτε ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας αναμειγνύεται στα εκκλησιαστικά, κάτι το οποίο του περιποιεί τιμή.
Ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τα δικά του: Οι πολιτικοί με τα πολιτικά και οι εκκλησιαστικοί με τα εκκλησιαστικά», είπε προ ημερών σε συνέντευξή του ο Ιλαρίων, ενώ πολλοί θυμούνται τα προ μηνών δημόσια «καρφιά» του Πούτιν στον Βαρθολομαίο. Στο Άγιο Όρος η οργή περισσεύει και είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη Ιουνίου οι μοναχοί στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και στην Ιερά Μονή Καρακάλλου ήταν αρνητικοί απέναντι στη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας. Τους απαγόρευσαν να λειτουργήσουν στα μοναστήρια αλλά και να βγάλουν φωτογραφίες, καθώς επιχείρησαν να εισέλθουν χωρίς να πουν πού ανήκουν.
Παρ’ όλα αυτά, η σχισματική εκκλησία με ανακοίνωσή της μετέφερε άλλο κλίμα, σημειώνοντας ότι «στις 21 – 23 Ιουνίου 2019 η αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε τις μονές του Αγίου Όρους και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ο κλήρος της εκκλησίας μας συνεργάστηκε με αδελφούς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, ενώ τέλεσαν λειτουργία στο Μοναστήρι του Παντοκράτορα».
«Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης μια σειρά από άλλα μοναστήρια, όπως τη Μονή Ιβήρων, όπου πραγματοποιήθηκε προσευχή […], αλλά και την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, την Ιερά Μονή Φιλοθέου και την Ιερά Μονή Καρακάλλου», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Οι Μονές Ξενοφώντος, Πα­ντοκράτορος, Ιβήρων και Εσφιγμένου τάσσονται στο πλευρό του Βαρθολομαίου και πρόσφατα έγινε –είναι σε εξέλιξη– προσπάθεια να πεισθεί και το Βατοπέδι, το οποίο επισκέφθηκε ο Πάιατ και συνομίλησε με τον Ηγούμενο Εφραίμ.
Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία είναι αρνητική, στοιχείο που επιδρά αρνητικά και στην επιρροή του Φαναρίου στην Αθωνική Πολιτεία. Στις αρχές του Ιουλίου η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών και μέσω αυτής εξέφραζε έντονη δυσα­ρέσκεια για τις προκλητικές επισκέψεις ουκρανών αντιπροσώπων στα μοναστήρια του Αγιώνυμου Όρους, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε. Ποιοι «παίζουν» για τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους Σε αυτό το κλίμα, είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τον νέο πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, που θα αντικαταστήσει τον Κωστή Δήμτσα, στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Τα ονόματα που συζητούνται είναι του πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, του πρώην εισαγγελέα Παναγιώτη Αγγελόπουλου, του ιατρού-χειρουργού Δημήτρη Λινού, του πρώην βουλευτή Χαλκιδικής με τη ΝΔ Βασίλη Πάππα, του δικηγόρου Τάκη Μπαλτάκου, πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, του πρώην βουλευτή Καβάλας της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή, του καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη και του καθηγητή Μιχάλη Τρίτου, πρώην κοσμήτορα και αντιπροέδρου του Ιδρύματος Αβέρωφ.
paron.gr -orthodoxostypos

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος η επικειμένη επίσκεψη του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στό Όρος είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά την σύγκληση της διαβοήτου Συνόδου τῆς Κρήτης. Αυτό λοιπόν θα έπρεπε να είναι για τους σεβαστούς Αγιορείτες το πρωτεύον: πως θα υποδεχθοῦν και τι θα πουν στον κ. Βαρθολομαίο μετά την "νομιμοποίηση" μέσω της Συνόδου της Κρήτης της παναιρέσεως, κατά τόν Ιουστίνο Πόποβιτς, του Οικουμενισμού, του "Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών" και της αμνηστεύσεως όλων των μέχρι το 2016 προδοτικών συμφωνιών αναγνωρίσεως των αιρέσεων ως Εκκλησιών στο πλαίσιο της λεγομένης κατ' ευφημισμόν Οικουμενικής Κινήσεως δηλαδή της προωθήσεως του συγκριτιστικού και εκκλησιομάχου Οικουμενισμού! Αν οι Αγιορείτες δεν προτάξουν αυτό το θέμα τότε αυτοακυρώνονται ως οικήτορες του προπυργίου της Ορθοδοξίας και επιβεβαιώνουν την διάρρηξη των δεσμών τους με την Α-λήθεια, αφού αντί αυτης επιλέγουν την λήθη! Οσο για το Ουκρανικο αυτο είναι ο πρωτος σαπρός καρπός της Συνόδου της Κρήτης η οποία εμμέσως πλήν σαφώς νομιμοποίησε τήν μετάλλαξη του πάλαι ποτέ Ορθοδόξου Πατριαρχείου Κ ωνσταντινουπόλεως σε Βατικανό της Ανατολής! Δ. Κ. Α.

Ανώνυμος είπε...

Εκεί στο Όρος είναι εντός, εκτός κι επί τ΄αυτά..Ναι μεν αλλά, και όταν στέκεσαι σε δυό βάρκες το ρεύμα δε τις ωθεί προς την ίδια κατεύθυνση ταυτόχρονα. Λες και δε γνωρίζουν, γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα αλλά δε φτάνει αυτό, η γνώση δε μας κάνει περισσότερο συνετούς, μάλλον ποτίζει τη φιλαυτία μας αν δε προσέχουμε.

Νικολαΐδου είπε...

Συμφωνώ απολύτως, καλό 15 Αύγουστο νά έχετε

Ανώνυμος είπε...

Και πως να μην υπαρχει βαρυ κλιμα
Πυρ ερχεται βαλειν του σχισματος
μετα την ψευτοσυνοδο Κολυμβαριου
μεσα στην Εκκλησια και ουχ την Ειρηνην του Χριστου και την Αληθειαν του.
Και πως να μην ανησυχουν οι συνειδητοι Μοναχοι ,που εγκατελειψαν τον κοσμο με τις ψευτοχαρες του και τους γονεις και τους οικοιους χαριν του Χριστου και οχι να καταντισουν σχισματικοι και αιρετικοι.
Και οχι μονον αυτοι και και ολοι οι συνειδητοι ορθοδοξοι Χριστιανοι ,που αγωνιζοντε για την πιστιν του Χριστου την Αγιαν ,την ορθοδοξιαν.

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Το κλίμα είναι βαρύ, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχουν κότσια για άρση βαρών! Οι αρχιτέκτονες του οικουμενιστικού κατασκευάσματος εργάζονται με ακρίβεια και μεθοδικότητα. Μέχρι τώρα επικράτησε γενικώς στον κλήρο και στον λαό η πρόφαση του "ούπω καιρός" και, επειδή με αυτήν την δικαιολογία χάθηκε ήδη το "νυν καιρός", μπορούμε πλέον να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας και να εκφέρουμε αναιδώς και ελαφρά τη συνειδήσει το "ουκέτι καιρός"! Η ζημιά έγινε. Τα θεμέλια αποσαθρώθηκαν. Ο βαβελιανός πύργος εγείρεται άνευ εμποδίων! Όλα στα χέρια του Θεού!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com