18 Ιουν 2019

Φιλάρετος: αν το Φανάρι ήρε από μένα το ανάθεμα, τότε ο Επιφάνιος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι μητροπολίτης, δεν είναι καν ιερέας.

Ο επικεφαλής της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -Πατρ. Κιέβου» [UOC KP] δεν αναγνωρίζει ως έγκυρο το ανάθεμα που του υπεβλήθη, και ως εκ τούτου δεν πιστεύει ότι έγινε άρση αυτού του αναθέματος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 2018.

Ο Φιλάρετος Ντενισένκο δεν συμφωνεί ότι είναι «ο πρώην μητροπολίτης Κιέβου» (έτσι τον αποκαλεί το Φανάρι), αλλά δηλώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το Πατριαρχείο Κιέβου ήταν πατριάρχης και είναι και τώρα. Αυτό είπε σε μια συνέντευξη στο πρόγραμμα Persona Grata του Ουκρανικού ραδιοφώνου.  
Ο Φιλάρετος δήλωσε ότι από την αρχή δεν αναγνώρισε τον αναθεματισμό του και διαβεβαιώνει ότι και ολόκληρο το Ουκρανικό έθνος δεν τον αναγνώρισε. Ήταν αυτή η διαβεβαίωση που τον βοήθησε να χειροτονήσει έναν μεγάλο αριθμό επισκόπων για το UOC KP. Ωστόσο η γνώμη του είναι ότι η συζήτηση σχετικά με την άρση του αναθέματος το 2018 υπονομεύει την πεποίθηση ότι οι χειροτονίες αυτές ήταν έγκυρες.  
«Είναι καλό αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2018 ήρε από μένα το ανάθεμα», συλλογίζεται ο Φιλάρετος. «Ωστόσο, μέχρι το 2018 ήμουν ή δεν ήμουν αναθεματισμένος; Αν ήμουν, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ιεράρχες (OCU – Ed.) δεν έχουν ισχύ. Και ο Επιφάνιος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι μητροπολίτης, δεν είναι καν ιερέας. Εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2018 ήρε από μένα το ανάθεμα, τότε ολόκληρη η επισκοπή είναι άκυρη!» 
Νωρίτερα ο Φιλάρετος δήλωσε ότι η πραγματική ενοποίηση ολόκληρης της Ουκρανικής Ορθοδοξίας στην OCU δεν συνέβη, αφού οι δύο επίσκοποι της UOC (Συμεών και Αλέξανδρος) που πήδηξαν στο βαγόνι της OCU ουσιαστικά δεν είχαν ενορίες.
Μετάφραση Φαίη- Τας Θύρας Τας Θύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com