21 Ιουν 2019

Αποστολή του ARÈS. Μια ψευδοχριστιανική και συγκρητιστική κίνηση


Αποστολή του ARÈS. Μια ψευδοχριστιανική και συγκρητιστική κίνηση
Πρωτοπρ. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Μεταξύ των διαφόρων ψευδοχριστιανικών κινήσεων που υπάρχουν συγκαταλέγεται και η «Αποστολή του Arès», η οποία δημιουργήθηκε το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα στη Γαλλία. Ιδρυτής υπήρξε ο Michel Potay, μηχανικός αρχικά στο επάγγελμα, ο οποίος στη συνέχεια αφού υιοθέτησε το ψευδώνυμο Michael Berkelay άρχισε να εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής με έκδηλες όμως τις αποκρυφιστικές πρακτικές. Αυτές τις πρακτικές θα προσπαθήσει να τις αποκρύψει χρησιμοποιώντας χριστιανικό προσωπείο και μάλιστα θα φθάσει στο σημείο να ισχυρίζεται κατά τρόπο αναληθή ότι υπήρξε και ορθόδοξος κληρικός, ο οποίος δήθεν είχε χειροτονηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δράμα, ως Επίσκοπος, υποστηρίζοντας ότι το εκκλησιαστικό του όνομα ήταν πατήρ Μιχαήλ.

Οι με το χριστιανικό προσωπείο αποκρυφιστικές πρακτικές του, τη δεκαετία του 1970 θα συνδυαστούν και με οράματα και πέντε «αποκαλύψεις» του ιδίου του Χριστού, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Michel Potay. Τα ψευδή οράματα και τα υποτιθέμενα μηνύματα που δήθεν του αποκάλυπτε ο Θεός άρχισαν να καταγράφονται και να παρουσιάζονται δημόσια από τον ιδρυτή της κινήσεως στο περιοδικό που πρωτοεκδόθηκε το 1978 «Ο Προσκυνητής του Arès ».
Το 1984 θα εκδοθεί η λεγόμενη «Βίβλος» της κινήσεως γνωστής ως «Αποκάλυψη του Arès». Το κείμενο έχει γραφεί όπως τα κανονικά ευαγγέλια, χωρισμένο σε κεφάλαια και στίχους. Μεταξύ των θέσεων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω «Αποκάλυψη», ξεχωριστή θέση έχει ο θρησκευτικός συγκρητισμός, η αξιολογική υποβίβαση του προσώπου του Χριστού, αλλά και η εξίσωση του Michel Potay με τον Χριστό, καθώς διακήρυττε για τον εαυτό του ότι ήταν ένας μεταξύ των απεσταλμένων του Θεού, όπως και ο Χριστός.
Οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Χριστός, ο Μωάμεθ και ο Michel Potay, ο ιδρυτής της κινήσεως, είναι μεταξύ τους ίσοι. Η Βίβλος, το Κοράνιο και η «Αποκάλυψη του Arès», είναι ισότιμα ιερά κείμενα για να αναγεννηθεί πνευματικά ο άνθρωπος και να έχει μια πνευματική ζωή χωρίς θρησκευτικές δομές και ιερατείο. Η περιοχή του Arès θα γίνει η «Νέα Ιερουσαλήμ», θα καταστεί τόπος προσκυνήματος και οι οπαδοί της κινήσεως θα πρέπει να προσεύχονται με το πρόσωπο στραμμένο προς το Αrès.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ᾽ όψη τον αγιογραφικό λόγο ότι το δέντρο γίνεται γνωστό από τους καρπούς (Ματθ. 12, 33), με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η «Αποστολή του Arès» είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από χριστιανική κίνηση.
Σημείωση.
Για τη σύνταξη του παρόντος βασιστήκαμε στο C.C.M.M. (Ed), Les Sectes en France, Paris 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com