25 Μαρ 2019

Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων : Είμαστε αντίθετοι στο ουδετερόθρησκο κράτος


Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και ο πρ. Κληρικών Ελλάδος μιλούν στην «thraki.com.gr» 24/03/2019
«ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ – ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»
Ειδικότερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ανέφερε επακριβώς ότι «η απόφαση της Ιεραρχίας έχει υπογραφεί από όλους μας. Άρα και εγώ υπέγραψα την απόφαση της Ιεραρχίας και βέβαια όπως είπατε, η Ιεραρχία εμμένει στην απόφαση της 16ης Νοεμβρίου σχετικά με την μισθοδοσία του κλήρου και ότι θα πρέπει να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς. Κουβεντιάζουμε το θέμα των οργανικών θέσεων όπως επίσης και το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

«Όσον αφορά το άρθρο 3 του Συντάγματος που αναφέρει ότι επικρατούσα Θρησκεία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος διατρανώνει ότι είναι αντίθετη από την αναθεώρηση. Δεν μπορεί να είναι οι πολίτες ενός κράτους έστω και κατ όνομα Χριστιανοί Ορθόδοξοι και το κράτος να είναι ουδετερόθρησκο. Επίσης όσον αφορά το άρθρο 21 του Συντάγματος, δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτη την οικογένεια. Η Εκκλησία της Ελλάδος δηλώνει την αντίθεσή της και για το άρθρο 3 και για το άρθρο 21 που αναφέρεται στην προστασία της οικογένειας» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν μας διευκρινίζουν επίσης πως νοείται η «ουδετερότητα»; Είναι κάτι αφηρημένο. Ωστόσο η Ιεραρχία δεν το κουβεντιάζει καν. Όσον αφορά επίσης το «αιτιολογικό» να προστατευθούν οι άλλες θρησκείες και ομολογίες, αυτές προστατεύονται με το άρθρο 13, με το οποίο κάθε γνωστή θρησκεία και αναγνωρίζεται και προστατεύεται. Εμείς είπαμε ότι συνεχίζουμε τον διάλογο και δεν τον σταματούμε, αλλά χωρίς να κουβεντιάζουμε το θέμα της μισθολογίας και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ – ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής αναφέρει ότι «Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος είναι ικανοποιημένος από την στάση που κράτησε η Ιεραρχία και τις αποφάσεις της επιτροπής στην οποία συμμετείχα και εγώ και του προέδρου Αγίου Ναυπάκτου. Από εδώ και στο εξής, είναι καλό να μείνει ένας «δίαυλος» ανοιχτός με την κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και για τις οργανικές θέσεις των κληρικών. Θέματα για τα οποία έχουμε ακόμη δρόμο. Υπάρχει συζήτηση. Πρώτα από όλα είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής Εκκλησίας συμμετείχε κληρικός στην επιτροπή της Ιεράς Συνόδου. Οψόμεθα. Όλα είναι ανοιχτά ακόμη και δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Η επαγρύπνηση συνεχίζεται και κρατούμε…μικρό «καλάθι». Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος και βέβαια αυτό είναι καλό, αρκεί αυτός να «καρποφορήσει». Οψόμεθα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com