3 Μαρ 2019

Η Ελληνική Αστική Σχολή Σκοπίων

Η Ελληνική Αστική Σχολή Σκοπίων
Η συγκεκριμένη φωτογραφία της «Ελληνικής Αστικής Σχολής Σκοπίων» με 220 μαθητές έχει ληφθεί προ των Βαλκανικών Πολέμων το 1910.

Αναφέρεται σ’ αυτή ότι την εποχή εκείνη ήταν «πολυπληθής» η εκεί ελληνική κοινότητα. Ο αριθμός των μαθητών το επιβεβαιώνει.
Μετά το 1950 εκδιώχθηκαν από την περιοχή των Σκοπίων και πάνω από 2.500 Ελληνες Μακεδόνες Σαρακατσαναίοι και εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στο Κορδελιό - Ελευθέριο Θεσσαλονίκης.
Ολοι αυτοί ήταν ακραιφνείς Ελληνες Μακεδόνες υπερήφανοι για την ελληνική τους γενιά.
Δεν ξέρω από τους παλιούς Ελληνες Μακεδόνες των αρχών του 20ού αιώνα πόσοι απέμειναν στο κρατίδιο των Σκοπίων. Από τους Σαρακατσαναίους απέμειναν περίπου 100 οικογένειες. Και αυτοί γιατί είχαν συνάψει σχέσεις με Σκοπιανούς.
Ολοι οι άλλοι εκδιώχθηκαν μόνο γιατί ήταν Ελληνες! Δεν τους εβάρυνε καμία εχθρική δράση κατά της εκεί εξουσίας. Δεν επιχείρησαν να ανατρέψουν το πολίτευμά τους. Δεν αποδύθηκαν σε αιματηρό πόλεμο με πολλές ανθρώπινες θυσίες και ανυπολόγιστες καταστροφές για να καταστήσουν τη χώρα που διέμεναν δορυφόρο του δυτικού κόσμου. Αυτά ήταν προνόμιο των τότε και μετά ομοϊδεατών τους στην Ελλάδα.
Και όμως εκδιώχθηκαν!
Δεν νομίζετε ότι ο «αδελφός» μας, πλέον, κ. Ζάεφ οφείλει να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις; Θα ήταν χρήσιμες για μια απάντηση στα δημοσιεύματα του Μπι Μπι Σι (BBC).
Δεν ζητώ τίποτε από τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά. Είναι βέβαιο ότι συντάσσονται με τις απόψεις εκείνων που έχασαν τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μας και αποτελούν τώρα, αλλά και τα μετά το 1950 προηγούμενα χρόνια, την κινητήρια δύναμη του αλυτρωτισμού που καλλιεργείται μεθοδικά και επίμονα και θα συνεχισθεί εντονότερα με την εκμετάλλευση του περιεχομένου της Συμφωνίας των Πρεσπών (όνομα, γλώσσα, εθνότητα).
 Από τον Νικ. Κατσαρό, πρ. αντιπρόεδρο Βουλής
eleftheria,03 Μαρ 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com