23 Μαρ 2019

Ιερώνυμος: Τα γυρίζει τώρα για το μισθολογικό. «Παιδική χαρά» η διαδικασία για την εκλογή βοηθών επισκόπων

Μετά το (νέο) «όχι» της Ιεραρχίας παίρνει επιτέλους αποστάσεις από τον πρωθυπουργό
Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Στα απόνερα του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, ο Αρχιεπίσκοπος και η κυβέρνηση επιχειρούν την επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας. Ο Αρχιεπίσκοπος παίρνει εμφανείς αποστάσεις από τη συμφωνία του με την κυβέρνηση, προκειμένου να απεμπλακεί, ενώ και το περιβάλλον του επιχειρεί να τον παρουσιάσει περίπου ως θύμα της κυβέρνησης και όχι ως συνυπεύθυνο της συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. 
Η Ιεραρχία, με τη δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες ομόφωνη απόφαση να πει «όχι» στον εξοστρακισμό των κληρικών από το Δημόσιο και σε μια αμφίβολης ωφέλειας συμφωνία με την κυβέρνηση, διέσωσε το κύρος της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου. 
Ομως, οι μητροπολίτες δεν ξεχνούν ότι ο κ. Ιερώνυμος ήταν αυτός που είχε σταθεί μπροστά στο τζάκι του Μεγάρου Μαξίμου, στις 6 Νοεμβρίου 2018, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να αναλύει τη συμφωνία που οι δυο τους επεξεργάζονταν μυστικά εδώ και τρία χρόνια. 
«Ο Αρχιεπίσκοπος καλό θα ήταν στο εξής, και ύστερα από όσα περάσαμε, να μην εμπιστεύεται μόνο το ένστικτό του, αλλά να ακούει και τις προτάσεις και τους προβληματισμούς της Ιεραρχίας. Αυτή ήταν, εξάλλου, που διέσωσε την παρτίδα. Αλλιώς, για ποιο συνοδικό σύστημα μιλάμε;» έλεγαν χθες μητροπολίτες, αποχωρώντας από την Ιερά Σύνοδο.
Αποστάσεις
Λίγα μέτρα πιο μακριά, ο κ. Ιερώνυμος ξεκινούσε την τακτική οπισθοχώρηση, παίρνοντας διακριτικά, αλλά εμφανώς αποστάσεις από όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες. «Ο Γαβρόγλου λέει τα δικά του, εμείς λέμε τα δικά μας. Εχει ο Θεός» έλεγε έξω από το καθολικό της Μονής Πετράκη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της Ιεραρχίας. 
Η προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που επέρριψε όλη την ευθύνη στην Εκκλησία, δεν πέρασε απαρατήρητη από την Ιεραρχία. «Και θύματα και ένοχοι δεν θα γίνουμε» σχολίαζαν μητροπολίτες σε πηγαδάκια στο διάλειμμα της συνεδρίασης. 
Η Εκκλησία δεν πρόκειται να απαντήσει ακόμα, περιμένοντας την κυβέρνηση να κάνει κάποιο βήμα που θα κινήσει εκ νέου τα γρανάζια των συνομιλιών, πάντα στον άξονα των «κόκκινων γραμμών» της Εκκλησίας.
«Παιδική χαρά» η χθεσινή διαδικασία για την εκλογή βοηθών επισκόπων
«Σκορποχώρι» θύμιζε η χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Μπορεί όντως οι μητροπολίτες να είχαν εξουθενωθεί από τη συνεδρίαση της Τετάρτης και το θρίλερ της εκλογής του νέου μητροπολίτη Γλυφάδας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ευτελίζεται τόσο πολύ το κύρος της Ιεραρχίας, η οποία χθες κλήθηκε να διεκπεραιώσει μια τριπλή εκλογική διαδικασία για βοηθούς επισκόπους. 
Η κατάσταση που επικρατούσε μέσα και έξω από την αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού στον δεύτερο όροφο της Ιεράς Συνόδου έμοιαζε με «παιδική χαρά». Δεκάδες άτομα συνωστίζονταν στο σαλονάκι και στον διάδρομο. Οποιος ήθελε, όποτε ήθελε έμπαινε στην αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού, ενώ οι τρεις εκλογές έγιναν με ταχύτητα πιο μεγάλη και από αυτό που λέμε fast track. Εως την έκδοση του επίσημου ανακοινωθέντος κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιος και πόσες ψήφους έλαβε. Οι τρεις εκλογικές διαδικασίες διεξήχθησαν σε μόλις μία ώρα, ευτελίζοντας και τη διαδικασία και το ίδιο το κύρος της Εκκλησίας. 
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παναγόπουλος εξελέγη βοηθός επίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευρίπου. Βοηθός επίσκοπος για τη Μητρόπολη Κορίνθου εξελέγη από την Ιεραρχία ο αρχ. Αγάπιος Δρίτσας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κεχρεών. Βοηθός επίσκοπος για τη Μητρόπολη Μαντινείας εξελέγη από την Ιεραρχία ο αρχ. Θεόκλητος Ντούλιας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τεγέας.
Και στην Ιερά Σύνοδο, όμως, υπάρχουν εσωτερικές ανακατατάξεις. Μετά την εκλογή του Κλήμη Κοτσομύτη ως μητροπολίτη Περιστερίου επήλθαν προβιβασμοί στους υπόλοιπους γραμματείς. Νέος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ορίστηκε ο π. Φιλόθεος Ορφανουδάκης, ο οποίος πήρε ήδη το «βάπτισμα του πυρός» συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις της επιτροπής της Εκκλησίας με τον Κώστα Γαβρόγλου. 
Θεωρείται φέρελπις, συμπαθής, ήρεμος, μεθοδικός και διακριτικός, διαθέτει, δηλαδή, τα κατάλληλα προσόντα για τη νευραλγική θέση του αρχιγραμματέα. Στη θέση του α΄ γραμματέα - πρακτικογράφου διορίστηκε ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας και στη θέση του β΄ γραμματέα ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης.
dimokratianews,22.03.2019
Δείτε και:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ιεραρχία άργησε να αντιπαρατεθεί με τον αρχιεπίσκοπο της ήττας, του συμβιβασμού, της αφωνίας και της απραξίας.
Εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να τον είχε ανακαλέσει στην τάξη για την ανεπάρκειά του και την ακαταλληλότητά του αλλά δεν το έπραξε.
Περίμενε το μισθολογικό για να αντιδράσει...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com