14 Φεβ 2019

Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει: Η Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας γνώριζε προ δεκαετίας τις φιλοδοξίες του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο προκάτοχος του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου, Βλαδίμηρος.
Μία ηχογράφηση από το 2006 της αυτού Μακαριότητος Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρου, του άμεσου προκατόχου του Μητροπολίτη Oνούφριου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού στο Κίεβο [Κανονικής Εκκλησίας], που δείχνει ότι η Ουκρανική Εκκλησία είχε από τότε επίγνωση των φιλοδοξιών του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

Οι σχισματικοί ισχυρίζονται συχνά ότι ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για διάλογο μαζί τους και ότι θα στήριζε τα αποτελέσματα της «ενωτικής συνόδου», όπως και τις ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία. Ο Αλέξανδρος Ντραμπίνκο [Alexander Drabinko], ένας από τους δύο κανονικούς μητροπολίτες που αυτομόλησαν στην σχισματική εκκλησία, βρισκόταν πολύ κοντά στον Μητροπολίτη Βλαδίμηρο.
Στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα που ο πατρ. Βαρθολομαίος παρέδωσε τον τόμο αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς, ο σχισματικός προκαθήμενος «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο δήλωσε ότι ο πρώην προκαθήμενος της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας «εργάστηκε σκληρά για να φτάσει αυτή η μέρα».
Ωστόσο, η ηχογράφηση της εναρκτήριας ομιλίας του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου σε μια συνάντηση κληρικών της Επισκοπής Κιέβου δείχνει ότι η ιεραρχία της κανονικής Εκκλησίας είχε κατανοήσει ότι ο πατρ. Βαρθολομαίος ήθελε να ενώσει τους Ουκρανούς σχισματικούς, παραμελώντας τους κανόνες της Εκκλησίας, κάτι το οποίο, όπως και είδαμε, έγινε.
«Πριν από δεκατρία χρόνια, δια στόματος του Μητροπολίτη Κιέβου, απευθύνθηκαν προφητικές προειδοποιήσεις στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως, ως πρόσωπο που αποτελεί δυνητική απειλή στην Ουκρανική Ορθοδοξία. Ο κυνισμός με τον οποίο πραγματοποιείται το κακόβουλο σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην εμβάθυνση του σχίσματος και την περαιτέρω διαίρεση των πιστών, σήμερα είναι πλήρως ορατός σε μας», αναφέρει η ιστοσελίδα σχολιάζοντας τα λόγια του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου.
«Δεν υπάρχει ειρήνη, δεν υπάρχει συναίνεση», λέει ο Βλαδίμηρος. «Θα έχετε μάλλον ακούσει την κουβέντα για τους δύο εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Κίεβο και στο Λβιβ. Δυστυχώς, για τους σχισματικούς εδώ οι οποίοι παραμένουν πικραμένοι μέχρι σήμερα, αυτό είναι αρκετά ευνοϊκό γιατί τότε ο Πατριάρχης, κόντρα στους κανόνες που πρώτος απ’ όλους θα έπρεπε να υποστηρίζει, μπορεί να τους δεχτεί άνευ όρων ως εκπροσώπους του και να πει σε όλους μας ότι δεν θέλατε να κάνετε τίποτα
Ο Μακαριώτατος εξηγεί: «Ο Επίσκοπος Ιλαρίων, ένας από τους αποφοίτους μας της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, ο οποίος σπούδασε στην Ελλάδα, έγινε δεκτός στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ήδη κάθισε εδώ, τέσσερις μήνες ίσως και παραπάνω, ξεσηκώνοντας τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων στο Λβοφ και στο Κίεβο
Ο Επίσκοπος Ιλαρίων του Έντμοντον της Ουκρανικής Εκκλησίας στον Καναδά, υπό την Κωνσταντινούπολη, ήταν ο ένας από τους δύο έξαρχους που η Κωνσταντινούπολη διόρισε τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσουν την «ενωτική σύνοδο» στις 15 Δεκεμβρίου.
Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος τόνισε ότι ο Επίσκοπος Ιλαρίων είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη ότι «η Ουκρανία δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος και επομένως θα μπορούσε να υπακούει την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά τώρα η ίδια η λογική των πραγμάτων απαιτεί να μην συνεχιστεί άλλο αυτό και εάν το Πατριαρχείο Κιέβου και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία το επιθυμούν, πρέπει να ενωθούν και να υποκλιθούν στο ωμοφόριο της Παναγιότητάς του
Σχολιάζοντας τα λόγια του Επισκόπου Ιλαρίωνος ο Μακαριώτατος συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι κάθεται ήσυχα μέχρι μια καθορισμένη στιγμή, και τότε θα προκαλέσει πρόβλημα στην Εκκλησία μας και στην Ορθοδοξία γενικά στην Ουκρανία.»
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ. Πηγή Orthodox Christianity (http://orthochristian.com/119294.html)
Το ηχητικό (για όσους γνωρίζουν την γλώσσα) από την ιστοσελίδα του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com